Itthon » Közélet

Grandiózus kilátó épül a Gordonra

Augusztusban avatják, húsz méter magas lesz és 200 ezer euróba kerül a Farkaslaka felett őrködő Gordon-hegyre tervezett Jézus Szíve szobor-kilátó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

KrisztusKilato
KrisztusKilato
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 06., 08:05
26 hozzászólás. 

KrisztusKilato

„Minden ember legnemesebb öröme, ha valami olyant cselekedhetik, amelynek tisztaságában nem kételkedik, sem a cselekedet idején, sem a cselekedet után."

A rozsdamentes acélból készült Jézus szobor-kilátó megépítését kezdeményező bogárfalvi Protemp Alapítvány Farkaslaka község nagy szülötte, Tamási Áron író szavait választotta mottóul a nagyszabású tervhez, amely reményeik szerint a községbe látogatóknak „lehetőséget nyújt Farkaslaka, de azon túl a Székelyföld turisztikai, idegenforgalmi látványainak megismeréséhez."

A mellékelt fotón látható, tárt karú Jézus szobor Zawaczky Walter szobrász tervei alapján készül el. A tervek szerint a rozsdamentes fejrész és palást egy 20 méter magas fémvázra kerül. A fejrészig, azaz a kilátó csúcsára vezető létrát a belső, üreges részben helyezik el. A szerkezetet a Nyko kft. készíti el, a kilátó-szobor kivitelezési költségeit a Protemp Alapítvány közadakozásból fedezi. A tervezett érték valamivel meghaladja a 200 ezer eurót. A szobor-kilátó megépítéséhez a Gordon tejfeldolgozó vállalat tulajdonosi köre már tetemes összeggel, 50 ezer euróval járult hozzá, illetve a farkaslaki vállalkozók közül haton szintén jelentős, 5-10 000 eurós adományt ígértek.

KrisztusKilato

A szobor- kilátó avatási időpontját két okból is augusztus 21-re tervezték. Elsősorban azért, mert Farkaslaka község lakói, szokás szerint vasárnap tartják nevezetes ünnepeiket és idén Szent István ünnepe, augusztus 20., szombatra esik. Ugyanakkor a kezdeményezők véleménye szerint a Jézus Szíve szobor-kilátó avatója méltó zárómomentuma lenne az augusztus 17-21. között megrendezett II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozónak, amelynek egyik kiemelt rendezvénye az I. Tejhigiéniai, Tej-minőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus.

A Gordon-aljában előreláthatóan 2013-ban felépül egy kápolna is, amelyet a Kossuth-díjas műépítész, Makovecz Imre tervez.


26 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2011-07-06 10:16:36
Hát ez igen. Ez hiányzott a székelyföldi tájból. Mert ez bele fog illeni. Jobban mint a többi, fából készült kilátó.
Erre mondják hogy rúg a fingja után.
Remélem, hogy kitalálták azt is, hogy sötétben majd karácsonyfa szerű világításban fog sziporkázni.
Célja?
Mert az ízléstelenséget megértem, de azon kívül?
„lehetőséget nyújt Farkaslaka, de azon túl a Székelyföld turisztikai, idegenforgalmi látványainak megismeréséhez." Konkrétan, mire gondoltak: Medve tó, Csíksomlyó, Gyilkos tó, Békás szoros, esetleg a gyimesbükki ezer éves határ?
Ennyi pénzből pl. egy sípályát is el lehetne kezdeni, ami többet lendít a turizmuson.
avatar
sanci
2011-07-06 10:30:14
Sztem se illik a képbe. Osztán jön egy nagy szél és hess :( olyan riodejanieros :D
avatar
robertandras
2011-07-06 10:31:16
hat igen
En ezt nem ertem! Isten felo ember vagyok, ahogy ezt nalunkfele szokas mondani, de ekkora blodseget!? En szemely szerint ezt hulyesegnek tartom, mert nalunk fele ennek nincs multja (vagy Farkaslaka lesz az uj Rio).
avatar
lordking
2011-07-06 11:07:18
Azért ez nem semmi!! A giccs megtestesülése!!! Ez kell Farkaslakának és Bogárfalvának!! bezzeg, ha másra kellene gyűjteni, mennyire kevesen lennének... Nagyon "szép" lesz.... :woohoo: :woohoo: :woohoo:
avatar
szkiny
2011-07-06 11:31:21
:
Viva la Brazil!

...és fogadjuk szeretettel Rio de Janeiro -t, Farkaslaka község testvértelepülését!

Ezután a romániai szubkultúrák giccs-szimbóluma mi leszünk és nem a cigányvajdák cirádás palotái.
Köszönjük!

Örvendünk, hogy a gordonosok braziliai nyaralásából nekünk is jutott valami.

Eszméletlen...siralmas...nagyon, de nagyon szomorú!
:(
avatar
csz
2011-07-06 11:35:55
Ez a giccses építmény gyönyörűen fogja bizonyítani, hogy a vallásosság manapság leginkább már csak képmutatást jelent. Aki igazán vallásos, annak egy tenyérnyi szobor is megfelelne.
avatar
lofej
2011-07-06 11:41:48
kell is az oda, ez mekkora idiótaság, édes f.........ne legyek trágár...
avatar
Noxxy
2011-07-06 15:26:43
Ez rettenetesen gusztustalan. Elképzelhető, hogy a "Pampák királya" című sorozat iránt érzett szeretetet akarják szoborba önteni. Szerintem a művészt is minősíti egy ilyen förmedvény, ezért nem is értem pontosan, hogy neki miért éri meg ilyen projektben szerepelni. Ekkora összeget sokkal értelmesebb lett volna bicikliútra, sípályára, tanösvényre, vagy egyéb hasonló jellegű beruházásra fordítani.
Értem én, hogy a Gordon úgy gondolja, hogy ez a PR-kodás némiképp tompítja a cég környezetszennyezési ügyei kapcsán kialakult negatív képet, de megsúgom nekik, hogy a dolog nem ilyen egyszerű.
Remélem, hogy akad a faluban olyan értelmes emberekből álló csoport, akik majd kitartóan tiltakoznak a Jézus szobor fölállítása ellen.
Most ugrott be, hogy ez az egész vajon nem a Jehova tanúinak az akciója? :unsure:
avatar
blackbird
2011-07-06 13:31:40
Nehany honappal ezelott felutotte a fejet egy olyan pletyka, hogy akarnak egy Szuzmaria szobrot Farkaslakara, hogy a zarandokok ne kelljen elmenjenek Csiksomlyoig, ezaltal fellenditve a turizmust a kornyeken. Hulye otlet volt, szerencsere nem valosult meg, de ugy nez ki van meg par meglepetes a tarsolyukban. Ezt, ha felallitjak, a vilag rajtuk fog rohogni.
avatar
rozsdas
2011-07-06 15:57:42
Jézusom...ments meg, hogy lehet ilyesmiben gondolkodni? Atyaságos Úristen, ne légy e giccsimádók istene! Ha már nincs remény és mégis lenéz majd reánk ez a Pléhkrisztus, akkor könyörgöm, legalább a zárókonferenciát nevezzék át a Fenntartható Hülyeség Világtalálkozójának. Úgy már érthetőbb lenne.
avatar
gyanu
2011-07-07 13:09:04
Ok, előrebocsájtom, hogy nem vagyok templomba járó ember, de ez nekem gyanús ami itt folyik. Jobb volna egy óriási menóra ? Vagy talán egy hagymakupolás templom ?

[Moderálva]
avatar
hahaha
2011-07-06 19:09:44
Ekkora baromsagot...Attol nem lesz senkinek jobb, ha felepitenek egy ilyen idetlenseget...nem tudom minek kell ennyire nagyzolni a katolikusoknak...mert reformatus ilyet nem allit.
avatar
szp
2011-07-06 21:15:59
Hajra Empépé
Epuljon meg, utana meg gyujtson a farkaslaki MPP vezetese Izaura javara, hogy szabaduljon fel a rabszolgasag alol.
avatar
B_Laci
2011-07-07 10:05:59
beton
nagy ötlet kétszázezer eurót betonba fektetni. agyalágyultak
avatar
Isty
2011-07-07 10:21:30
Ti tiszta betegek vagytok..(az elottem felszolalokhoz ertettem)..
avatar
tarik
2011-07-07 10:52:06
rugunk a fingunk után!!!
mert nem ültetnek inkább fát?
giccses idiota stb. népség
avatar
p_robi86
2011-07-07 12:05:31
Ezt a gamatsagot... :D
avatar
etke
2011-07-07 12:51:17
"...Balvany ne csinalj es ne imadj..."-ez a bibliai idezet nem jutott eszebe annak akinek kipattant a fejebol ez a grandiozus otlet?
Ragondolni sem merek, hogy ennyi penzbol mi hasznos dolgot lehetne csinalni!
Az biztos, hogy unitarius ember sem csinalna ekkora marhasagot!
Buszkek lehetnek magukra a katolikusok!!! Vajon ezek a nagyszeru emberek a koldusnak adnak-e egy lejt? -ugy gondolom az inkabb Krisztusnak tetszo cselekedet volna!!!!!!!!!!!!!
avatar
pek
2011-07-07 13:13:00
Az biztos, hogy kétszázezer euróból valami hasznosabbat is megvalósíthattak volna a közösségnek. Jézus szerény ember volt, szerintem ő maga tiltakozna egy ilyen "grandiózus" giccs ellen.
avatar
weedor
2011-07-07 17:15:47
Az emberi hülyeség határtalan! Gratulálok, retardáltak, újra fókuszban vagytok!!

brasiiiil, la fiesta, brasiiil..RIO!
avatar
pasztor
2011-07-08 12:35:55
re: helyesbittés
Kedves Noxxy...
Nem tudom h ki lehetsz, az telyesen mindegy, abban egyet értek veled h okosabb dolog volna fontosabb dolgokra kolteni ekkora összeget( bicikliutak, sipalya, v akarmi) azt visoznt fogd fel hgy...ha Jehova Tanui nem vesznek reszt semmilyen fajta szobor, vagy mas balvanyimadatban, akkor hogyan lennének egy ilyen inox acél Jezust csufoló szobor felallitásának a kezdeményezöi ???arrol ne is beszélve h az egész Csiksomlyoi menet egy oriasi BÁLVÁNYIMÁDÁS ,melyben kihadjak az igaz Istent, Jehovat, helyettesitve öt Jézussal meg Máriával.Az egyedüli közbenjáró, Isten és ember között az kizárolag Jézus Krisztus lehet, és nem mária, a nagy hamis katolikus vallas jelképe.Bocs ha bantottalak, csak szeretném h légy körültekintöbb a véleményed kinyilvánitásában.üdv.
avatar
Noxxy
2011-07-08 13:17:04
re: re: helyesbittés
Az előző hozzászólásomban az utolsó mondatot poénnak szántam. Sajnálom, hogyha megbántottalak vele téged, vagy bárki mást. Nem szeretnék semmiféle vitát generálni, de azért az említett vallási csoportosulás is számos grandomán épületet húzott fel, úgyhogy nem is lenne olyan meglepő, ha ehhez is lenne néminemű közük. Természetesen ez a dolog a lényegen semmit sem változtat: ez az ocsmányság sehogy sem illik abba a környezetbe.
avatar
pasztor
2011-07-08 19:35:41
re: re: re: helyesbittés
Kedves Noxxy...Ismet kitérnék egy kicsit a hozzászolaodhoz...
Nem bantottal, ne aggodj...viszont..azok az altalad "Grandiozus" épuletek, mas szoval Kiralysag Termek, telyes mertekükbe ÖNKÉNTES adomanyobol voltak felépitve,sok fiatal es idös személy segitségéve!!! Egy olyan dolog amit egyetlen vallási csoport sem képes megvalositani !!! H miert ?? Mert az az Isten, akit sókan csak idötölteés céljabol imadnak, mi pedig Jehovának nevzzük..Lasd Zsoltarok 83:18,19..Ö adja a szükséges szent szellemét az igaz kereszetenyek szivebe ahhoz h ilyen épuletek elkészitese valora valjon !!Mas szoval..ezek a Kiralysag termek az Ö házai..akar Salamonnak a dicsoseges temploma, amit szinten az ö segitsegevel épitetett meg.Tehat meg kerlek h ertsd meg a lenyeget..Jehova Tanuinak nincs semmi közük Gordon kilatoval...Amugy latom h értelmes személy vagy,szivesen segitenek mas bibliai igazsagok megértésében,hisz Jezus azt parancsolta a követöinek h" Menjetek es tegyetek tanitványokat" Mat...
avatar
pasztor
2011-07-08 19:38:44
Noxxy...ha kedved tartja, nyugodtan irhatsz, ahogy az elobb emlitettem, lehet h a vegen meg talizhatnank is, egy kávé mellett el dumalunk meg.Amugy én is jobban örvendenek egy profi bringa ut kiépitésén...na kellemes estét
avatar
Noxxy
2011-07-08 22:23:56
Kedves pasztor,

úgy látom, hogy nagyon rossz irányba indult el a kommentelés, úgyhogy én ezennel kiszállok. Nem érdekel a térítésed, a magyarázataid és semmi, ami a vallásodhoz kapcsolódik. Részletesebben nem kívánom kifejteni erről a véleményemet, vagy legalábbis nem itt.
Amúgy meg igazán megtisztelő, hogy értelmes személynek tartasz. Azt hiszem, hogy így sokkal jobban fogok aludni :)
avatar
pasztor
2011-07-09 13:54:12
re:
Kedves Noxxy...
Sajnalom ha te rossz iranyunak nevezed a velemenyem, en csak igaz tenyekkel szerettem volna valaszolni neked.Az h nem fogadod el ezen tenyeket..hat istenem...ezert semmi baj.Amugy en teriteni nem teritek senkit, mindenki maga dönti el h miben es hogyan hisz, ennek ellenerre megadom mindenkinek az illö tiszteletet.Viszont azt te is, meg masok is egyetértetek abban h ez a Jezus szobor a balvanyimadasnak egy formaja.
Tovabbi szép napot...
Tisztelette, zsolti

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."