Itthon » Művelődés

Százszorszép a Százszor-Szép

A Tomcsa Sándor Színház és a Városi Könyvtár koprodukcióját, felolvasó-színházi előadást láthat a közönség csütörtökön este.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

udvarhely
udvarhely
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 19., 16:42
0 hozzászólás. 


A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium udvarán - rossz idő esetén a könyvtárban - a Tomcsa Sándor Színház színművészei és diákok közreműködésével, Szigethi Gyula Mihály Százszor-Szép (Százszorszép) című „víg játékának” felolvasó-színházi előadására várják a nagyérdeműt.

A Szigethi - darab nem ismeretlen a színházat Szigethi_plakat_450-1kedvelőknek, hiszen tavaly november 25-én a Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag-termében már bemutatták a Városi Könyvtár által tavaly meghirdetett Szigethi Gyula Mihály emlékév apropóján. A könyvtár többek között ezzel az előadással tisztelgett városunk neves történetírója, kiváló pedagógusa és nagy műveltségű személyisége, Szigethi Gyula Mihály munkássága és születésének 250. évfordulója előtt.

Az ismét bemutatásra kerülő Százszor-szép című „víg játék” Szigethi drámaírói munkásságának egyik legkiemelkedőbb alkotása. A darab a felvilágosodás eszmeiségét hordozza, jellem - és helyzetkomikumra építve tárja elénk a 19. század eleji erdélyi kisvárosi életet és annak jellegzetes figuráit. Külön érdekessége, hogy a szereplők „a Botos utcán, a hosszú Bethlen utcán, a romokban heverő vár és a sópiac körül járnak-kelnek” - így a nagyközönség mintegy időutazást tesz és „hazatalál” a korabeli Székelyudvarhelyre.

A szereposztásban: Benedek Botond Farkas, Posta Ervin, Varga Márta, P. Fincziski Andrea, Dénes Gergely, Kulcsár-Székely Attila, Márton Réka, Búzás Ernő m.v., Szász Kriszta, Antal Csaba, Dobai Gábor m.v., Jakab Orsolya, Búzás Ernő m.v

Szigethi Gyula Mihály (Marosvásárhely, 1759 - Székelyudvarhely, 1837. március 3.) drámaíró, Székelyudvarhely neves helytörténeti írója, a Református Kollégium bölcsészeti tanára. Tanulmányait szülővárosában, majd Marburgban, Göttingenben, Stuttgartban és Bécsben végezte. Ezt követően grófi családoknál volt nevelő, majd 1797-ben foglalja el a neki felajánlott bölcsészeti tanszéket a székelyudvarhelyi kollégiumban. Tanári munkássága is kiemelkedő, számos reform fűződik a nevéhez, új tantárgyak (irodalomtörténet, irodalomkritika, statisztika, politika, törvényismeret) oktatását kezdeményezi, a felvilágosodás nyelvművelő programjának szellemében szorgalmazza, majd 1801-ben megalapítja a - városunkban a világi jellegű diákszínjátszás kezdetét jelentő- „Játzdó - Színt”.

(forrásanyag: Hermann Gusztáv - Székelyudvarhely művelődéstörténete, Kriterion kiadó, Bukarest,1993.)


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."