Itthon » Közélet

Fennakadás nincs, de nehézségek vannak

Nincs fennakadás a város területén és közvetlen környékén a havas utcák, utak miatt, ám nehézségek vannak, és ha az időjárás nem változik, akkor lesznek is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/havasut0216
itthon_kozelet/havasut0216
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 16., 11:54
0 hozzászólás. 

Az éjjel-nappal működő városi hószolgálatot (0733-313-026) főleg olyankor szokták hívni, amikor éjszaka hull nagy mennyiségű hó és olyan utcákból, amiken nincs aszfalt – ezeken ugyanis nagyon megnehezedik a közlekedés néhány centiméteres hó esetén is.

itthon_kozelet/havasut0216

Fotó: Csedő Attila

„Az egész város takarítási folyamata mintegy három órát vesz igénybe" – tudtuk meg Ülkei Zoltán városgazdálkodási osztályvezetőtől. Ebből az első másfél órában a központi részt, illetve a város három fő bejáratát (Bethlenfalvi út, II. Rákóczi Ferenc utca, Orbán Balázs utca) tisztítják meg a hókotróval, majd csúszásgátlót szórnak.

A következő másfél órában a Bethlen és Tábor-lakótelepek, illetve Kadicsfalva és Szombatfalva megtisztítását végzik, illetve a további mellékutcákét. Ezekben Ülkei szerint nehézségekbe ütköznek, például a Virágok sétányára nem tud bejutni a hókotró, mert az utca szűk és parkoló autókkal is tele van – hasonló eset volt szerdán a Domb utcában, ahol az út két oldalán parkoló gépjárművek akadályozták a Cserehátról lejövő hókotrót.

Sok helyen a tapasztalat azt mutatja, hogy a járdán sem lehet biztonságosan gyalogolni – az el nem takarított hó alatt sok helyen jég is van, a haladás lassú és nehézkes. A gépjárműforgalomban legtöbbször csak lépésben, kis sebességgel lehet haladni, mert az úttestek havasak, csúszósak, főleg a déli órákban gyakran alakult ki torlódás a központi részen.

Például az UH Taxi munkatársainak tapasztalatai alapján a Biró Lajos és a Kőrösi Csoma Sándor utcákban, illetve a Szombatfalvi utcában nagyon nehézkes volt a forgalom. A Tábor-lakótelepen a Tavasz sétány, a Bethlenben pedig az Építők utcájában és az Ifjúság bejáratban voltak gondok. A taxisok véleménye szerint a Tamási Áron utca nagyon jól meg volt takarítva csütörtökön délelőtt, a Kossuthot viszont a parkoló kocsik miatt nem lehet. Az is észrevehető, hogy a gyalogosok sokszor át kell gázoljanak az út mellett felgyűlt, kupacokba rakott havon.

Rákérdeztünk arra is, hogy mi a teendő a járdaszegély és az úttest közé felhalmozott hómennyiséggel, ami szintén sok esetben akadályozhatja a forgalmat. Ülkei elmondta, hogy arra nincs kapacitása a városnak, hogy elhordja ezeket a hódombokat, csupán olyan esetben avatkoznak be, amikor fennakadás lehet a helyzetből.

Egyelőre nem volt szükség arra, hogy rakodóval hordják el a havat, de Ülkei szerint például a Szent János utcában sor kerülhet erre. Ebben az esetben rakodógépet bérelnek, a munkát éjszaka végzik, az elszállított hó pedig a Nagy-Küküllő partjára kerül. A lakóktól továbbra is azt kérik, hogy a járdákról tolják-takarítsák le a havat, de az udvaraikról ne hordják ki, mert azzal már problémát okoznak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."