Itthon » Társadalom

Újrafestették a bicikliutat, de így is parkolnak rajta

Felkerültek a sárga vonalak Székelyudvarhely néhány száz méteres kerékpár-sávjaira. Egyesek továbbra is rajta parkolnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

bicikliut3
bicikliut3
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. július 05., 15:00
2 hozzászólás. 

A hét első napjaiban újrafestették a város bicikliútjait – bővítés nem volt, ugyanazokra a szakaszokra került rá a sárga festék – Székelyudvarhelyen a Kossuth Lajos, a II. Rákóczi Ferenc utca egy része, illetve a Tamási Áron, az Orbán Balázs utcák és a városközpont rendelkezik bicikliúttal.

Tavaly megépült a város végétől a Szejkefürdőig vezető bicikliút, most ez sárga felezővonalat kapott, ám a végén a lejáró még mindig nem fejeződött be - mint a városházán megtudtuk, az úttest felé lejárót nem készítenek, mert az veszélyes lenne (kanyar van az úttestben, a lejövő biciklist elütheti egy gyors autós), de van egy olyan terv, hogy az erdő között meghosszabítanák egészen a mofettáig a kerékpárutat. Az autósok számár apedig nem ártana a biciklisekre figyelmeztet táblát, illetve minimális fekvőrendőrt kihelyezni.

bicikliut1

A biciklisávra egyesek továbbra is lelkiismeret-furdalás nélkül parkolnak. Tettünk egy próbát csütörtökön délben, összesen négy olyan autót számoltunk meg, amelyeknek az orra a biciklisávban volt, ezenkívül egy reklámtábla és egy szemeteskuka foglalt helyet teljes terjedelmével a kerékpárúton.

Tény az, hogy nem sok helyen jelzi tábla a bicikliút meglétét - a Szejke felé vezető úton sem jelzi tábla, hogy itt a baloldalon van külön kerékpárút, aki nem tudja, az tovább megy az országúton. Szombatfalván az Orbán Balázs és a Tamási Áron utcákban van bicikliút, előbbiben is kényelmesen lehet parkolni a bicikliúton – sőt, egyenesen ennek találták ki bizonyos sofőrök szerint.

bicikliut2

A vonatkozó törvények (a 2002-ben kiadott 195-ös számú sürgősségi kormányrendelet, illetve az ezt kiegészítő 2006-ban megjelent 63-as számú, szintén sürgősségi kormányrendelet) szerint a közutakon csak a 14. életévét betöltött személy biciklizhet, illetve a 16. életévét betöltött fiatal közlekedhet robogóval. Utóbbinál több előírás van: a sisak viselése kötelező (a kerékpározóknál csak ajánlott), vezetői kurzust kell végezzenek, a járműnek biztosítása kell legyen.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-07-06 08:31:12
Nem fordulna elő, ha másfél éve működne a kerékbilincselés.
avatar
Speed
2012-07-06 19:32:37
én ma 8 at is számotam , "bicikli uttorlaszként"

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."