Itthon » Társadalom

A kutya sem törődik a macskákkal?

Megingott a hitünk: nem szedik le a tűzoltók a fáról a fent rekedt cicákat. A legtöbb esetet civilek oldják meg, mint ahogy a vasárnapit is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Csak a lakók segítségére számíthat a hétvégén bajba kerülő macska. Fotók: Facebook
Csak a lakók segítségére számíthat a hétvégén bajba kerülő macska. Fotók: Facebook
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. április 26., 09:42
1 hozzászólás. 

A hatóságok szerint törvény tiltja a sürgősségi esetekkel foglalkozó szakembereknek az állatmentést. Az állatvédők így a civilek jóindulatára szorulnak, ha egy négylábút meg kell menteni. A szakképzetlen segítők ellenben saját testi épségüket kockáztatják – így volt ez vasárnap is, amikor egy ingatag fa tetejéről kellett leszedni egy kifejlett cicát.

Az EbRemény Állatvédő Egyesület Facebook-oldalán fotósorozatot tett közzé a mentésről, az akció azonban nagyon nehezen akart összejönni. Ugyanis, mint Kodolányi Enikő, az egyesület vezetője elmondta, a fán rekedt macskákkal kapcsolatban az az általános vélekedés, hogy ahogy felmentek, úgy le is tudnak jönni.

cicamentes

Enikő tapasztalatból tudja, hogy ez az esetek nagy részében így is van, hiszen volt már olyan esete, hogy december 24-én, nagy hidegben órákig egy fa alatt rostokolt, de végül a félénk cicát sikerült lecsalogatni a magasból. Múlt vasárnap tehát, amikor felhívták a legújabb esettel kapcsolatban, az volt az első gondolata, hogy a probléma megoldódik magától, a macska előbb-utóbb lejön a fáról.

Mégis kiment a Bethlen-negyedi park játszótere mellett lévő fenyőfához, amelyen már legalább egy napja raboskodott a kis kedvenc, háromemeletnyi magasságban. Látta, hogy ez alkalommal a gond nem fog csak úgy megoldódni: a cica valószínűleg belegabalyodhatott a sűrű lombba, és túl magasan volt ahhoz, hogy leugorhasson vagy akár lerázhassák. A fa törzse ráadásul annyira vékony volt, hogy felmászni sem lehetett rajta.

A lepasszolás művészete

A valódi kálvária a segítségékéréssel kezdődött meg. A környéken lakók ugyanis már többször hívták az 112-es segélyhívó számot, ahol lepöckölték őket, és sokadik hívásra még azt is kijelentették, néhány éve behoztak egy olyan törvényt, amely tiltja, hogy a sürgősségi szolgálatok állatmentést végezzenek, mert korábban voltak ebből problémák.

Az állatvédők személyesen felkeresték az udvarhelyi tűzoltóságot, ahol azt a választ kapták, hogy a helyi tűzoltók nem mehetnek menteni, ha nem küldik őket. De nem jutottak sokra az udvarhelyi hegyimentők sem, akik korábban a székelylengyelfalvi homokbányánál megmentettek egy bent rekedt kutyát, és felajánlották további segítségüket. A fa ugyanis túl vékonynak, balesetveszélyesnek bizonyult.

A legjobb megoldás egy darus autó lett volna, de vasárnap lévén, hiába hívták azokat a villamossági vállalatokat is, amelyeknek ilyen szerkezetük van, hiszen a sofőrök nem dolgoztak. Hétvégi szolgálat hiányában a helyi rendőrség sem tudott tenni semmit.

cicamentes 1Végül a lakók kerítettek négy létrát, s azokat összekötve a fának támasztották, az egész szerkezetet kötéllel biztosítva felengedtek egy férfit, aki testi épségét kockáztatva lehozta a fáról az állatot. Kodolányi Enikő szerint a fa már a létra súlyától is elhajlott, ezért a mentés a legkevésbé sem volt veszélytelen.

Civilek akcióban

Az állatvédő egyesület vezetője több hasonló esetet is felelevenített, s mint kiderült, az esetek nagy részében civilek mentették ki a bajba jutott állatokat. Előfordult például, hogy a Művelődési Ház melletti híd alatt, az iszapos bozótban fedeztek fel egy bedobott macskakölyköt, amelyért szintén egy arra járó fiatalember mászott le, és majdnem őt is ki kellett menteni a vastag iszapból. Egy másik alkalommal, néhány hete egy kanálisból, hálóval mentettek ki egy macskát a járókelők.

Az ilyen eseteket a tűzoltók egy fél óra alatt meg tudnák oldani, kockázatmentesen – világított rá Kodolányi Enikő, hozzáfűzve, a helyi lánglovagoknak szerencsére nincs annyi sürgősségi esetük, hogy ne érnének rá az ilyen feladatokra. Hozzátette, biztos benne, hogy ha egy ember esett volna bele a kanálisba, a segítségére siettek volna a tűzoltók.

cicamentes 2A másik probléma az, hogy az ilyen esetekben sem kellene hétfőig várni a segítséggel, de nagyobb gond, hogy az állatvédők sem ismernek intézményes megoldást a problémára. Tehát az állatmentést tulajdonképpen egy intézmény sem tekinti saját feladatának.

Az állatvédők ugyanakkor várják a javaslatokat a jövőbeni, hasonló problémák megoldására. Az ügyben telefonon kerestük Gheorghe Pop dandártábornokot, a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelőségének (ISU Harghita) vezetőjét, aki méltatlankodva fogadta, hogy ilyen ügyben zavarjuk.

"Mi életeket mentünk. Állatbarát vagyok, de egy dandártábornok nem foglalkozik macskákkal" – jelentette ki, majd mielőtt megkérdezhettük volna, hová fordulhatnak az emberek ilyen esetben, letette a telefont.

A helyi rendőrök segítenének

Az állatvédők a helyi rendőrséget is megkeresték, ám mivel ott nincs hétvégi szolgálat, ők sem tudtak intézkedni. Megígérték azonban, hogy ha hétfőig nem oldódik meg a probléma, segítenek, hiszen "a macska nyávogása fehér éjszakákat okozhat a lakóknak" – fogalmazott László Szabolcs, a helyi rendfenntartó szerv vezetője.

cicamentes 3Mint elmondta, nekik sem szerepel a feladataik közt az állatmentés, de szívesen segítenek, ha tudnak. Mindenesetre azt javasolja, hogy először a segélyhívó számot tárcsázzák az érintettek.

A hétvégi szolgálat elindítását egyébként már tervezik: júliusban hat új emberrel bővítenék a testületet, amely révén 24 órás szolgálatot teljesítenének. Ha nem sikerül hat megfelelő embert találni, akkor beosztják a munkát, de a hétvégi ügyeletet úgyis megszervezik – mondta el.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2016-04-26 13:05:54
Miért nem szervez az EbRemény Állatvédő Egyesület egy önkéntes csapatot, amely ilyenkor segíthetne???

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."