Itthon » Közélet

Magyar nyelvű, államilag támogatott egyetemi képzés indul

Informatika szakon indít városunkban oktatást a Babeș-Bolyai Tudományegyetem. A diploma egyenértékű a kolozsvárival, a felvételi hamarosan kezdődik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/bbte_info_udv
Itthon_Kozelet/bbte_info_udv
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. július 12., 07:03
1 hozzászólás. 

A BBTE Matematika és Informatika Karának keretein belül induló székelyudvarhelyi informatika szakra az egyetem bármelyik kirendeltségén lehet iratkozni, így városunkban is. Székelyudvarhelyen a Benedek Elek Pedagógiai Líceum titkárságán fogadják a jelentkezőket július 13. és 17. között. Iratkozni Kolozsváron is lehet, ahol egészen július 20-ig várják a leendő egyetemistákat. Székelyudvarhelyen 15 államilag támogatott (ingyenes), és 25 költségtérítéses helyet biztosítanak a szakon. Az udvarhelyi képzésnek a BBTE jelenlegi kirendeltsége, valamint a Móra Ferenc Általános Iskola ad otthont, az infrastruktúrát (úgymint laborok, könyvtár, stb.) pedig az egyetem biztosítja.

Itthon_Kozelet/bbte_info_udv

A képzés hároméves, a sikeres államvizsga után a hallgatók a kolozsvári BBTE informatika alapképzésben résztvevő hallgatóival egyenrangú, a minisztérium által elismert oklevelet kapnak. A tanterv szintén megegyezik a kolozsvári tantervvel, az előadások nagy részét kolozsvári egyetemi oktatók tartják.

Dr. Simon Károly egyetemi adjunktus, a BBTE Matematika és Informatika Karának oktatója elmondta, az alapképzés három éve alatt, az alapoktól elindulva, egy intenzív oktatási program révén a hallgatók elsajátíthatják a szakma elméleti hátterét, megismerkedhetnek a legmodernebb szoftverfejlesztési módszerekkel és technológiákkal, így végzősökként könnyen elhelyezkedhetnek szakmájukban, szoftverfejlesztőként. Természetesen, arra is lehetőségük van, hogy tanulmányaikat mesteri képzésen folytassák (például a kolozsvári szakokon). A diákok már az alapképzés ideje alatt részt vehetnek külföldi részképzéseken, és különböző ösztöndíjakban részesülhetnek.

Kolozsváron a BBTE Matematika és Informatika Kara az idén informatika, matematika-informatika és matematika szakokon indít magyar nyelvű alapképzést. Itt az államilag támogatott helyek száma 52 az informatika, 14 a matematika-informatika és 10 a matematika szakon. Ezen kívül költségtérítéses helyeket is biztosítanak: 90-et informatika, 36-ot matematika-informatika és 15-öt matematika szakon.

Itthon_Kozelet/bbte_info_udv

Felvételi kritériumok: érettségi vizsga eredménye (a végső jegy 25%-a), az érettségi vizsgán matematikából, vagy informatikából elért eredmény (a kettő közül a nagyobbik, a végső jegy 25%-a), a középiskolai évek matematika vagy (kötelező) informatika (matematika-informatika szakok esetében) jegyeinek átlaga (a végső jegy 50%-a). Az utolsó kritérium (matematika, vagy informatika jegyek átlaga) opcionálisan helyettesíthető egy matematika vagy informatika írásbeli vizsga eredményével. Amennyiben a jelentkező az írásbeli vizsgát választja, ezt Kolozsváron kell letennie

A felvételiről bővebb információk a http://www.cs.ubbcluj.ro/files/files/admitere/ oldalon találhatóak. A Matematika és Informatika Kar weboldala ide kattintva érhető el.

Itthon_Kozelet/bbte_info_udv

Ízelítő, avagy mit tanulhatunk a BBTE informatika képzésén

Informatika – elméleti alapok

Az elméleti alapok elsajátítása olyan tantárgyakkal történik, mint az algoritmika, programozási módszerek, számítógép architektúrák, gráfelmélet, formális nyelvek, szoftverrendszerek verifikációja és validációja. Megtanuljuk, hogy hogyan írhatunk hatékony, jó minőségű programokat, és hogyan oldhatunk meg segítségükkel bonyolult feladatokat.

Matematikai alapok

Informatikusként szükségünk lesz matematikai alapokra. Az alapképzés ideje alatt a következő matematika előadásokat látogathatjuk: algebra, analízis, geometria, számítógépek matematikai alapjai, dinamikus rendszerek, valószínűség számítás és statisztika, numerikus analízis.

Programozási nyelvek és paradigmák

Megismerkedünk a procedurális, objektumorientált, logikai, funkcionális, adatorientált, szolgáltatás-orientált, komponens-alapú és aspektusorientált programozási paradigmákkal, valamint számos programozási nyelvvel (Java, C++, C#, Lisp, Prolog, Erlang, SQL, C, Pascal és mások), továbbá web-programozással kapcsolatos ismereteket is szerzünk (HTML, XML, CSS, JavaScript, AJAX, CGI, PHP, Java technológiák és kapcsolódó keretrendszerek stb.)

Szoftverfejlesztés

Megismerjük a szoftverrendszerek tervezésénél és fejlesztésénél alkalmazott módszereket és stratégiákat, a fontosabb modellező eszközöket és nyelveket, megtanuljuk alkalmazni a különböző tervezési mintákat, megismerkedünk fejlesztői környezetekkel. Az oktatási programban nagy hangsúlyt kap a gyakorlati képzés, a különböző egyéni és csoportos projektek, így természetesen a csapatmunkát támogató módszerekkel és eszközökkel is megismerkedünk.

Operációs rendszerek, hálózatok

Megismerkedünk különböző operációs rendszerekkel (Unix, Linux, Windows, Android stb.), megtanuljuk a shell programozást, elsajátítjuk a szükséges fogalmakat (I/O, adatfolyamok, folyamatok, végrehajtási szálak), és hallani fogunk párhuzamos programozásról, osztott rendszerekről is. Tanulunk a különböző hálózati architektúrákról, kommunikációs protokollokról, megtanuljuk a hálózati programozást, elsajátítjuk az adatbiztonság és kriptográfia alapjait.

Egyebek

Az oktatási programnak nagyon fontos részét képezi a gyakorlat, nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni és közös projektekre, a csapatmunka elsajátítására. Számos szoftvercéggel ápolunk partneri kapcsolatot (Google, Microsoft, Nokia, Siemens, Evoline, Ubinam, FRS Global, Codespring, TBA, Bitdefender és mások) így diákjainknak lehetősége van szakmai gyakorlatokon részt venni és céges projekteken tapasztalatokat szerezni.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
rozsdas
2011-07-12 09:46:22
Néhány pontosítás a cikkben közölt információkkal kapcsolatban. Az iratkozás nem a Benedek Elek Líceum titkárságán zajlik, hanem ugyanabban az épületben található egyetemi tanszéken (földszint, 16-os terem). Továbbá a képzés csak a Móra Ferenc Általános Iskolában fog zajlani, ugyanis a BBTE helyi kirendeltségének infrastruktúrája szánalmasan szegényes, három teremben zajlik a 450 tanitóképzős hallgató oktatása. A városvezetés sajnos csak arra törekszik, hogy a babérokat learassa és ezideig a hitegetésen túl, semmilyen segítséget nem nyújtott az állami magyar képzés megerősítéséhez. Bezzeg a Lucian Blaga fészekrakását személyes érintettség okán nagyvonalúan támogatják. Maholnap Székelyudvarhelyen az 1990-es követeléseket kell felmelegíteni (Bolyai egyetemet!), mert a városvezetés oktatáspolitikája az öncélú karrierépítésre korlátozódik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."