Itthon » Közélet

MÁK-ba tömörülnek a magyar állampolgárok

  Marosvásárhelyi példán felbuzdulva Székelyudvarhelyen is megszervezték a Magyar Állampolgárok Klubját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

EMNT_2012_02_15
EMNT_2012_02_15
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. február 15., 16:05
0 hozzászólás. 

„Exponenciálisan nő a magyar állampolgárok száma és arra gondoltunk, hogy programsorozatunk a MÁK égisze alatt mehetne" – indokolta a klub létrehozását Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnöke. Eddig mintegy 8000 székelyudvarhelyi igényelte a magyar állampolgárságot, amiből több mint fele már meg is kapta azt.

EMNT_2012_02_15

Fotók: Csedő Attila

Mint megtudtuk, a szervezet a magyar honosítást népszerűsítené, valamint a magyar kultúrához, történelemhez kapcsolódó előadásokat és koncerteket szerveznének.

A kezdeményezők elmondták, tartalmas programokban gondolkodnak, ilyen lesz a péntekre, február 17-re szervezett előadás is, amelyen a 80 éves, Magyarországról érkező Molnár V. József beszél Horthy Miklós kormányzóról. Az ismeretterjesztő előadás 18 órakor kezdődik a Művelődési Házban.

„Március 15-én próbáljuk bátorítani az udvarhelyieket, hogy merjék vállalni a nemzeti identitásukat és ezzel együtt a magyar szimbólumok viselését, kitevését" – jegyezte meg Szabó Károly könyvtárigazgató, az EMNT elnökségi tagja.

Szabó az Áprily Lajos évfordulókra is felhívta a figyelmet, hiszen idén születésének 125., halálának 45. évfordulóját ünnepeljük. Áprily egy hidat képez Erdély és Magyarország között, hiszen Parajdon járta az elemi iskolát és Visegrádon élte öregkorát.

EMNT_2012_02_15

Májusban a visegrádi szomszédja érkezik városunkba, aki a költő ott töltött éveit eleveníti fel, majd Szabó Károly beszél az itt töltött időszakról. Szintén a költő, műfordító évfordulójához kapcsolódóan felolvasóestet is szerveznek.

A Magyar Kultúra Napján a 75 éve elhunyt József Attilára emlékeznek, egy felolvasóest formájában, de felelevenítik Kós Károly életét és munkásságát is, augusztus 25-én.

A Magyar Állampolgárok Klubjába olyan személyek jelentkezhetnek, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek, míg az előadásokra, rendezvényekre a belépés ingyenes. Az EMNT által működtetett Demokrácia Központban (Vár utca 9 szám) további információkkal szolgálnak a MÁK-al kapcsolatban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."