Itthon » Közélet

Ehető szoknya szilvapálinkával

Rengeteg ember, felszálló töltöttkáposzta illat, sürgő-forgó, szakáccsá avanzsált csapattagok - kilátogattunk a parajdi fesztiválra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/kaposzta2011
Itthon_Kozelet/kaposzta2011
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. október 03., 13:02
0 hozzászólás. 

Óriási székely kapun áthaladva vitt az utunk a tizenhetedszer megrendezett Töltöttkáposzta Fesztiválra – a résztvevők mindegyike titkos recept alapján és speciális adalékanyagokkal főzi a rendezvény névadó étkét. Érkeztek külföldről, Erdély és Románia minden szegletéből, hogy elkápráztassák a zsűrit a fortyogó töltelékekkel.

Itthon_Kozelet/kaposzta2011

A szombati versenynapon még káposztalevélből készült szoknyával is találkoztunk. Viselője elárulta, hogy bizony négykezes a pendelye, azaz két személy ügyeskedett, amíg rákerültek a káposzta levelei.

A Hajdina

A hajdina, más néven pohánka vagy tatárka (Fagopyrum esculentum) Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos növény. Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

„A szoknya nem vész kárba, hiszen nyulak eledele lesz, ha lejárt a fesztivál" – mondta a hajdúhadházi hölgy. Nem sokkal arrébb mozdonyban főtt az étek, de készítettek tölteléket a nyugdíjas rendőrök és képviselték magukat a szegváriak is – utóbbiak Ökör-körbe szerveződve.

Hortobágyi palacsinta nem, de hortobágyi töltöttkáposzta főtt az üstben, aztán töltöttek a Töltikék is. Egyszóval színes volt a felhozatal, ahogy az ízek is: voltak, akik rizs helyett hajdinával kotyvasztottak, mások a vadhúsra esküdtek, de többen paprika, vagy más fűszerek adagolásával is próbálkoztak. A zsűri pedig a Szent Káposzta Istenére esküdött, mindezt a színpadon szóban is megerősítették: „Esküszöm a zöldkáposzta fejére".

Hogy mit ajánlanak a töltöttkáposzta mellé? A vélemények egybehangzóak: pálinkát. Ebből szereztünk mi is egy adagot, aztán nekiláttunk a falatozásnak.

 

 

A megéhezett résztvevők két dolgot tehettek: megvárták a zsűri kóstolóját, majd fogyasztották a versenyzők benevezett ételeit vagy a szervezőktől vásároltak eledelt. Mi az utóbbit tettük: három töltelék és egy kis szeletelt csülök tejföllel meglocsolva 10 lejért került a bendőnkbe.

Az idei főzőversenyre 36 csapat jelentkezett. A legfinomabb töltött káposztáért járó díjat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent Borbála Napközi Otthonának csapata vihette haza, de a budapestiek elkészítették a gasztronómiai esemény legnagyobb (26 centiméteres), a gyulaiak pedig a legkisebb (2 milliméteres) töltelékét is, továbbá elismerést kapott a legfiatalabb kukta, aki csupán kilenc hónaposan segédkezett.

A XVII. Töltöttkáposzta Fesztiválon készült fotógalériánkat ide kattintva nézhetik meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."