Itthon » Közélet

A bekamerázott város

Van néhány kamera szerte a városban, de kik és milyen célból figyelnek minket? A városi térfigyelő rendszer hasznosságának jártunk utána.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb
2011_Egyeb
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. június 20., 16:40
1 hozzászólás. 

Egyre több kamera figyeli a város mindennapjait, de hogy mi célból működnek ezek a eszközök a városházán, arról Farkas Györgytől, a polgármester kabinetfőnökétől érdeklődtünk.

"Jelenleg a polgármesteri hivatal hat kültéri kamerát működtet, ami hamarosan három újabbal fog bővülni. A jelenleg is működő kültéri egységek közül négyet a központban találunk és kettőt a Bethlen-lakótelepi parkban. A központi kamerák egyike, a Barátok temploma előtti területet figyeli a Kossuth utca sarkáig, az Akarat előtti pedig a városháza első részét és az előtte levő parkot. A másik két egység a Patkó körüli terekre van irányítva, míg a Bethlen-lakótelepiek a parkot és a játszóteret figyelik" – tudtuk meg Farkastól.

2011_Egyeb/0617_Kamerak

A térfigyelő kamerákhoz tartozik egy-egy infrasugárzó kiegészítő is amivel a kamerák éjszaka is jól látnak. Ezek a szerkezetek megtévesztőek lehetnek, mert a villanyoszlop alól szemlélve azt hihetjük, hogy két kamera van az oszlopon. A kamerák által vett anyag a polgármesteri hivatal kapusszobájában elhelyezett számítógépen rögzül, ahol biztonsági mentés is készül.

A kamerák képét az éppen szolgálatban lévő portás mindig nyomon tudja követni. Ez a rendszer összeköttetésben áll a rendőrség számítógépével, ahol az élő képet a szolgálatos rendőr is követheti. A rendőrség a rögzített anyaghoz nem fér hozzá, csak külön kérésre – tudtuk meg Farkastól. A rögzített anyagot 30 napig tároljuk, majd automatikusan letörlődik, a biztonsági másolattal együtt.

2011_Egyeb/0617_Kamerak

Ez eddig valóban szép és jó, csak roppant kíváncsiak voltunk mire is jó, hogy a központi illetve a Bethlen-lakótelepi park forgalmas részeit ily módon nyomon lehet követni.

"A kamerák csakis biztonsági célokat szolgálnak – nyomatékosította Farkas – ezek fontossága akkor is látszott, amikor a városháza néhány folyosójára is kerültek belőlük. Ez először kissé furán hathatott, de már a második nap tolvajt fogtunk a felvételeknek köszönhetően."

A kültéri kameráknak is van ilyen haszan, havonta legalább 1-2 alkalom van amikor kérvényezik a felvételeket. Ezt csak a nyomozószerveknek szoktuk kiadni, magánszemélyeknek csak indokolt esetben.

Arra is volt már példa, hogy a felvétel nyújtott bizonyítékot, hogy jogosan járt el a rendőr vagy sem, amikor felfüggesztette egy illető jogosítványát. Akkor is a kamera felvételét nézték vissza, amikor az átjáron történt baleset - így derült ki, hogy ki volt a figyelmetlen, a gyalogos vagy az autós.

Arról nem is beszélve, hogy egy időben motorosok használták gyakorló pályának a város utcáit, ismét sikerült kideríteni, hogy kiket kell előállítani. Bár lehet ezzel nem lettünk túl népszerűek a motorosok körében – mosolyodott el Farkas, az eredményes kamerás esetek visszaemlékezésekor.

2011_Egyeb/0617_Kamerak

A közeljövőben befejeződik a város három bejáratához felszerelt kamerák üzembe helyezése is. Ezek már a helyükön vannak és a hónap végére lesznek a rendszerhez csatlakoztatva. Nagyteljesítményű kamerákról van szó, ami annyit jelent, hogy jobb minőségben rögzítenek és az autó rendszáma 60km/h-s sebességig leolvasható.

Szerkesztőségünk úgy érezte, hogy ha a városházáról figyelhetnek kifele, akkor a  város is figyelhet befelel. Hamarosan mi szerelünk kamerát a polgármesteri hivatalba, így bárki otthonról is nyomon követheti, mi történik a városvezetés otthonában. A kamerát minden nap egy más irodába helyezzük el öt munkanapon keresztül.

Hogy éppen kinek az irodájába kerüljön a kamera, az önök döntésén múlik. Hamarosan mi leszünk a nagy testvér, tartson velünk.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-06-20 17:56:01
Kicsi odafigyelessel, ugy is felszerelhettek volna, h nagyobb teret fedjen be a kamera. Pl. amelyik a patkoba nez, annak nagy resze a zold vasznat figyeli...meg amelyik a varsohazi parkot az egy hajitofat sem er, mivel nagyon pici terulet van megfigyelve. Pedig ott toltik el mindennapjaikat a karba tett munkasok :D
Az autosokrol ne is beszeljunk, foleg a feketketrol ne, sztem olyankor a szolgalatos rendor meg a kabelt is kihuzza csak ne lassa :P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."