Itthon » Társadalom

A romló város: ellopták vagy lerombolták a hidat?

Néhány hete eltűnt a Budvár utcai lengőhíd. Azóta sem derült ki, hogy ki tüntette el és miért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

lengohid-01
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 20., 12:23
0 hozzászólás. 

A Budvár utcát évek óta egy függőhíd kötötte össze a túlparttal – a Nagy-Küküllő jobb partján, a Budvár alatt a hatvanas években létesítették a gyümölcsöst, s a folyó partjának közvetlen közelében létesítették az akkori mezőgazdasági iskola farmját is. Itt gyakoroltak az iskola tanulói, ami a kertészkedést és az állattartást illeti.

A kis híd szerepe az volt, hogy az iskola farmja, illetve a gyümölcsös a Budvár utcából is megközelíthető legyen. A nyolcvanas években épültek az utcában azok a tömbházak, ahol a székelyudvarhelyi roma közösség egy része talált otthonra, az ott uralkodó állapotokról pedig megoszlanak a vélemények.

A Küküllőbe esett a híd

Az elmúlt két évtizedben azonban változtak a dolgok: a gyümölcsös területe visszakerült az eredeti tulajdonosokhoz, a farmot pedig egy éve az Elan Trio Kft. bérelte ki. Az évek alatt a roma nemezetiségű lakóknak megszámlálhatatlan rendőrségi esetük volt, nemcsak a közvetlen környezetükben, hanem a város több pontján. Az utca, illetve a környék lakói állandóan lopásokra, illetve rongálásra panaszkodnak.

A folyó felett átívelő kis híd, közvetlenül az említett tömbházak közelében, sokat látott az idők folyamán. Az utóbbi években állandóan rossz állapotban volt, fémszerkezete és deszkái megrongálódtak, sokszor veszélyes állapotban volt. Néhány héttel ezelőtt annyira tönkrement, hogy egy része a folyóba esett, már nem lehetett kijavítani. De az is lehet, hogy már akarat sem volt a kijavítására.

lengohid-02„Tudomásom szerint tavaly télen is kijavítottuk, de egy szónyi köszönet nem volt a cigányok részéről" – mondja ottjártunkkor a farm kapujánál dolgozó, vezetékneve elhallgatását kérő Mária. A hölgy azt is elmondja, hogy amióta ott dolgozik, egyszer a drótkerítést is megrongálták a romák, feljelentést is tettek.

„Ahogy a kerítést szét tudták szedni, úgy a hidat is szét tudják" – mondja a híd eltűnéséről, de ő sem tudja biztosan, hogy történt az eset, még néhány hét után sem. De sokszor tettek kárt a függőhídban a terepmotorosok is, akik ezen keresztül közelítették meg a Budvár erdei útjait és a környéket.

„Mozgott már az egész, olyan is volt, hogy csak a drótokon lehetett átmászni, ha nem szedik szét, úgyis szétesett volna" – véli a hölgy, aki azt is elmesélte, hogy az erdőből az összekötözött fát is a kis hídon ráncigálták át a cigányok.

Alma a Budvárról?

Szeptember és október folyamán a város több pontján (főleg a lakótelepi kispiacokon, illetve azok környékén) gyakran lehetett látni almát áruló romákat – a piaci, 2-3 lejes árnál jóval olcsóbban, kilónként mindössze 1 lejért kínálták a gyengébb minőségű almát, s a piacon is többen úgy vélték, hogy az alma a Budvár alatti gyümölcsösből származik. De azért sokan megvették.

Ottjártunkkor a 45 éves, háromgyerekes családapa, Varga Sándor járt arra egy ismerősével és egy gyerekkel. Azóta lakik a Budvár utcai tömbházak egyikében, amióta átadták, társával egy-egy zsák almát cipelnek.

„Azok bontották le, akiknek ott a parton vannak a területeik, mert azt mondták, hogy a cigányok lopják az erdőt. Oda járogattunk ki tűzifáért a hídon, de most már csak a terelőúton lehet kimenni" – közli szomorúan, majd hozzáteszi, hogy néhány héttel ezelőtt egyik napról a másikra tűnt el a híd, egy vasárnapra virradóra, s még rendőrök is jártak kint.

Új út van a gyümölcsösben

Az Elan Trio cég marketingfelelősének, Gönczi Dezsőnek is van tudomása a híd eltűnéséről – portálunknak azt mesélte, hogy három roma lakó több helyen is azt terjesztette, hogy a hidat a cégük bontatta le. Szerinte ez nem igaz.

„A saját munkásaink is ott jártak át a farmra, nem lett volna érdekünk lebontani. Mivel a romák ott hordták haza a fát az erdőből, a cégtulajdonos még a farm kapuját is bennebb helyeztette, hogy ne akadályozza őket, sőt amikor a híd megrongálódott, saját költségén javíttatta azt."lengohid-03

Gönczi azonban hozzátette, hogy nemrég felújították a gyümölcsös alatti régi utat, s azon közelítik meg a farmot, ahol négy-öt kutyával több van, mint régebb, mert néha bizony „tűntek el dolgok", s a farmvezető ezeket jelentette a rendőrségnek.

„Konkrétan nem láttuk, hogy mi történt, amikor a híd tönkrement, de ha utána valaki helyre akarta volna hozni, azt sem tudta volna megtenni, mert a Küküllőbe beesett deszkákat szinte azonnal elhordták, s arról is tudomásunk van, hogy valaki a fémszerkezet egyik csavarját kioldotta." – mondta Gönczi.

Jelenleg rendőrségi nyomozás folyik az ügyben, s ennek eredményéről a hivatalt egyelőre nem tájékoztatta senki – közölte portálunkkal Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője, aki ugyanakkor hozzátette, hogy idén biztos, hogy nem épül már új híd oda, s az, hogy egyáltalán létesül-e valami, csak jövő tavasszal dől el.

A helyszínen, a két parton a híd kapcsolódási pontjain csak a fémoszlopok árválkodnak – hogy meddig, az egyelőre talány. Mint ahogy az is, hogy tulajdonképpen kik tüntették el a hidat: a lopásokat megelégelők vagy az azt mindennap használó romák?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."