Itthon » Társadalom

Javítják a bögözi templomot

A műemléktemplom állagmegőrzését hat éve kezdték el, teljes restaurálás nem lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

bogozitemplom
Fotó: Bögöz község önkormányzata
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. július 26., 15:16
0 hozzászólás. 

A bögözi műemléktemplom állagmegőrzésén 2010 óta dolgoznak a szakemberek. A munka még évekig fog tartani, következő lépés a diadalív rendbetétele, a sekrestye ajtókerete és a torony alatt látható, nyugati bejárat kőkeretének a restaurálása. A teljes restaurálás most nem történik meg, ahhoz nagyon sok pénzre lenne szükség, amit nem tud a község előteremteni.

Ebben a hónapban fejezték be az 1724-ben festett kazettás mennyezet javítását, az 1761-es barokk karzat helyreállítása is hátra van még, akárcsak a 250 éves padok.

A templomkertben mintegy 30-35 sírkő van, amely helyreállításra szorul – többek között itt pihen Borsai Nagy István, aki földbirtokosként a szószéket és a templom bejárati ajtaját ajándékozta az egyháznak, illetve Ugron János, aki a bögözi paplakot, a kultúrotthont és a polgármesteri hivatal épületét építtette.

A restaurálási tervbe belefoglalták a külső várfal és a két bejárati kapu rendbetételét is, ugyanakkor hátra van még az orgona felújítása, illetve a nagyharang megjavítása – erre gyűjtést szerveztek, a hívek adományait továbbra is várják. Jelenleg a kétszáz éves perselyt is restaurálják, ez a tavalyi betöréskor megrongálódott.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."