Itthon » Társadalom

Cigányverekedés: nem nyugszanak a kedélyek

Fiatfalván, a Kárahegynek nevezett romatelepen rendőrök vigyázzák a múlt heti verekedés helyszínét. Halottat kerestünk, a békesség hűlt helyét leltük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Karohegyutca-01 Kakasy Botond
A béke csak látszat Kárahegyen. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. március 05., 15:22
2 hozzászólás. 

Roma családok között tört ki verekedés múlt csütörtökön a Keresztúrhoz tartozó Fiatfalván. A rendőrségi hírek kórházba szállított sérültekről szóltak, a hozzánk érkező szóbeszéd halottról is beszámolt. Azóta rohamrendőrök felügyelik a cigánytelepet.

A halott szóra felkaptuk a fejünket. Hallottunk már cigánybűnözésről, amikor cigányok öltek más etnikumú embereket, de olyanról még sosem értesültünk médiából, hogy cigány ölt volna cigányt. Ilyen, vagy sosem fordul elő, vagy nem éri el a többségi sajtóorgánumok ingerküszöbét. Ha cigány oltja ki cigány életét, az szóra sem érdemes. Nem hír.

Káró utca

Fiatfalvára siettünk, hogy kiderítsük, mi történt valójában. A rendőrszóvivő már tisztázta, a szóbeszéd nem igaz, nincs halálos áldozat. De a közmondás szerint szél fúvatlan nem indul, sőt minden pletykának fele igaz, ezért helyszínelésbe fogtunk.

Kárahegy határában megtorpanunk, és betérünk érdeklődni a Fiatfalva végében levő kisboltba. Az eladó, egy idősebb hölgy, készségesen igazít útba, s közben mesél az ott élőkről.

„Ott magyar ember nem lakik, csak cigányok. Vannak vagy 400–500-an. Megszaporodtak nagyon, ezelőtt negyven évvel alig lakott ott három család" – mondja az asszony.

„Amióta ott vannak a zsandárok, még a kutyák sem ugatnak"

A boltban levő idős úr is sűrűn bólogat, s hozzáfűzi, a „hegylakók" bejárnak a faluba, ebben a boltban is szoktak vásárolni. Általában rendesek, de vannak köztük enyves kezűek is, akik megdézsmálják a magyarok kertjét, néha verekedésbe keverednek a falubeliekkel, de szerencsére nem ez a jellemző.

Karahegy utca-03

Tavaly szeptemberben volt egy kocsmai összeszólalkozás, amikor a magyarok menekülőre fogták, annyi cigány tódult be a falu peremén épült vályogházakból. Végül a rendőrség közbeavatkozásával zárult le az ügy, emlékezik vissza az úriember.

A múlt heti verekedésről hallottak, de nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az esetnek, amíg egymás közt intézik a dolgaikat. Annak sem, hogy a verekedés óta zsandárok és a rendőrség felügyelik a cigánytelepet, hogy az indulatok nehogy újra elszabaduljanak.

Néha hangosak, összekapnak

A fiatfalvi kultúrház mellett kikanyarodunk a Kárahegyre. A rendőrség autója érkezésünkkor hagyja el a Kárahegy utcát.

Megállunk a magyar-cigány település határában. Az utolsó magyar háznál érdeklődünk. Az idős hölgy '73-ban költözött ide, de még nem volt gondja cigány szomszédjaival. Nem félnek tőlük, megszokták már azt is, ha néha hangoskodnak, összekapnak.

A múlt csütörtöki verekedésre is csak akkor figyeltek fel, amikor a rendőrség is megjelent a helyszínen. Igaz akkor meglepődtek, mert úgy tűnt, legalább ezren gyűltek össze vályogházak kuszaságából, idézi fel az asszony.

„Nincs velük semmi bajunk, köszönnek rendesen, s továbbmennek. Nem lopnak, s jobban tisztelnek minket, magyar szomszédokat, mint a falubelieket. Koldulni sem szoktak, ha kell egy fej káposzta, megveszik pénzért. Még kerítés sincs, de soha még egy hagymaszár sem hiányzik" – mutat hátsókert fele.

Hozzáteszi, a kárahegyi cigányok egy része „kapja a szociált", akik pedig ki vannak módosodva, azok „németbe', magyarba' járnak dolgozni". A gazdagabb új házat épít magának, s nem vegyít a szegényebbjével- sorolja az asszony.

Karahegy-02A domboldalra felvezető utcában, a házak közt csak néhány gyermek cselleng és kutya kóborol.

Alig megyünk a következő házig, az áldozat felesége már meséli is a verekedést kirobbantó okokat.

„Nagy vita volt, két fehérnép összeveszett, odamentünk, hogy széjjelválasszuk, s abból került az egész" – meséli az asszony. A férje a rendőrségről jött vissza, amikor öten vasvillával és rudakkal támadtak rá, védekezés közben eltörött két ujja.

Ennek lesz még folyatatása

A rendőrség és a maszkosok eddigi jelenléte miatt egyelőre csend és nyugalom van a cigánytelepen.

„A mi családunk itt törzsgyökeres, nagyapám, aki 1900-ban született, is itt lakott. Ezek – mutat felfele az utcába a beszélgetésbe bekapcsolódó cigány férfi –, össze-vissza kerültek ide. Nem félnek a büntetéstől, mert azt eddig is ledolgozták a tanácsnál, itt-ott. Akinek nem tetszik a pofája, abba belecsapnak. Megüzenik, hogy felgyújtják a házat.

Ezt nem lehet annyiban hagyni, nem az első, s nem is az utolsó, hogy ezek ilyet csinálnak a népséggel. Ezek nem törődnek itt semmivel" – mondja a másik klánhoz tartozó szomszédjairól.

Gheorghe Filip a Hargita megye rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy mostanig a maszkosok felügyelték a rendet, de őket már visszahívták. A rendőrség még egy darabig rendszeresen járőrözik az utcában.

Kárahegyen most nyugalom van, a napsütésben minden békésnek látszik. Az ellenfelek várnak. A halott még él.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csillagszem
2013-03-06 09:57:13
Biza azert gyakran lopnak, nem mindenki, de lopnak rendesen. Tyukot, nyulat, a kertbol, gyumolcsosbol termest, udvarokbol femet. Az igaz, hogy "szep, uj hazat" is epitenek, de masnak a telkere ontorvenyuen, akinek nem tetszik perelje vissza. Ha lustak elmenni az erdore tuzifaert, kivagjak a kozeli gyumolcsosok gyumolcsfait. Oregszik a falu, ugy lesznek egyre szemtelenebbek, meg 10 ev es lehet majd felni, rendesen ratelepszenek a falura.
avatar
Steve0081
2013-03-06 10:40:27
Azért fizetjük az adót,hogy rájuk vigyázzanak...Így kell ezt csinálni..Miért nem lehet azt,hogy aki fizeti az adót,arra vigyázzanak?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."