Itthon » Társadalom

Elavult szennyvízhálózat: bosszúság és felelőtlenség

Bosszúságot és kellemetlen bűzt okoz és áraszt – a vécédugulás senkinek nem hiányzik. Mi okozza és mit tehetünk?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

dugulas2
A házi módszer nem mindig eredményes
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. szeptember 20., 16:50
0 hozzászólás. 

Kakaószínű és nagyon büdös folyadék ömlik az utcán vagy ezzel telik meg a vécékagyló. Súlyosabb esetben a fürdőszoba, még rosszabban az egész lakás. Valószínűleg mindannyiunknak van hasonló rossz tapasztalata, s utólag azt is tudjuk, hogy mi vagy ki okozta: saját felelőtlenségünk, egy rossz mozdulatunk vagy a rendszer hibája.

Székelyudvarhelyen mindennaposak a kisebb- nagyobb dugulások, a szennyvízhálózatot karbantartó és működtető Aqua Nova Hargita kft. menedzserigazgatója, Ülkei Erika szerint. A cég csak az ún. közhálózaton javítja meg ezeket, magánterületen vagy -lakásban más cégek is elvégezhetik a javítást. Ülkei az okoknál megemlíti az emberi felelőtlenséget és a több mint negyven éves rendszer elavultságát.

dugulas1A városban több olyan pont van, ahol gyakoribbak a dugulások. Ilyen a Bethlenfalvi út, illetve a kórház melletti lakótelep, ezeken a helyeken mind az utcák alatt, mind pedig a lakásokban szokott probléma adódni. Utóbbi helyen a 150 garzonlakásban főleg nyugdíjasok, hátrányos szociális helyzetben élők laknak, akik néha nem a rendeltetésének megfelelően használják a lefolyót.

Az viszont nemcsak itt fordul elő, hogy egyesek a vécékagylóba rongyot, törött üveget, fél csirkét, báránybelet vagy fehérneműt dobnak – néha pedig elég egy építkezésből vagy felújításból származó szeg vagy drótdarab és máris csőstül jön a baj. Előfordul, hogy egy rossz mozdulat miatt jön csőstül a baj, például az illatosító tartálya véltlenül a wc-lefolyóban landol és a rendszer "bekapja". Az is gyakori, hogy a télre eletett, több kilónyi savanyúság vagy saláta nem a szemetesben, hanem a wc-tartályban végzi, eldugaszolva egy tömbház, de akár egész utca fővezetékét.

Ülkei Erika arról tájékoztatott, hogy a javítást bárki elvégezheti: az Aqua Nova a közhálózatot rendszeresen kimossa a mosókocsival, de még így is vannak problémák, a lakók pedig szakemberek, szakcégek segítségével oldhatják meg a kellemetlenséget. Általában a tömnházfelelőshöz vagy a lakószövetséghez ajánlatos fordulni, ha a dugulás súlyosabb, "házilag nem megoldható".


A hálózat története


Székelyudvarhelyen ma összesen 57,6 kilométernyi szennyvízvezeték van a föld alatt, ebből mintegy tíz az utóbbi tíz évben épült, főleg az újonnan kiépített városszéli utcákban. A hálózat az 1970-es évek elején épült ki, a lakótelepek megjelenésével egy időben.

Két nagy fővezeték húzódik a város alatt, ezekhez csatlakoznak a kisebbek, az összegyűjtött szennyvíz a jelenleg felújítás alatt álló szennyvíztisztítóhoz kerül, a szűrt és fertőtlenített víz pedig a Nagy-Küküllőbe. Az évtizedek során rengeteg új bekötést végeztek, a töredező betoncsövek vastagsága tíz centimétertől hatvanig terjed.

 


címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."