Itthon » Társadalom

A sok esőzés miatt a fertőzésveszély is fennállhat

Rengeteg problémát okoz Székelyudvarhelyen a nagy mennyiségű csapadék. A lakosság együttműködését is kérik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Nem kell lezárni az utcát
Nem kell lezárni az utcát
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2016. június 29., 11:25
0 hozzászólás. 

Szinte naponta látunk Székelyudvarhelyen az esőzések után víz alá került útszakaszokat, de rengeteg csőtörést is jelentenek az illetékeseknek. Igyekeznek minden bejelentéshez kimenni a szakemberek, de nem tudnak mindenhol egyszerre ott lenni – mondja el érdeklődésünkre Ülkei Erika, az Aqua Nova Kft. marketingigazgatója, akit arról is megkérdeztünk, mi okozhatja az egyszerre történő csőtöréseket.

Felszólították a lakókat

Az Ady Endre utcában, a Szent János utcában és a Bem József utcában a csatorna nyomvonalán már felszólítottak minden ingatlantulajdonost, hogy ne a szennyvízhálózatba engedjék a csapadékot. Ez csupán annyit jelent, hogy az esővízcsatornát, ami levezeti a tetőről a csapadékot, a ház előtti, ezt a célt szolgáló árkokba kellene, hogy tovább vezessék a lakosok.

– Székelyudvarhelyen ugyanis két különálló rendszer működik. Van egy esővízelvezető csatorna, ami a csapadékot a Küküllőbe vezeti el, és van a szennyvízhálózat, aminek csak arra kellene szolgálnia, hogy elvezesse a háztartásokban keletkezett szennyvizet – magyarázza Ülkei Erika.

csotores1

A rengeteg csapadékot már nem bírja el a szennyvízhálózat, és a sok hordaléktól, kavicstól eldugul a rendszer. Emiatt fogad egy-egy szökőkútszerű látvány bennünket az utcákban, és emiatt nyomja vissza a rendszer a szennyvizet az ingatlanokba is. Ilyenkor nemcsak anyagi kár keletkezhet, hanem fennáll a fertőzésveszély is.

– A lakosságnak minél előbb orvosolnia kell ezt a problémát a saját és a szomszédjuk érdekében is – mondja a marketingigazgató, aki szerint egyébként az új lakónegyedekben is hiányoznak az esővízelvezető árkok, sáncok.

Az esőzések idején a derítő állomáson is nagyon sok a probléma. Nagyon leterheli a rendszert, hogy a fentiek miatt nemcsak a szennyvizet, hanem az esővizet is tisztítják, mielőtt visszaengednék a Küküllőbe.

Újabb útszakaszt kell feltörni

A városban végzett további munkálatok kapcsán a marketingigazgató elmondta, a Függetlenség sugárút 53-as szám előtti csőtörést remélhetőleg ma meg tudják javítani, és egyelőre úgy tűnik, az utcát sem kell lezárni. A Tábor negyedben pedig, a Tavasz sétányon kicserélnek 27 méter vezetéket, amire még a tavalyi csőcsere során nem volt szükség.

csotores3

A Kisköved utcában már több mint két hete lezártak egy útszakaszt, és azóta is folynak a munkálatok. Megtudtuk, az egyméteres átmérőjű betonvezeték gyakorlatilag elporladt, ezt PVC-csőre fogják cserélni. Jelenleg úgy tűnik, szükség lesz még további útszakasz feltörésére is, ezért a héten lezárva marad az az utcarész.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."