Itthon » Társadalom

Homoródi vízerőmű: húszezrek a borítékban?

A megyei tanács elnöke és a települések polgármesterei nem jönnek el a falufórumra, a falufórum nem megy hozzájuk. Félnek a fenyegetésektől.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Lakossági fórum a homoródfürdői törpe vízierőműnél
fotók: uh.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. október 14., 18:21
1 hozzászólás. 

Lakossági fórumtól volt hangos szombaton délben Homoródfürdő, az épülő vízierőművel kapcsolatban cseréltek – volna – információkat az érintettek és az érdeklődők.

Az egyik helybéli számolása szerint 78-an voltak jelen a helyszínen, főleg helybéliek, újságírók és néhány távolabbról érkezett érdeklődő. Nem jöttek el a meghívottak, a megyei tanács elnöke és az érintett három település polgármesterei.

 

Lakossági fórum a homoródfürdői vízierőműnél

A találkozót az erőmű törvénytelenül megépült vízbefogója melletti útszakaszon tartották, és az egyik fő téma is ez volt.

Időhúzás engedélyezve

A felszólalások során elhangzott, hogy a megyei tanács illetékesei három hétig húzták az időt a munkálatok leállítása előtt, annak érdekében, hogy meg tudjon épülni teljesen a vízbefogó. Július 4-én írtak a helybéliek a megyei tanácsnak, az pedig csak 29-én válaszolta nekik, hogy minden rendben az építkezés kapcsán.

Annak ellenére tette ezt, hogy július 16-22 között az Állami Építésügyi Felügyelet egy vizsgálatot végzett a megyei tanácsnál, és a 22-én kiadott jegyzőkönyvben, melyet Hargita megye tanácsának illetékesei is aláírtak, több törvénytelenséget is megállapított.

A főépítész azonban rá egy hétre közölte a lakosokkal, hogy minden rendben van, és újabb két hétnek kellett eltelnie, mire „leállíttatja" az addigra befejezett gát építését.

Törvénytelenségek engedélyezve

Elhangzottak az okok is, amelyek miatt az ÁÉF törvénytelennek találta a megye által kiállított engedélyt:

1. Nem volt azonosítva az ingatlan, melyre építenek, így gyakorlatilag bárhova építhettek volna a völgyben. Ki is használta ezt a beruházó, mert csak idén tavasszal vette meg a telket, amire építette a gátat, habár az engedélyt 2011 januárjában kiállították.

2. Az urbanisztikai terv (PUG) szerint a zónában csak turisztikai célú épületeket, hétvégi házakat, infrastruktúrát és zöld övezetet, parkokat szabad építeni, mást nem. Főleg ipari létesítményeket nem. Ezt az engedély kiállítója figyelmen kívül hagyta.

3. Az engedély kiállításához szükség lett volna azon telektulajdonosok írásbeli beleegyezésére, akiknek területén a cső áthalad. A befektető nem kért beleegyezést senkitől.

4. A topográfiai felmérés nem volt megfelelő.

5. Csak a vízbefogóra és a csőre kaptak engedélyt, a turbinaház tervét kivették a dokumentációból, miközben a törvény szerint egy beruházásnak egy terven kell szerepelnie, egyetlen engedéllyel.

Ígéretek, fenyegetések engedélyezve

Az ÁÉF értesítette a prefektúrát, az pedig törvényszéken megtámadta az építkezési engedélyt.

Az ügy első tárgyalásának időpontját még ki sem tűzte a bíróság, a beruházó újrakezdte az engedélyeztetési procedúrát.

Ezúttal az ígéreteket is szórják, figyelmeztettek a felszólalók, Szentegyházán évi 20 ezer euróval próbálják meg betömni a városvezetés száját, Homoródszentmártonban pedig vizet ígérnek a községnek. Egyes tüntetők szerint olyan pletykák keringenek, hogy a Kápolnási polgármestert megfenyegették, hogy nem kap a község pénzeket, ha nem ad megfelelő „avizt", de más falvakból is hallani megfenyegetett vagy lefizetett emberekről, akik egyik pillanatról a másikra váltak az erőmű heves ellenzőiből a beruházást feltételek nélkül támogató hívekké.

Kanálissá válik a Homoród-völgye

A völgy alsóbb részéből érkező lakók több fájdalmukat is megosztották. Abásfalva és Keményfalva vízgondokkal küszködik évek óta. A vízellátást megoldaná az a beruházás, melynek megvalósítására a község sikeresen pályázott még jóval a vízerőmű engedélyeztetése előtt.

A falvakat vízzel ellátó források ellenben a patak vizéből táplálkoznak, és körülbelül a cső alsó egyharmadánál lennének. Azaz, ha a patak vize a csőbe menne, a források hozama odalenne.

Lakossági fórum a homoródfürdői vízierőműnélAz állattartó gazdák is aggódnak. Azon a szakaszon, ahova a cső jönne, körülbelül 2000 állat legel nyaranta, és idén nyáron például csak a patak mentette meg őket a szomjazástól.

A vízbefogó alatt pár száz méterrel levő szennyvízkiömlés is aggasztja a lakókat. A szennyvíz szinte tisztítatlan, és a rendszer úgy van kitalálva, hogy a patak vize hígítja fel annyira, hogy ne legyen veszélyes. De ha a pataknak nem lesz vize, akkor a szennyvizet semmi nem fogja hígítani, egy büdös kanális marad a patakmeder. A Harvíz pedig, aki az ülepítőt kezeli, azt nyilatkozza, hogy 2016 előtt semmiképp sem tudnak nekifogni azt korszerűsíteni.

A borvíz védje meg önmagát

Eddig ritkán hangzott el, és az engedélyekből teljesen hiányzik, hogy a beruházás egy borvízvédelmi területen történik, ami az ANRM-hez tartozik.

Az egyik lakó felháborodva meséli, hogy ő egy kis ház építéséhez engedélyt kellett kérjen az ANRM-től, hogy van az, hogy egy ekkora betonmonstrum felépítésére nem kéri senki ezt az engedélyt? A vízügy irányába is hangoznak el kritikák: a focipálya feletti vízhozam-mérő pont nem működőképes, hogyan határozza meg így az alkalmazott a vízhozamot, ami alapján engedélyt adnak egy vízmennyiség kivételére?

Félelem és rettegés egyesül Homoródfürdőn

A falufórum alatt többször elhangzik, csatlakozzanak a lakók a Homoród-völgyi Ökoszisztémáért Egyesületbe, melynek célja, hogy jogilag tehermentesítse a lakosságot, ne saját vagyonukkal feleljenek a beruházó és a hatóságok ellen folytatott harcban.Lakossági fórum a homoródfürdői vízierőműnél

Habár a másik fél folyamatosan azt szeretné, hogy a homoródfürdőiek nevezzék meg vezetőiket, ők attól félnek, hogy azt a három-négy embert sokkal könnyebb megfenyegetni, megtámadni, megzsarolni, hitelteleníteni. Tömegesen írják alá az egyesületbe való belépési szándéknyilatkozatot.

MPP-nek sem tetszik már a zöld

A rendezvény végén felszólalt Thamó Csaba megyei tanácsos, aki Sebestyén Csaba kollégájával együtt csendben figyelte végig az ülést. A két MPP-os politikus egy nyilatkozatot hozott magával, melyben tiltakoznak a „zöld" jelző mögé bújtatott természetrombolás ellen, az Úz-völgyében tett látogatásuk eredményeképpen.

A résztevevők azzal válnak el, hogy nyitott szemmel fogják figyelni a történéseket, és ha bármi mozgás van a völgyben, értesítik egymást a közös fellépés érdekében.


címkék:

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
laboda
2013-10-15 13:43:20
Vásárolnék telket a most épülő gáthoz közel. Hol lehet érdeklődni???

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."