Itthon » Társadalom

Sokan nem vették még át az uniós segélyt

Főleg a fogyatékosok, a munkanélküliek és a családi pótlékkal rendelkezők azok, akik nem igényelték még az EU-s csomagot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Gazdára várva fotó: Pál Edit Éva
Gazdára várva fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. július 12., 15:32
1 hozzászólás. 

Nem egyszerű megtalálni az EU-s csomagelosztó központot. Először foglalkozom a témával, csak sejtésem van, hová kell menni. A Google Streetview-n látott épület némileg megváltozott, mióta a keresőóriás fotósai erre jártak. Sehol egy tábla.

A piros vaskapun, a kék tetejű raktárnál

Végül egy, a környéken otthonos gyerek igazít útba: azon a piros vaskapun tessék bemenni! Az udvarban sem könnyebb a dolgom, több cég székhelye is itt van. Egy raktárszerű helyiségbe lépek, ahol a fiatalember épp rendezget valami dobozokat, ő mondja, hogy egy kicsit hátrébb, az a kék tetejű raktár az, ahol az uniós segélyt osztják.

eu-segely1

Az ajtóban egy hölgy ül, a polgármesteri hivatal alkalmazottja. Mögötte több száz doboz magaslik egy rakáson. Megtudom, elsőként a szociális segélyben részesülők érkeztek, legtöbbjük már el is vitte az élelmiszeradagját, ami két szállítmányban érkezett, és az elsőt meg sem kellett hirdetni, olyan gyorsan elfogyott.

A második szállítmányból még sok van. A több mint 2270 jogosultból – gyorsan átnézi a listákat − négyszáznál is többen vannak azok, akik még nem vették át. Főleg az I. és II. fokú fogyatékkal élők, a munkanélküliek és a családi pótlékosok, de a kisnyugdíjasok közt is akadnak szép számmal olyanok, akik még nem mentek a csomagjukért.

Egyébként a kormányhatározat értelmében a többszörösen hátrányos helyzetű személyek kaphatnak élelmiszersegélyt. Ide tartoznak a 416/2001-es törvény értelmében szociális segélyben részesülők, valamint a 76/2002-es törvény értelmében munkanélküli segélyben részesülők, amennyiben a támogatás összege nem haladja meg a 450 lejt, továbbá a kisnyugdíjasok,akiknek az összesített nyugdíja nem haladja meg a 450 lejt, valamint az I. és II. fokú fogyatékkal élők.

Addig osztjuk, amíg mindenki át nem veszi

– mondja a hölgy nevetve kérdésemre, hogy van-e határidő. Talán a nyár miatt jobban szét vannak széledve az emberek – találgatja, hogy miért fogy lassabban az idén a csomag. Ő mindenesetre hétköznapokon 10 és 13 óra között várja azokat, akik még nem vették át az egy kg búzalisztet, két kg kukoricalisztet, 400 g tésztafélét, két liter olajat, egy kg cukrot, 300 g marhahús konzervet, 200 g sertéspástétomot, egy kg rizset, 400 g paradicsomkonzervet és félkiló szárazbabot tartalmazó csomagjukat. Egy személynek két dobozt adnak.

− Nem szoktak panaszkodni a nyugdíjasok, fogyatékosok, hogy messze van a városközponttól a raktár? – kérdem.

− De, néha szoktak – bólint bátortalanul a hölgy.

Nem ez az általános gyakorlat, de előfordul, hogy valaki nem tud személyesen a csomagjáért menni, akkor másnak is odaadják, amennyiben az illető előre betelefonál, és küldi a személyi igazolványát – mondja a városháza alkalmazottja.

Egyre többen kapnak

Fülpesi Gyulát kérdezem, hogyan alakult a csomagra jogosultak aránya az utóbbi években. Azt feleli, igazából messzemenő következtetéseket nem lehet levonni az elszegényedési irányvonallal kapcsolatban, mivel tavalyelőtt kibővült a jogosultak köre, a családi pótlékban részesülők is kaphatnak segélyt. Évente azért mégis van egy minimális növekedés.

eu-segely6

Az idei és a tavalyi számokat összehasonlítva pedig körülbelül 10 százalékkal vannak többen azok, akik 2016-ban jogosultak, de ennyi torzítás még belefér – válaszol a polgármesteri hivatal szociális főosztályának vezetője.

Mi lesz a maradékkal?

A megmaradt csomagok számát le kell jelenteniük, és ha szükséges, átviszik olyan helységbe, ahol nem jutott elég. De ilyen még nem fordult elő. Jellemző, hogy mindenütt inkább megmarad még csomag, mintsem ne legyen elegendő. A prefektúra utasításai alapján valószínűleg később újraosztják a maradékot a jogosultak között – tájékoztat Fülpesi.

Hogy miért a város szélén kell átvenni? Mert itt kaptak olyan helyiséget, amelyben villástargoncával lehet dolgozni, mert nem egyszerű két kamiont kézi erővel kipakolni, a csomagokat mozgatni – mondja az igazgató.

Az sem mellékes, hogy itt azt is megengedték, hogy a célközönség bemehessen az udvarra. Hozzáteszi, idén a strandon nem lehetett osztani, ahogy két évvel korábban, mert elkezdődött a strandszezon, nem akarják zavarni a strandolókat. Ott egyébként is kézzel kellett kirakodni. Hogy nincs tábla kitéve – a kollégái többször is lejártak az elmúlt években, s még egyszer sem panaszkodtak – mondja az igazgató.


címkék:

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
stefensoon
2016-07-13 10:09:25
?
Hol van ez a központ (mi a címe)?
Csak Udvarhelyieknek, vagy környékbeliek is vehetnek át itt segélycsomagot?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."