Itthon » Oktatás

Fülöp Áron emlékezete Boldogfalván

Diákok takarították Fülöp Áron sírját, kúriája lassan az enyészeté lesz Felsőboldogfalván.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

boldogfalva temeto fa-8
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. október 21., 12:52
0 hozzászólás. 

A róla elnevezett iskola diákjai minden évben kitakarítják a sírját, halottak napján pedig az iskola munkaközössége és a tanulók világítanak a síremléknél. Halottak napjához közeledvén, szerdán délelőtt volt a sírtakarítás – Fülöp Áron pontosan 95 évvel ezelőtt, 1920. október 22-én hunyt el szülőfalujában. Részletesen itt írtunk életéről, rövid látogatásunk alatt az egykori költő-könyvtáros boldogfalvi „örökségét" vettük szemügyre.

boldogfalva temeto fa-5A település iskolája 1993-ban vette fel híres szülöttének nevét, épülete előtt 2002 májusa óta áll Szabó János szobrászművész alkotása, a szobrot Sántha Csaba öntötte bronzba. Tamás Zoltán egykori labdarúgó, aki az iskola igazgatója a rendszerváltás óta, egy bekeretezett rajzot is mutat az iskola bejáratánál, de azt senki sem tudja a tantestületből, hogy ki és mikor készítette.

A községhez 11 település tartozik, ezekből hétben van oktatási intézmény, körülbelül 330 gyerek jár ezekbe. A Fülöp Áron Általános Iskola diákjainak egy része gereblyékkel, seprűkkel és kis kapákkal felszerelkezve a temető felé igyekezik. Nem a temetőbe, mert névadójuk sírja nem ott van, hanem egykori kúriájának udvarán.

boldogfalva temeto fa-7Sőt, a síron nem is szerepel a neve, felesége, Sargavy Erzsébet csak ennyit vésetett rá: Itt nyugszik az utolsó hegedős (1861-1920), de a Szatmárról származó hölgy is ebben a sírban nyugszik. A látogatót a sír előtt egy székely kapu fogadja, ez egykor a kúria előtt állt.

boldogfalva temeto fa-11Az épület katasztrofális állapotban van – az iskolaigazgató szerint a község többször is próbálta megvásárolni, de az épületnek több örököse is van, akik egymás között a mai napig nem tudtak megegyezni, így a kúria zárva van. Almák piroslanak a fákon, odébb egészséges őzlábgombák nőttek ki a fű közül – a hasadozott falú épületet pedig emészti az enyészet.

boldogfalva temeto fa-13Nemcsak Székelyudvarhelyen romlanak le a régi épületek, sajnos a környékbeli falvakban is bőségesen találunk örökösödési viták vagy csak egyszerűen a hanyagság miatt tönkremenő, nagyon régi házakat, kúriákat. Fülöp Áron öröksége az egyik közülük.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."