Itthon » Közélet

Felújított központi utcarészt avattak Lövétén

Negyedik falutalálkozóját rendezte Lövéte közössége, ennek apropóján augusztus 6-án átadták és megszentelték a Tájháznál található központi utcarészt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. augusztus 08., 08:01
1 hozzászólás. 

Amint azt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke kifejtette, a lövétei megvalósítás jó példa a falvakban található hagyományos arculat megőrzésére, illetve visszaállítására.

Itthon_Kozelet

„Nem hiába támogatjuk kiemelten a székely falvak építészeti örökségét feltáró szakemberek munkáját, akárcsak a székely kapuk felújítását, és a Modern székely ház című programunkkal is arra próbáljuk ösztönözni az embereket, hogy tájba illően építkezzenek, a vidék hagyományos stílusát részesítsék előnyben." – emelte ki Borboly.

Lázár István plébános megáldotta a jelenlevőket és az utcát, majd a székely történelmi zászlósor bemutatása következett, amely új lobogóval bővült. A rekonstrukció Székely Mózes fejedelmi zászlaja, amelyet Mihály János történész tervezett korabeli zászlóanalógiák, valamint a fejedelem által 1603-ban Kolozsváron veretett aranypénzen látható címer felhasználásával.

A zászlót, akárcsak a zászlósor többi darabját, Puskás Bajkó Gábor hímezte brassói műhelyében, és Egyed József lövétei vállalkozó adományozta a Hargita Megye Tanácsa Műemlékvédelmi Közszolgálata keretében működő Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoportnak.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mzsolt98
2011-08-08 12:28:29
Javítanék:László István

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."