Itthon » Közélet

A romló város: a riadt kutyák és a kíméletlen petárdázók

Dobjuk a petárdát, lőjük a tűzijátékot, trombitálunk. Közben nem vesszük észre, hogy a kutyák traumát szenvednek és világgá szaladnak. Nem is értjük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/romlovaros0103
itthon_kozelet/romlovaros0103
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. január 03., 15:52
0 hozzászólás. 

Az önfeledt szilveszteri petárdázás, tűzijátékozás nem mindenkinek jön be. Az emberek ünneplését is tönkreteheti, sérülést is okozhat, de a legnagyobb veszélynek talán a házőrző kutyák vannak kitéve.

itthon_kozelet/romlovaros0103

Az ebek nagyon megriadhatnak ilyenkor, s olyan fokú félelemérzetük van, ami elkóborláshoz és – ritkán – még halálhoz is vezethet. Udvarhelyen fordult elő olyan eset néhány évvel korábban, hogy a szilveszteri durrogtatás elől megriadó és az ólba bezárt kutya elpusztult, valószínűleg szívinfarktust kapott.

A fenti esetről és erről a helyzetről dr. Sándor Zsolt állatorvossal beszélgettünk. A jelenség főleg év végén, szilveszterkor, illetve a nyári viharok idején tapasztalható.

„A probléma elég gyakori nálunk is, a kutyák legalább huszonöt-harminc százalékánál fordul elő" – mondja az állatorvos, hozzátéve, hogy a munkakutyák, pl. a vadászkutyák esetében ez nem áll fenn, mert egy hajtókutyának mindenképpen hozzá kell szoknia a fegyver hangjához. Egy egyszerű házőrző viszont annyira megriadhat egy kertbe dobott és felrobbanó petárdától, hogy

pánikszerűen menekülni kezd,

s rosszabb esetben napok múlva kerül elő, ha közben nem esik komolyabb baja. Pontos statisztikát ezekről nem lehet mondani, de évente legalább két-három kutya eltűnését jelzik az állatorvosnál a gazdák.

Az állat ilyenkor rohan, menekül, elbújik félelmében, nem mer előjönni a gazda hívó szavára sem. Olyan extrém esetek is előfordulnak, hogy elszakítja a láncot, felakad egy kerítésen, illetve agresszív lesz, félelmében harap.

A szokatlan dörrenések, a tűzijátékok sivító hangja, az ismeretlen fényhatás ugyanolyan érthetetlen a még erős idegzetű kutya számára is, mint a nyári villámlás és dörgés. Betájolni sem tudja, s ezek a hangok a megszokottaknál (pl. autó hangja, dudálás, mentő- vagy tűzoltó-szirénázás) sokkal erősebbek.

 

Mit tegyünk?

Az állatorvos szerint ilyenkor a legjobb a gazda jelenléte. Az állatot ne zárjuk be, ne hagyjuk magára, mert ott is bepánikolhat, kárt tehet magában. Vigyük egy olyan biztonságos helyre, ahol nem hallatszanak erőteljesen a hangok. Nyugtató, bódító tablettát is lehet kapni, de ezt csak akkor használjuk, ha a kutya gyenge idegzetű – ezt utazáskor is lehet használni (némelyik eb nem bírja az utazást, folyamatosan ugat, esetleg hányik).

A gazda jelenléte viszont nyugtató hatással van az állatra, s ha eltereljük a figyelmét (és mi sem riadunk meg a petárdától), akkor meg tud nyugodni. Ha menekülő, nyüszítő kutyát látunk viharban, próbáljuk meg befogni, magunkhoz csalni és megnyugtatni, majd állatorvost keresni, hirdetést feladni, hogy kutyát találtunk, stb.

És ne felejtsük el a petárdázók figyelmét felhívni arra, hogy nem mindenki örvend a tettüknek. Húzzanak tovább, s ne rontsák egy amúgyis romló város romló levegőjét.


címkék: petarda kutya

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."