Itthon » Közélet

Karate a mindennapi parkolásért

  Egyfolytában beszélünk róla, de vajon a parkolóhelyekkel vagy velünk, sofőrökkel van a gond? Mindkettővel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb/1207_parkolas
2011_Egyeb/1207_parkolas
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. december 07., 09:56
0 hozzászólás. 

Régi probléma, amit folyamatosan próbálnak orvosolni, kisebb-nagyobb sikerekkel. De talán kisebbel vagy még inkább semmilyennel. Már portálunkon is többször volt téma a parkolás, ami ismét nem egy Udvarhely-specifikus probléma, de a szabálytalan és idegesítően pofátlan parkolásban valószínűleg az élmezőnyben vagyunk.

2011_Egyeb/1207_parkolas

Fotó: Kakasy Botond

A parkolás egyik fő problémája a folyamatos helyhiány és a még mindig növekvő autóállomány. Ezt városunkban fokozza a még gyerekcipőben mozgolódó tömegközlekedési infrastruktúra is. Ezek ellenére talán a legsúlyosabbak a mentalitásunkban megrekedt igénytelen és önkényes parkolási szokásaink.

Videó: Csedő Attila, Kakasy Botond

Saját érdekünket mindenkiénél elébb valónak tartjuk és ilyen jogcímen bármikor, bárhol hajlamosak vagyunk leparkolni az autónkat. Figyelmen kívül hagyva, hogy akadályozzuk a forgalmat, elzárjuk mások kijáratát, vagy éppenséggel balesetveszélyes helyzetet teremtünk.

 

Csak öt percre hagytam itt

Ez a mondat, amivel a helytelenül parkoló sofőrök fedni próbálják magukat. De honnan is ez az öt perc? Fogalomzavar van a parkolás, megállás és várakozás között. Mert mind mást jelent és más cselekvést takar.

A megállás az út szélén történik menetiránynak megfelelően, az út jobb oldalán. Ez alól kivétel az egyirányú utca, ahol mindkét oldalon megállhatunk, ha szabadon hagyjuk a sávot a forgalom számára. Ha öt percnél többet időzünk, akkor az már várakozásnak számít.

2011_Egyeb/1207_parkolas

A parkolás már más tál tészta. Parkolni az erre kijelölt és kialakított helyen lehet. Ezt a jól ismert, kék alapon fehér „P" betű jelzi.

Ehhez néha kiegészítő táblát is csatolnak, ami a parkolás módját határozza meg, vagy ha fizetős a parkoló, akkor ezt jelzi. A helyes parkolást próbálja segíteni az útburkolati festés is, ami megmutatja, hogy párhuzamosan vagy merőlegesen kell beállni, esetleg a fenyőágas módszer a megengedett.

Az egyik érzékeny pont a járdára való parkolás mikéntje. Amennyiben nem tiltja tábla, akkor fel lehet állni a járdára, de csak abban az esetben, ha a járdából szabadon tudunk hagyni egy legalább egy méter széles sávot a gyalogosok számára.

2011_Egyeb/1207_parkolas

Idén nyáron a polgármesteri hivatal a központi zónában lévő parkolóhelyeket fizetőssé alakította. Ez elsőre hatékony megoldásnak tűnt, kiszorítva azokat, akik naphosszat tartják autóikat a forgalmas szakaszokon.

Egy részük ki is szorult a kis utcákba, mások bevitték az udvarukra autóikat, így szinte bármikor találtunk parkolóhelyet a központban. Aztán pár hónap elteltével újból megtelt autóval a központ.

Keressük a megoldást

Mivel a belvárosban a helyek száma korlátozott, a nagyvárosok parkolóházakkal próbálnak bővíteni. Alternatíva lehet a tömegközlekedés is: egy jól működő infrastruktúra mellett talán még többen hagynák otthon az autót.

De a legolcsóbb (rész)megoldás az lenne, ha a mentalitásunkon, a közlekedési kultúránkon próbálnánk változtatni. Ha nem mindenhova autóval mennénk, szabályosan parkolnánk és nem két helyet foglalnánk el egyszerre.

Bár a teljes orvoslás elérhetetlen ideálnak tűnik, de a fent említettek összességével jelentősen javulhatna a helyzet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."