Kultúra » Irodalom

Arannyal csődült a vers

Az önkéntes szavalókórust Fűzfa Balázs köszöntötte, Jordán Tamás dirigálta és Sebő Ferenc zenés-verses ráadással ajándékozta meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Száz száj együtt mondta Szondi két apródját. Fotó: Szabó Károly
Száz száj együtt mondta Szondi két apródját. Fotó: Szabó Károly
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 29., 17:32
0 hozzászólás. 

A közös versmondás élményét, az egy nyelvhazába való tartozás megtapasztalását, de a 12 legszebb magyar költeményt népszerűsíteni hivatott Nagy Versmondás neves triumvirátusával való személyes találkozást is ajándékba kapta az a közel kétszáz, idős és fiatal székelyudvarhelyi önkéntes, aki november 28-án, szerdán együtt zengte el Arany János balladáját a Patkóban.

Egy a nyelv, egy a haza

Felhőbe hanyatlott/ a drégeli rom/ Rá visszasüt a nap/ ádáz tusa napja"– még mielőtt pár perccel a déli harangszó után a tucatnyi legszebből az alkalomra kiválasztott Szondi két apródját Jordán Tamás színművész vezényletével elmondtuk volna, Fűzfa Balázs, a Nagy Versmondás akció egyik ötletgazdája az anyanyelvvel, irodalommal kapcsolatos gondolatait osztotta meg.

A versmondókat Jordán Tamás dirigálta. Fotó: Szabó Károly

Mint mondta, bárhol is vagyunk otthon a nagyvilágban, akár Torontóban, akár Székelyudvarhelyen, legszebb, közös hazánk az anyanyelv. Az irodalom számára pedig a a nyelv eszköz, amely összekapcsol bennünket és segít minden korban, hogy függetlenül a minket elválasztó földrajzi határoktól, egymásra leljünk és önmagunkra is találjunk.

Mondani csak pontosan, szépen

A rövid bevezető után Jordán Tamás állt fel a kőfalra, és vette kézbe a mikrofonnal együtt az irányítást. Bemelegítőként többször is egymás után „elszámoltatta" és „számoljanak vezényszóra, ritmusra, szenvedélyesen, szerelmes hevülettel" utasításokkal megkacagtatta a társaságot.

Sebo, JordaN

A rövid főpróba többé-kevésbé sikeres volt, s bár még nem teljes az összhang, a dirigens beinti a Nagy Versmondást. Az ad-hoc kórusnak a hangot, a ritmust a Kossuth-díjas színművész profin, karlendítéssel diktálja – a szövegmondást pedig a segédek által magasra tartott táblák segítik. A rövidlátók az esemény házigazdája, a városi könyvtár munkaközössége jóvoltából, lapról puskázhatták a Szondi két apródjának sorait.

Bár nem mindig szólt együtt a kétszer száz száj, Jordán végül elégedetten summázta: „szép teljesítménye volt egy fegyelmezett csapatnak".

Gitárszó motorzúgással – de zengeni kell

Az esemény alatt a téren nem állt le az autós forgalom, s bár az arra guruló autósok igyekeztek „lábujjhegyen" elsuhanni, diszkrét motorzúgással vegyes volt a Sebő Ferenc- Jordán Tamás duó József Attila költeményeiből összeállított verses-zenés ráadása.

Videó: Koszta Ferenc

A közel egy órás, rendhagyó villámcsődület résztvevőitől Jordán Tamás egy kevésbé ismert, de a kampány lázában égő politikusoknak és szavazó polgároknak egyaránt sokatmondó József Attila A számokról című versének elmondásával búcsúzott.

A Nagy Versmondás, bár egyszeri és egyedi alkalom volt kis városunkban, nagy tömeget nem vonzott. Talán az időjárás, a diákok egynapos mini vakációja, vagy a nem először tapasztalt közömbösség tartotta távol a közönség népesebb felét. Neki küldjük, szeretettel az eseményen készült videófelvételt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."