Itthon » Közélet

Önkéntes orvosok érkeznek Erdélybe

Május 5. és 13. között ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

OrvosokErdelyben
OrvosokErdelyben
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. április 26., 12:12
0 hozzászólás. 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja évente kétszer érkezik Hargita megyébe, a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2011-ben a szervezet önkéntesei több mint tízezer vizsgálatot végeztek. Idén májusban 45 orvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton.

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz. A mobil rendelőben dolgozó önkéntes fogorvosok tavaly közel 4500, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg.

Az erdélyi szűrések során az orvosok lesújtó eredményeket tapasztalnak: tavaly a vizsgált közel 1200 gyermek 94 százalékának volt szuvas, rossz foga. A szakemberek szerint ez több okra vezethető vissza. Egyrészt a gyerekek nem mosnak fogat, vagy ha igen, akkor sem megfelelően. Másrészt sok cukros üdítőt és élelmiszert fogyasztanak, ami rontja a fogakat.

Az önkéntes fogorvosok a szűrés mellett felvilágosítást, tájékoztatást is tartanak a helyes szájhigiénéről.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is megrendezik a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupát Csíkszentdomokoson, melyet az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Szolgálat vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett idei budapesti Városligeti Gyermeknapon, május 26-27-én.

sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."