Itthon » Társadalom

Udvarhelyen választják a püspököt

A Dávid Ferenc téri unitárius templomban tartják a lelkészszentelővel egybekötött püspökválasztó zsinati ülést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Bálint Benczédi Ferenc és az egyházvezetők fotó: facebook
Bálint Benczédi Ferenc és az egyházvezetők fotó: facebook
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. december 05., 17:36
0 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi 2-es számú, azaz Bethlen-lakótelepi unitárius egyházközség templomában tartják szombaton, december 6-án 10 órától a hatévente esedékes püspök- és egyházi főhatóság választó zsinatot. Ugyanezen alkalommal iktatják be az addig segédlelkészeként dolgozó fiatal papokat.

A 15 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten a szószéki szolgálatot dr. Kovács Sándor teológiai tanár végzi, a lelkészszentelési beszédet Bálint Benczédi Ferenc püspök mondja, úrvacsorai beszéddel Moldován Szeredai Noémi csekefalvi lelkésznő szolgál.

A szombati zsinat előtt, pénteken az egyház főtanácsa ülésezett, amely megválasztotta a főgondnokokat, a főjegyzőt, a közügyigazgatót és (Középfokú Fegyelmi Bíróság, Nyugdíjintézet Vezető Tanácsa, Nyugdíjintézet Ellenőrző Bizottsága) tagjait.

Újból a jelöltek között szerepel a Magyar Unitárius Egyház jelenlegi püspöke, Bálint-Benczédi Ferenc, volt kolozsvári belvárosi lelkész, aki székelyudvarhelyi kötődésekkel is rendelkezik – gyerekkorának egy részét városunkban töltötte. A másik jelölt pedig a Homoródszentpálon szolgáló Tódor Csaba.

Az aktuális főgondnok közül Csáka József és Elekes Botond Áron nevét találjuk a jelöltnévsorban, mellettük Farkas Emőd és Boross János is pályázik a tisztségre. Egyetlen főjegyzőjelölt van, a Kolozson szolgáló Gyerő Dávid. Eddig Nagy László, marosvásárhelyi unitárius lelkész töltötte be a tisztséget. A közügyigazgató-jelöltek a Sepsiszentgyörgyön tevékenykedő Kovács István és a Homoródjánosfalván szolgáló Simó Sándor lelkész-esperes.

Mi fán terem?

Az unitárius egyházban néhány évvel ezelőttig a püspök haláláig betölthette a tisztségét, most azonban – a többi protestáns egyházhoz hasonlóan – minden választott elöljáró összesen 12 évig maradhat a funkciójában. A püspököt kétszer hat évre, az espereseket és felügyelő gondnokokat háromszor négy évre lehet megválasztani.

Az unitáriusok a történelmi egyházak közül az egyik legkisebb felekezetet alkotják, 2002-ben 66 846 hívük volt Erdélyben, Magyarországon 6 541-en vallották magukat az egyházhoz tartozónak. Közismerten egyistenhívők, emellett a nyitottak a személyes hitek és kételyek iránt, nincs egyetlen rögzített hitvallásuk, felfogásukban egy bizonyos értékrenden belül bárki azt hihet, ami jólesik neki, vagyis, amit igaznak érez. Az unitárius vallásról itt, az egyházról pedig itt tudhatsz meg többet.

Kispapból nagypapok

A Zsinat továbbá felszenteli a következő lelkészeket: Varró-Bodoczi Barna (Szentgerice), Bodor Lídia Emese (Kolozsvár), Csécs Márton Lőrinc (Torockó), Fülöp Júlia (Kolozsvár), Márkos Hunor Elemér (Medgyes), Tófalvi Tamás (Székelyszentmihály), Vass Károly (Aranyosrákos), Lőrinczi Levente (Kissolymos), Major László (Datk), Nagy-Mátéfi Tímea (Énlaka), Molnár Imola (Nagyvárad), Vagyas Attila (Kolozsvár).



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."