Itthon » Oktatás

Udvarhelyi vak diák is részt vett a csíki román nyelvversenyen

Megközelítőleg 300 magyar anyanyelvű diák Hargita, Kovászna, Maros és Bákó megyékből vett részt a már hagyományossá vált csíkszeredai román nyelvversenyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Tanulás
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 09., 12:34
0 hozzászólás. 

Az országos román nyelvű, kisebbségeknek szóló "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!" című megmérettetés a tizenkettedik kiadásához érkezett, idén is az V-XII. osztályos, magyar nyelvű diákoknak szólt.

Maria Sturzu romántanárnő, a verseny kitalálója szerint az ötlet azután jött, hogy konstatálta, melyek a magyar anyanyelvű gyerekek kifejezési hiányosságai, és hogy arra késztesse őket: beszéljenek románul.

„Ennek a versenynek szimbolikus töltete is van, mert hozzájárul a magyar kisebbség és a többség közeledéséhez" – fogalmazott Varga László, a versenynek helyet adó Márton Áron Gimnázium igazgatója.

Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa a megnyitón megköszönte a diákoknak, hogy ilyen szép számban részt vettek a megmérettetésen, illetve a tanároknak azt, hogy megértették, milyen fontos a román nyelv a kommunikációban, és milyen nagy segítségükre lesz a gyerekeknek a jövőben.

A verseny résztvevői között találjuk a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola látássérült diákját is, Kovács Tamást, aki egy Braille-írást használó számítógéppel írta meg dolgozatát.

A hatodik osztályos Tamás részt vesz a román országos olimpián is, bevallása szerint szereti a nyelvtani feladatokat, a fogalmazást, illetve beszél a románon kívül angolul és németül is.

Dombi Gabriella, Tamás romántanárnője szerencsésnek érzi magát, mert diákja nagyon optimista, kíváncsi és akar tanulni. Mint mondja, nagyon könnyű vele dolgozni.

A magyar gyerekek román versenyét a Márton Áron Gimnázium, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a csíkszeredai román közösség egyesülete (ACROM) szervezte.

A díjakat április 13-án Bukarestben, a parlament épületében adják át. Az ACROM jóvoltából román irodalmi könyveket, a tanfelügyelőségtől pedig diplomákat kapnak a helyezést elért diákok.

uh.ro/agerpres


címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."