Itthon » Közélet

Jöhet az esővíz, az árok nem állja útját

A heves esőzések lassan újra mindennapossá válnak felénk is. Kíváncsiak voltunk a sáncok milyen állapotban vannak, megvédnek-e ha hirtelen zúdulna le az eső. A látottak elgondolkodtatóak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb
2011_Egyeb
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. augusztus 04., 15:15
1 hozzászólás. 

Nyarat meghazudtoló hideg, esős időjárás veszi el az emberek kedvét a szabadságolások időszakában. A mostanában nem meglepő változékony időnek egyéb hozadéka is van, mint a bőrig ázás, vagy egy elrontott strandolás.

Egyre többször tapasztalhatjuk, hogy egy hirtelen jött eső aránytalanul nagy mennyiségű vizet zúdít le rövid idő alatt. A nem megfelelő kanalizálás, az akadozó vízelvezetés hamar árvízhez vezet, mint ahogy tavaly is sokszor kellett hírt adnunk  a várost vagy környező falvakat elmosó árvízről.

Van az a bölcs mondás ugyebár, hogy a bajt jobb megelőzni. Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi okultunk-e az eddigi áradásokból és ki mennyire tartja naprakészen a sáncát. Itt máris felmerül a kérdés: kié is a sánc, azaz kinek a feladata, hogy tisztítva legyen. Erre is visszatérünk, de először lássuk mi a helyzet a helyszíneken.

2011_Egyeb/0803_Sanc_arok

Elsőként a legnagyobb esővíz-elvezető csatornát vettük szemügyre, amely a Bethlen negyedet védi meg a hirtelen lefutó ártól. Ez a város külső peremén húzódó betonárok felel a mezőn összegyűlő és ideiglenesen kialakult patakok által behozott csapadék elvezetéséért.

A fő árokba több kisebb gyűjtősánc csatlakozik, majd a víz zavartalanul folyik a Küküllőbe, megkerülve a lakótelepet. Vagyis haladna zavartalanul, ha nem lenne benőve gazzal, ami fenntarja a sarat és szemetet, ezzel még nagyobb akadályt jelentve a víznek.

2011_Egyeb/0803_Sanc_arok

Ahol nem a természetes torlaszok állják útját a lefutó esővíznek, ott mi emberek teszünk akadályt. Pillepalack, reklámszatyor vagy gumiabroncs: teljesen mindegy mi vet gátat az árnak, de az majd rosszabbul fog esni, ha az majd a garázsból szedi össze a gumikat.

2011_Egyeb/0803_Sanc_arok

A betonárok mentén tovább haladva semmivel sem jobb a helyzet. A betonelemek rég kimozdultak a helyükből, sőt, van ahonnan teljesen eltűntek. Bár nem valószínű, hogy a nagy víz vitte volna el, feltételezhető, hogy valamelyik ház udvarán jó garázsfeljáróként szolgálnak. Ennek súlyát is akkor fogjuk megérezni, amikor a hömpölygő víz az út alól mossa ki az alapot.

2011_Egyeb/0803_Sanc_arok

A házak környékén is szétnéztünk, miként tud elfolyni a víz. A látván itt is vegyes, pontosabban három kategóriába sorolhatók: van aki rendben tartja a kapu és a kerítés előtt az árkot, másoknak jól van úgy ahogy van, némelyeknek pedig nem kell ide árok inkább szintbe hozzák és kocsival parkolnak.

A probléma csak azzal van, hogy a víz nem nézi ki ásott sáncot és ki nem. Utat keres és talál is magának, így hiába tartjuk karban a magunk portáját, ha szomszédtól mind hozzánk folyik a víz.

2011_Egyeb/0803_Sanc_arok

Van, ahol több tíz méteren halvány nyoma sincs a valamikor létező ároknak. Szerencsére nem mindenhol ez a jellemző és a lakók becsületére legyen szólva számos helyen kimélyített, tisztán tartott árkot is találtunk.

2011_Egyeb/0803_Sanc_arok

Az Életetőkút utca is egyik ilyen gócpontja a városnak nagy esőzések idején. Bár a sánc ki volt tisztítva, a rossz kanalizálás eredményét még ma is mutatja az aszfaltra kifolyt sáros, köves massza.

2011_Egyeb/0803_Sanc_arok

A városi patakmedrek terén sem állunk túl fényesen. Egy kisebb botanikus kert itt is meghúzódik, ami valószínűleg nem lesz jó hatással a megnőtt vízmennyiség szállítására.

2011_Egyeb/0803_Sanc_arok

Megint csak a jótevők becsületére legyen szólva, tiszta meder látványa fogadott a Varga patak központi részénél (már ahol beláttunk, mert lassan befödik az egészet). De ne feledjük, drága tanulópénze volt ennek is, mert párszor már öntötte el a környező házak udvarait, pincéit a medréből kilépő patak.

Az eredeti kérdéssel kapcsolatban, miszerint a karbantartás kinek a feladata, Tikosi László, a városháza műszaki igazgatója világosított fel.

"A Bethlen-lakótelepi sánc karbantartása a polgármesteri hivatal hatáskörébe. Erre a pénzösszeg már megvan, a Lakatosok utcától a Bethlen utcáig teljes felújítást tervezünk, a többi helyen pedig kitakaríttatjuk a medret." - vázolta a helyzetet Tikosi, bár ezt választ már tavaly is hallottuk, amikor szintén a sánc felől érdeklődtünk.

"A házak előtti sánc karbantartására írott és íratlan szabály is kimondja, hogy mindenki a maga háza előtt rendet kell tartson. Erre tanácsi határozat és törvény is van." – hangsúlyozta az igazgató.

Kinek lenne a feladat ellenőrizni és számon kérni ezeket lakókat? "Ez a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik és meg is történnek a felszólítások" - folyatta a hivatalnok.

További érdeklődésünkre, hogy mi történik azokkal, akik önkéntesen parkolóvá alakították a házuk előtti sáncot, Tikosi megnyugtatott, hogy intézkedni fognak.

"Sajnos vannak ilyenek, akik törvény fölöttinek érzik magukat, de ezen is változtatunk. Az üggyel Tóásó Imre kollégám foglalkozik, akit megkérek, hogy járjon a dolgok végére. A helyzetek egyéni elbírálása után felszólító levelet küldünk ki az érintetteknek." – fejezte be Tikosi.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2011-08-05 10:53:35
Legkényelmesebb felszólítást küldözgetni.
Az általában meg is oldja a baj. Ha pedig mégis jön a baj, akkor a papír alapján mindenki igazolni tudja, hogy Ő mindent megtett.
Remélem Tóásó Imre hű lesz a nevéhez.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."