Kultúra » Irodalom

KAF: a költészet több mint, ami egy költőben van

Újabb irodalmi estnek adott otthont a G. Café szombaton, ahol a költészet legjelentősebb alteregói voltak rivaldafényben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

kaf-1
Fotó: Szabó Károly
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. április 27., 14:14
0 hozzászólás. 

Április 25-én, szombaton a G. Caféban Kovács András Ferenc, Kossuth-díjas költő Fried István irodalomtörténésszel beszélgetett. Az estet Murányi Sándor Olivér vezette fel, aki elmondta, hogy a G. Café immáron nem csak erdélyi, de összmagyar irodalomtörténeti helyszínnek mondható.

„Én annyira sokan vagyunk, hogy szorongok legbelül."

Az irodalmi est fő témáját a magyar- és világirodalom jelentősebb heteronímái, azaz költői alteregói képezték. A Herder-díjas irodalomtörténésztől megtudtuk, hogy a Passziózni, pesszoázni címet viselő est névadója Fernando Pessoa, portugál költő, aki akárcsak KAF, több irodalmi személyiséget teremtett. Kovács viccesen meg is jegyezte, hogy jó barátja, Szakács István Péter szerint nem egyértelmű, hogy ő a magyar Pessoa, vagy Pessoa a portugál KAF.

kaf-3

„Kovács András Ferencet egyfelől nem kell bemutatni, másfelől nagyon be kell mutatni, mert ő valójában nincs is" – mondta Fried István, ezzel is utalva arra a rengeteg világirodalmi személyiségre, akiket a Látó című szépirodalmi lap főszerkesztője hozott létre. „Kovács András Ferenc kevésbé van, ezért azzal a reménnyel ülök most itt, hogy költő leszek magam is" – válaszolta ennek kapcsán KAF, majd Kányádi Sándor kedvelt mondásával folytatta: az, hogy ki lesz költő, csak száz év múlva derül ki. „Az volt a nem éppen szerény elképzelésem, ha már én nem tudok annyi nyelvet beszélni, akkor teremtsünk egy kis világirodalmat"– magyarázta az általa létrehozott személyiségek megszületésének okát.

„Betű nélkül élni, igen rossz ízlésre vall"

A meghívottak ezután a magyar irodalmat méltatták, kiemelve az egy időben alkotó Arany, Petőfi, Vörösmarty triumvirátust.
Kovács András Ferenc úgy érezte, a világirodalmi rangú magyar irodalomból hiányzik egy költő, és ekkor rejtélyes körülmények között a Köteles Sámuel utcában lévő Bolyai ház padlásán megtalálta egyik alteregójának, Lázáry René Sándornak összegyűjtött verseit.

kaf-2

Ezekből ízelítőt is hallhattunk, Fried István szerint a kortárs magyar irodalom három legnagyobbikába tartozó költő felolvasásában. A sok humorral és zeneiséggel teli versek folyamatosan megnevetették a jelenlévőket, KAF még a G. Café alatti szórakozóhelyről felszűrődő rock koncertet is egy ideillő felolvasással színezte ki. A jó kedélyű este zárásaként a költő jövőbeli terveiről mesélt, amik másfél éves kislányának hatására, főleg gyermekversekkel kecsegtetnek.

Egy baráti kézszorítás, így köszönték meg egymásnak a nem mindennapi beszélgetést Kovács András Ferenc és Fried István.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."