Itthon » Közélet

Az élhető város: udvarhelyi a Kárpát-medence egyik kedvenc orvosa

Az év praxisa elnevezésű versenyt a székelyudvarhelyi dr. Csáki Mária nyerte – a rangos díj a városnak is elismerés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/evpraxisa0203
itthon_kozelet/evpraxisa0203
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 03., 14:55
0 hozzászólás. 

A versenyt a magyarországi Országos Alapellátási Intézet (OALI) második alkalommal hirdette meg. Az év praxisa a Kárpát medencében címmel, a kiválasztott orvosokra december 31-ig lehetett szavazni. A kiírás szerint először történeteket, ajánlásokat kellett küldeni az orvosokról, majd a zsűri a beküldött 218 érvényes ajánlásból továbbjutásra javasolt tíz anyaországi és tíz határon túli orvost: utóbbiak közé négy, Udvarhelyen vagy környékén dolgozó orvos került.

itthon_kozelet/evpraxisa0203

Fotó: Csedő Attila

A végső sorrendet szavazás döntötte el, a magyarországiaknál dr. Sonkoly Csaba békéscsabai, a határon túliaknál dr. Csáki Mária székelyudvarhelyi orvos kapta a legtöbb szavazatot – utóbbi kb. ötezret.

A díjátadót januárt 31-én tartották, Csáki doktornő egy Buczkó Imre-festményt, vérnyomás- és vércukorszint-mérőt, illetve egy EKG-készüléket kapott díjként. No meg sok-sok gratulációt és jókívánságot.

 

Mi ismerjük a beteget!

Dr. Csáki Mária éppen gratulációt fogad telefonon, amikor belépünk Sziget utcai rendelőjébe – kint betegek várakoznak rá, s amikor róluk kérdezzük, mesélni kezd.

„Mi, a családorvosok előnyben vagyunk a szakorvosokkal szemben, mert ismerjük a beteget. Ismerjük az életét, a mindennapjait, a lelkivilágát, mert találkozunk otthon is vele, a környezetében. Ez meghatározó egy betegségben is" – mesél a munkájáról.

Az orvosnő korán elveszítette az édesanyját, s ez is hozzájárult elhatározásához, hogy az orvosi pályát válassza – 1985-ben végzett Marosvásárhelyen, majd gyakornok volt, hét évig Homoródszentmártonban volt körorvos, 1996 óta családorvos Székelyudvarhelyen.

A továbjutott orvosok végső sorrendje

1. Dr. Csáki Maria, Székelyudvarhely
2. Dr. Jung Németh Erzsébet, Zenta
3. Dr. Veres Rózsa, Székelyudvarhely
4. Dr. Finna Judit, Marosvásárhely
5. Dr. Raffai Györög Rózsa, Szabadka
6. Dr. Nagy Gizella, Bögöz
7. Dr. Orbán Sándor, Székelyudvarhely
8. Dr. Szőcs Kölcze Erzsébet, Szentkatolna
9. Dr. Székely Éva, Nyárádgálfalva
10. Dr. Szentmártoni Kálmán, Bálintdésfalva

 

Izraelből is felhívták

Szerda óta a doktornő telefonja nagyon sokszor szólalt meg – kollégáktól, volt betegektől kapja a sok-sok jókívánságot és gratulációt. „Az volt egy nagyon kellemes meglepetés, hogy Izraelbe ment az egyik kedves betegünk idős embereket gondozni, ott nézte a Duna Tévét, onnan hívott és gratulált. Akkor jöttünk át a határon" – mondja dr. Csáki Mária, majd asztalára, papírokra bökve folytatja, hogy milyen jólesik ez most, amikor újabb és újabb előírásokkal, normákkal kell megküzdeniük a rendelőben.

„Tavaly is 24 beteget fizettek naponta nekem, de még adhattam receptet és küldőpapírt az ötvenediknek is – idéntől viszont azt iktatták be a szerződésünkbe, hogy már a huszonötödiknek sem adhatunk. Tehát ha valakinek sürgősen kell mennie szakorvoshoz, egyszerűen meg vagyunk kötve, mivel nekem sok a krónikus betegem és a helyek előre be vannak töltve" – írja le jelenlegi helyzetüket, s hozzáteszi, hogy ilyenkor, amikor elismerést kap az ember, mégiscsak egy kis fény kerül a szürkeségbe.

„Nekem hál' Istennek nagyon nagy türelmem van a betegekhez. Lehet, hogy ezzel születtem, de ez az, ami még inkább könnyíti a munkánkat s a betegnek sokkal jobb ebben a nincstelen világban" – fejti ki, s talán ezekből a mondatokból világlik ki a legjobban, hogy mennyire fontos a beteg mosolya, meggyógyulása. És ez talán minden díjnál értékesebb és fontosabb.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."