Kultúra » Alter

G. Feszt: minőség, jó hangulat, telt ház

Folytatódott a G. Feszt, teltházas előadásokkal és koncertekkel. A java még csak most jön.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

g-7874
Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 25., 14:19
0 hozzászólás. 

Minden este tele van a G. Café, még hétköznap is – hétfő óta két koncertet és egy táncelőadást, illetve egy irodalmi estet tartottak a kávézóban, de a G. Feszt rendezvényei a Művelődési Házban is zajlanak.

Hétfőn este a Jazzybirds adott nagyon hangulatos koncertet a kávézóban, az egykori pallós diák Antal Attila nagybőgős és társai egy dalfelismerő játéknak is beillő másfélórás produkciót mutattak be.

Vicces, de ugyanakkor virtuóz muzsikálás is volt, hiszen például a No Doubt, a Green Day vagy a Guns N' Roses legnagyobb szerzeményeit öltöztették dzsesszes, humoros köntösbe, illetve a közönséget is megénekeltették.

g-7854

A kedd a Látó irodalmi estjével kezdődött, majd a Midnight Tango című táncelőadással végződött, a marosvásárhelyi színiakadémia koreográfia szakos hallgatói a kávézóban kialakított kis téren mutatták be az András Lóránt által rendezett produkciót.

Ugyanez a csapat Csehov Három nővér című drámáját is bemutatta szerdán este a színház stúdiószínpadán, a nagy klasszikus mozgásszínházi betétekkel, és orosz dalokkal volt fűszerezve. A többségében fiatal, román és magyar anyanyelvű hallgatókból álló csapat számára nagy kihívás volt ez a tulajdonképpeni vizsgamunka színpadra állítása.

A kétnyelvűség miatt a szöveges részeket a szereplők mindkét nyelven felváltva mondták, ami néha egészen vicces helyzeteket szült.

Az estét a debreceni Kuttya zenekar koncertje zárta a G.-ben, ez a produkció kicsit megosztó volt – kinek bejött, kinek nem az etnós színekkel feldúsított, alternatívnak hangzó rockmuzsika, dobosukról (Sándor Balázs) szerintem még fogunk hallani, nagyon pozitív értelemben.

g-8017

Ma este a Creative Art Trio játszik a fesztiválon – a zenekar élén a magyar jazz egyik élő legendáját, a 71 éves Vukán György zongoristát láthatjuk-hallhatjuk. Mellette Balázs Elemér dobol és Berkes Balázs nagybőgőzik, ha azt írom, hogy világszínvonalú produkcióban lesz részünk, szerintem nem túlzok.

De még ezt megelőzően a vásárhelyi koreográfus-csapat a Mi volt című előadást mutatja be 17 órától a színhházban (ezt az udvarhelyi Antal József rendezte), illetve ugyanitt este nyolctól a Tóth Árpád által rendezett Tomcsa Sándor Színház-produkció, a V-day is megtekinthető.

Pénteken irodalommal kezdődik az este, földinket, a Budapesten élő Nagy Koppány Zsoltot hallgathatjuk élőben, aztán egy igen magas színvonalú blues-produkciót láthatunk: a békéscsabai Pribojszki Mátyás, Magyarország legnagyobb szájharmonikása, valamint zenekara koncerteznek a kávézóban.

A szombat a népzenéé, ekkor könyvbemutató, koncert és táncház is lesz, vasárnapra pedig újból felépül a nagyszínpad, hiszen este nyolctól a Kiscsillag zárja a G. Fesztet. Habár a zenekar koncertezett már különböző fesztiválokon a környéken (Alter-Native Filmfesztivál 2006, Félsziget 2010 – Marosvásárhely, Erdélyi Vándoregyetem 2008 – Homoródfürdő, Fierd-tábor 2011 – Bözödújfalu, Tusványos 2011), Székelyudvarhelyen még nem léptek fel.

Az egykori Kispál és a Borzból ismert Lovasi András gitáros-énekes-szövegíró társai a Pál Utcai Fiúk frontembere, Leskovics Gábor, illetve Ózdi Rezső (a kezdetekkor ő volt a Kispál basszusgitárosa is) és Mihalik Ábel (a Kispál utolsó felállásának ő volt a dobosa), legutóbbi, harmadik lemezük 2011 őszén jött ki Néniket a bácsiknak! címmel, de azóta már jelent meg nem is egy új daluk, illetve különleges és fontos koncerteket is adtak.

A "világhírű" Kiscsillag minden bizonnyal ebből a termésből nyújt majd át egy koncertnyit a G. Feszt közönségének.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."