Itthon » Közélet

A romló város: a szégyentelen parkolás művészete

Mit utálnak közösen a gyalogosok, a biciklisek, a mozgássérültek és a babakocsis kismamák? A járdán parkoló autót. Illetve a vezetőjét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

phocagallery_szegyenfal/thumbs
phocagallery_szegyenfal/thumbs
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. július 26., 18:43
18 hozzászólás. 

„Csak öt percre állok meg, hogy vegyek tésztát a gyereknek", „csak éppen kifizettem a számlát", „csak egy kávéra álltam meg", „itt lakok" – talán ezek a „szakmondatok" hangzanak el a legtöbbször, amikor egy ellenőrző rendőr kérdőre vonja azokat az autóvezetőket, akik a járdákon parkolnak. Elméletileg vége lesz a ezeknek a kijelentéseknek, gyakorlatban azonban még mindig nem.

Mint korábban beszámoltunk róla, néhány héttel ezelőtt az önkormányzat döntést hozott a járdán való parkolás megtiltásáról. Ezt azóta gyakorlatba is ültették, Ülkei Zoltán városgazdálkodási osztályvezetőtől megtudtuk, hogy a tiltó táblák egy részét pénteken fel is szerelték. A kerékbilincselést azonban még nem kezdték el, s egy-két hónapon belül nem is fogják – addig pedig a rendőrség feladata lenne a tilosban parkolók megbüntetése.

phocagallery_szegyenfal/thumbs

Ioja Viorel közlekedésrendészeti vezető honlapunknak elmondta, hogy a rendőrség munkatársai már ellenőríztek és büntettek is meg járdán parkoló autóvezetőket, de ezeknek számát már nem tudta megmondani.

Az járdán való parkolás művészetét nagyon sok, kisebb és nagyobb, szélesebb és keskenyebb utcában űzik egyes autóvezetők: habár elsőszámúnak a Kossuth Lajos utcát tartják, ennél sokkal extrémebb esetek vannak. A Kossuthban, ha nem keresztben áll a járdán az autó (vagy nem a bicikliútra áll rá), el lehet tolni a babakocsit mellette. A központban a többi gócpont a Városháza tér és a II. Rákóczi Ferenc utca, de talán nincs olyan utca, ahol legalább egy-két kocsi ne parkolna – rendszeresen – a járdán.

szegyenfal_thumbs

A fizetéses parkolás néhány hónappal ezelőtti bevezetése azt is okozta, hogy a fizetéses övezetek melletti utcákba húzódtak a fizetni nem, de autóval a központba járni szeretők.

Ilyen pl. a Szentimre utca: a parkolódíj előtt is rendszeresen parkoltak félig a járdán ott, de utána még rosszabb lett a helyzet. Több vendéglátó-egység is van az utcában, ahol az egyik oldalon lehet parkolni (az Iskola utcától a Kőkereszt térig egyirányú), ám egyesek a másik oldalon is felállnak a járdára. Itt jön képbe (illetve nem...) a babakocsis kismama és a kerekesszékben közlekedő mozgássérült, számukra ugyanis nagyon nagy kihívás itt közlekedni.

Persze, másutt is. Habár a közlekedési törvény azt mondja, hogy legalább egy métert kell hagyni az autó és a fal (vagy bokor vagy egyéb) között, egyesek még azt is megengedik maguknak, hogy teljesen elfoglalják a járdát. Ilyenkor alakul ki az a helyzet, hogy a babakocsis hölgy, illetve a gyalogos kénytelen az úttestre lépni, s gyűl a méreg az emberben, illetve a nyál a szájában, s utóbbi nem az étvágyat jelenti.

Az egyik Városháza-téri cukrászda előtt rendszeresen azt a jelenséget figyelhetjük meg, amint apuka érkezik kocsival, ráhúz és megáll a bicikliútra úgy, hogy a járdát is elfoglalja – bemegy vásárolni, néha sorbaáll, majd úgy jön ki onnan, hogy talán még eszébe sem jut, hogy ő – mások bosszúságára – most nagyon tilosban parkolt. S akkor sem jön rá, amikor észreveszi, hogy amíg ő bent volt, valaki ráköpött az autójára.

phocagallery_szegyenfal/thumbs

A Csere utcában a Szentimreihez hasonló jelenség zajlik nap mint nap, nem beszélve néhány lakótelepi részről, ahol egyesek minden jóérzésnek fittyet hányva parkolnak a járdákon. Ülkei Zoltán szerint a városközpont mellékutcáiban úgy akadályoznák meg a járdán parkolást, hogy egyik oldalukon megtiltanák azt – ebbe azonban a rendőrségnek is bele kell egyeznie.

Megszokhattuk, olyan világban élünk, amiben csak a tiltással lehet valamit elérni – emlékezzünk csak vissza arra a periódusra, amikor a Kossuth utcát zöld cölöpökkel „ültették" tele. Nem volt esztétikus, de tényleg nem parkoltak a járdán – vitatott, hogy ez jó vagy rossz döntés volt (illetve az is, hogy végül eltávolították), ment és megy a pro és kontra, akárcsak a fizetéses parkolás esetében.

phocagallery_szegyenfal/thumbs

Ha működne az emberi jóérzés, s egyesekben végre tudatosulna, hogy a járdán parkolással sok esetben másnak ártanak, akkor nem lett volna szükség önkormányzati határozatra, büntetésre, figyelmeztetésre, s nem lenne egy esetleges szórólapos figyelmeztető akcióra, meg erre a cikkre sem. Egyszer, valamikor csak tudatosodik – hadd legyünk jóhiszeműek. De addig még sok víz lefolyik a Küküllőn.

Amennyiben még több képet szeretne látni, nézzen be honlapunk Szégyenfalára!



18 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
tipetupa
2011-07-26 21:28:02
Hát valószínűleg, ha lenne elég parkolóhely, akkor nem parkolna senki a járdára, vagy azoktól nem sajnálnám a 150 lejes büntetést. Ám lássuk be, amíg nincs megoldva a parkolás civilizáltan, addig semmit nem ér a vádaskodás, és nem is fog gyalogolni csak azért, mert ez a cikk megíródott.
avatar
zterex1
2011-07-26 21:37:36
Konkrét eset: Függetlenség sugárút és József Attila utca találkozása, Tábor negyed.
Alacsony IQ szintű vállalkozó ( merci + vastag aranylánc a nyakban ) a munkagépeit( kb 3-4 + utánfutó )a kerítése előtt ( az esetleges járda szakaszon ) sorakoztatja fel. Ha netán valaki odaáll káromkodik, leereszti a gumit, üzenetet ír a "birtokháborítónak".
Persze ő kertes házban lakik, nagy udvarral, csak az udvar be van füvesítve...
Ez az állapot kb. 4 - 5 éve van így.
Néha a "falu" bejön a városba és nem kapja a helyét. :X
avatar
taylor
2011-07-27 09:17:01
A penz a parkoloberletemre elo volt keszitve. Remeltem hogy a Csikszeredai arhoz hasonlo lesz. De itt ugy dontottek hogy legyen a duplaja. Vettem a gyerekemnek ezt-azt belole es tovabra is keresem a nemfizetos helyeket.
avatar
bence
2011-07-27 10:19:03
Akciót kell indítani:aki szabálytalanul parkoló autót lát, az köpje le azt mikor megy el mellette. A biciklisek meg a babakocsisok kétszer is!!!
avatar
Divasz
2011-07-27 12:24:19
re:
avatar
bence
Akciót kell indítani:aki szabálytalanul parkoló autót lát, az köpje le azt mikor megy el mellette. A biciklisek meg a babakocsisok kétszer is!!!

Es ha szabalytalanul kozlekedo gyalogost lat azt is kopje le?:)
avatar
mekkmester
2011-07-27 13:05:31
Kényes téma ez a parkolósdi...
Kétféle autóvezető létezik: aki megpróbálja betartani a szabályokat, és akinek nincsenek szabályok. Hála Istennek a második kategória -szerintem- kevésbé népes, de nagyon feltűnő. Miattuk sok a panasz, és miattuk hoznak az illetékesek olyan határozatokat, amivel ellehetetlenítik a rendess autósokat, mivel a második kategóriának továbbra sincsenek szabályok.
Kíváncsi lennék arra is, hogy a fizetős övezetekben változott-e a boltok, cégek, irodák forgalma, mivel személy szerint csak akkor állok meg a Kossuthban, ha nagyon muszáj. A környékbeli utcákban esély sincs megállni, mert azok már tele vannak. Igy, amit csak lehet, a központon kívül rendezek el...
avatar
trabant
2011-07-27 21:06:16
re:
avatar
bence
Akciót kell indítani:aki szabálytalanul parkoló autót lát, az köpje le azt mikor megy el mellette. A biciklisek meg a babakocsisok kétszer is!!!

21. század ez igen hé! Ha valami nem tetszik köpjük le ,értelmes gondolat ,a cikkben is feltűnt ,hogy az író "likeolja" a köpködést de én nem hiszem ,hogy ez lenne a megoldás-ha valaki paraszt velem szemben attól nem kell nekem még nagyobb parasztnak lenni ,még mielőtt elkezdenél ugatni ,hogy járdán parkolni az milyen már- normális parkoló lehetőséget kellene biztosítani és akkor valószínűleg a kutyának sem jutna eszébe a járdára parkolni!
avatar
bence
2011-07-28 07:36:17
re: re:
avatar
trabant
[quote=bence]Akciót kell indítani:aki szabálytalanul parkoló autót lát, az köpje le azt mikor megy el mellette. A biciklisek meg a babakocsisok kétszer is!!!

21. század ez igen hé! Ha valami nem tetszik köpjük le ,értelmes gondolat ,a cikkben is feltűnt ,hogy az író "likeolja" a köpködést de én nem hiszem ,hogy ez lenne a megoldás-ha valaki paraszt velem szemben attól nem kell nekem még nagyobb parasztnak lenni ,még mielőtt elkezdenél ugatni ,hogy járdán parkolni az milyen már- normális parkoló lehetőséget kellene biztosítani és akkor valószínűleg a kutyának sem jutna eszébe a járdára parkolni! [/quote]


Ideje lett volna a 21. szazadra megtanulni mar parkolni is! :) Kezdjuk elolrol,...megis johet a kopkodes:)
avatar
boogie
2011-07-28 12:37:04
Aki jart kulfoldon az tudhatja, hogy parkolo hazak sincsenek minden sarkon.Kb 10-15 percet kell setalni a parkolotol a kivant helyik... na lassuk csak az kb a korhaz foter tavolsag, vagy bancpost foter tavolsag, stb... na ismerjuk be hogy az udvarhelyiek nagy tobbsegenek ez "nagy" tavolsag. Egyesek ha tehetnek meg a WC-re is kocsival mennenek nemhogy 10 percet gyalogolni. Szoval kar a "nincs hova parkolni" temat firtatni, ha akarnad lenne hova parkolj, csak tul kenyelmes vagy! De az is biztos ha legkozelebb nem ferek el a babakocsival szbaalytalanul parkolo miatt, a gyerkocomnek odaadom a kulcsaim jatszodjon egyet!
avatar
Isty
2011-07-28 12:52:45
Boogie:
Tamogatlak az otleteddel.
Azon is gondolkodtam, hogy keszitunk nehezen lekaparhato ontapados matricat szoveggel es korbetapasztani veluk az ilyen idiotakat...
avatar
bence
2011-07-28 13:12:00
re:
avatar
Isty
Boogie:
Tamogatlak az otleteddel.
Azon is gondolkodtam, hogy keszitunk nehezen lekaparhato ontapados matricat szoveggel es korbetapasztani veluk az ilyen idiotakat...



A matrica kesziteseben besegitek szivesen!!
avatar
döbrögi
2011-07-28 16:11:17
Leszögezem, hogy paraszt dolog a járdán parkolni, DE aki más tulajdonát szándékosan megrongálja (lásd kulccsal karcolás) annak is eltörném a kezét. Hívd ki a rendőröket, az ők dolguk megbüntetni és büntessék is meg, de amit nem te fizettél arra a kezedet rá ne merd tenni!!!
avatar
bence
2011-07-28 17:33:25
...csak eljatszadozna a gyerkoc...:) Es anyu keson venne eszre...:)....DE elobb mint a kedves sofor...:) Tuti, hogy az lenne az UTOLSO ilyen parkolasa...:)Szerinted kijonnek a rendorok, ha egy szabalytalan parkolasert hivod?

Most egy rendor is hozzaszolhatna! Legalabb tudnank, hogy mi a teendo!!

Mert, ha egy kisgyerekes anyu lemegy a babakocsival az uttestre egy szabalytalanul parkolo auto miatt, mar az is szabalytalansag,...nem? Inkabb nem megy le, hogy ne kovessen el szabalytalansagot,....de akkor mi a fenet csinaljon? ....kopni,karcolni vagy rendort hivni? Vagy tenyleg eleg lesz a matrica?
avatar
trabant
2011-07-28 19:26:43
re:
avatar
bence
...csak eljatszadozna a gyerkoc...:) Es anyu keson venne eszre...:)....DE elobb mint a kedves sofor...:) Tuti, hogy az lenne az UTOLSO ilyen parkolasa...:)Szerinted kijonnek a rendorok, ha egy szabalytalan parkolasert hivod?

Most egy rendor is hozzaszolhatna! Legalabb tudnank, hogy mi a teendo!!

Mert, ha egy kisgyerekes anyu lemegy a babakocsival az uttestre egy szabalytalanul parkolo auto miatt, mar az is szabalytalansag,...nem? Inkabb nem megy le, hogy ne kovessen el szabalytalansagot,....de akkor mi a fenet csinaljon? ....kopni,karcolni vagy rendort hivni? Vagy tenyleg eleg lesz a matrica?

Szerintem hívjál rendőrt!Mert ha nem és van egy kicsi esze annak akinek leköpted ,összekarcoltad vagy leragasztottad az autóját az hívja ki és akkor jó bő nyállal lecuppantod a maci faxát-nem igen szabad ám önbíráskódni Romániában-
avatar
Isty
2011-07-29 09:27:21
re: re:
avatar
trabant

Szerintem hívjál rendőrt!Mert ha nem és van egy kicsi esze annak akinek leköpted ,összekarcoltad vagy leragasztottad az autóját az hívja ki és akkor jó bő nyállal lecuppantod a maci faxát-nem igen szabad ám önbíráskódni Romániában-


Kedves trabant, rendort hivni baromsag te is tudod, nem kezdel el ott aldogalni telefonalni es varni 2 napot hogy megjelenjenek (ha megjelennek).
Maskulonben a maci faxat csak a rossz parkolo fogja leccupantani amikor az autojat korberagasztva vagy osszekarcolva talalja...Nem fog tobbet felre parkolni ne felj...egyszeruen megoldva..
avatar
trabant
2011-07-29 11:01:49
re: re: re:
avatar
Isty
[quote=trabant]
Szerintem hívjál rendőrt!Mert ha nem és van egy kicsi esze annak akinek leköpted ,összekarcoltad vagy leragasztottad az autóját az hívja ki és akkor jó bő nyállal lecuppantod a maci faxát-nem igen szabad ám önbíráskódni Romániában-


Kedves trabant, rendort hivni baromsag te is tudod, nem kezdel el ott aldogalni telefonalni es varni 2 napot hogy megjelenjenek (ha megjelennek).
Maskulonben a maci faxat csak a rossz parkolo fogja leccupantani amikor az autojat korberagasztva vagy osszekarcolva talalja...Nem fog tobbet felre parkolni ne felj...egyszeruen megoldva..[/quote]
Akkor várd meg az embert és mond a szemébe ,hogy mi bántsa a kicsi lelked!Ne sunyi módon ragaszgas meg karcolgas nőjünk már fel emberek!
avatar
fa
2011-07-29 14:30:35
re: re: re: re:
avatar
trabant
[quote=Isty][quote=trabant]
Szerintem hívjál rendőrt!Mert ha nem és van egy kicsi esze annak akinek leköpted ,összekarcoltad vagy leragasztottad az autóját az hívja ki és akkor jó bő nyállal lecuppantod a maci faxát-nem igen szabad ám önbíráskódni Romániában-


Kedves trabant, rendort hivni baromsag te is tudod, nem kezdel el ott aldogalni telefonalni es varni 2 napot hogy megjelenjenek (ha megjelennek).
Maskulonben a maci faxat csak a rossz parkolo fogja leccupantani amikor az autojat korberagasztva vagy osszekarcolva talalja...Nem fog tobbet felre parkolni ne felj...egyszeruen megoldva..[/quote]
Akkor várd meg az embert és mond a szemébe ,hogy mi bántsa a kicsi lelked!Ne sunyi módon ragaszgas meg karcolgas nőjünk már fel emberek![/quote]


Igen,...nojunk fel,...tanuljunk meg parkolni! Ugy parkolni, hogy az szabalyos legyen!
avatar
K-pax
2011-09-06 21:18:13
re:
avatar
Névtelen
de Komám, az nem te vagy, az én vagyok vazze :((

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."