Kultúra » Alter

Tornacipő: néha büdös, de praktikus

A legnépszerűbb nyári lábbeli a szandál mellett. Szétnéztünk a tornacipőfronton.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Tornacipő
Tornacipő
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. július 27., 12:48
0 hozzászólás. 

Bevallom, én tornacipőpárti vagyok – a szandállal szemben ezt részesítem előnyben, sőt a világ egyik legpraktikusabb ruhadarabjának tartom a vászon és gumi kombinációjából nyert lábbelit, főleg a szárasat.

Gyerekkoromban a klasszikus drăgășani-i volt a kedvencem, mert akkoriban nem volt nagy választék, a magyarországi Tisza nem igazán jutott el ide. Nyaranta a betonon való focizás elvitt kettőt-hármat is, a spicce határozottan kemény volt, ha főleg belsővel lőttél, hamar kiszakadt a kemény gumi és a vászon találkozásánál.

Aztán a kilencvenes években előbb Magyarországon, utóbb pedig nálunk is megjelentek – mint később kiderült – a klasszikus, de szár nélküli Converse-tornacipők élethű másai, a kínai tornacipők.

Egyszerű, mint az egyszeregy

Mindenre jó volt: focizni, utcára, kirándulni. Nem volt tartós, de praktikus volt mindig és mindenhol, s talán ez a titka. No, meg nem utolsósorban: olcsó volt. Ma is az. Mind a piacon, mind pedig néhány üzletben mázsaszámra lehet kapni.

tornacipo2

A piacon ötvenesért elég jót lehet kapni, száras, hajaz a klasszikusra. Van olyan is az üzletben, amin a Converse-jel látható, de ránézésre is látsizk, hogy nem eredeti. Azonban azt is lehet kapni úgy két éve egy márkaboltban, újan, a cipőturkálókban használt vagy alig használtat már 50-60 lejért be lehet szerezni.

A legegyszerűbbek a török vagy kínai modellek, ezek nem hasonlítanak már az említett márkára, formájuk is más, de 15 és 29 lej között megvehetők.

Büdös tud benne lenni a láb irtózatosan, a legvégük akkor következik be, amikor a talpa keresztben letörik, vagy elhasad. Akkor lehet venni a követezőt.

tornacipo3

A fokozott igénybevétel ugyanis nagyban megomlasztja tornacipőnk állagát. Lassan húszévnyi tapasztalatom azt mutatja, hogy a rendszeres használat (ebben nincs se kapálás, se focizás, csak járás és biciklizés, esetleg kirándulás) kb. két hónap alatt tesz tönkre annyira egy kínai vagy török vászoncipőt, hogy már "nem ember elejibe való" – egy márkás darabot viszont még két évig is simán lehet hordani, főleg ha egy cipőjavító "aranykeze" is hozzáteszi a magáét.

Sztárok tornacipőben

Nemcsak a sportolók hordják rendszeresen. A nemzetközi és magyarországi pop-rock-mezőnyben több olyan sztár van, aki imád színpadon tornacipőben lenni – ezt főleg a klasszikus Converse-re értem. Például a Green Day együttes enyhén idegbeteg frontembere, Billie Joe Armstrong.

Kurt Cobain, a Nirvana néhai énekese is szívesen járt mindenféle tornacsukákban, egyik legemlékezetesebb koncertjükön, 1993 decemberében (ekkor készült az Unplugged in New York felvétele) fehér-fekete tornacipőben üldögél a bárszéken, illetve ezen a képen is.

kurtcobainconverse

Az izlandi énekesnő, Björk egyszer még azt is megengedte magának, hogy egy nagyon ünnepélyes díjkiosztón ócska, kitaposott tornacipőben jelenjen meg.

A Tankcsapda együttes frontembere, Lukács László is többször van színpadon ilyen lábbeliben. Piros Converse-ben és orosz "füs-füss" nadrágban szeret rohangálni a színpadon Roman Iagupov, a kisinyovi Zdob si Zdub énekese. A Kimnowak együttes énekese, Novák Péter valamelyik Félszigeten a varsági vegyesboltban vett cipőjét dobta a közönségbe – vissza is dobták, ez persze nem Converse volt.

A tornacsuka története

A klasszikus tornacipő története majd száz évre nyúlik vissza, mégpedig az Egyesült Államokba. 1908-ban Marquis Converse megalapítja a Converse Rubber Companyt, és már a kezdeti években kiváló sportcipőket készít mind vászonból, mind pedig bőrből.

1917-ben bemutatják az All Star elnevezésű atlétacipőt, amely kitűnő kosárlabdacipőnek bizonyult. Döntő pillanat volt, amikor Chuck Taylor kosárlabdázó az All Star atlétacipőt választotta, és vált a világ első szponzorált játékosává. Ő már professzionális kosárlabdázó volt, még jóval a ligák megalakulása előtt – több csapatban is játszott, többek között a Buffalo Germans és az Akron Firestones színeiben is.

tornacipo4

1921-ben Taylor a Converse cégnél helyezkedett el, ötletei alapján a következő évben kisebb átalakításokat végeztek az All Star cipőkön, a kosárlabdázás igényeihez igazítva azt. Ezzel lényegében megszületett a világ első, speciálisan ehhez a sportághoz készült lábbelije. 1923-tól a cipő fejlesztéséhez adott hozzájárulásának eredményeképpen Chuck Taylor aláírása része a Converse-logónak (ötágú csillag körben), és mindig feltűnik az All Star cipőkön is. Később a sportpályákra betörnek a többi, mára világhírű cég (Nike, Adidas, Budmil, Lancast, Fila stb.) termékei is, de a Converse ma is nagyon népszerű világszerte.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."