Kultúra » Irodalom

Darvasi László: az íráshoz fenék kell

Megtelt a G. Café nagyterme a kortárs magyar írók estjére. Grecsó Krisztián diákkorában írógépet kért a nyaklánc és a kereszt helyett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

darvasigrecso1
Fotók: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. szeptember 21., 14:57
0 hozzászólás. 

A G. Café újraindította irodalmi estjeit, pénteken este Murányi Sándor Olivér vendége két igen jelentős kortárs magyar író, Grecsó Krisztián és Darvasi László voltak.

Újabban főképp a fiatalok kíváncsiak ezekre az estekre, Grecsó a mostani harmincasok „szószólója", hiszen legutóbbi regénye, a Megyek utánad erről a generációról szól. Murányi azzal is indított, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy az ember író legyen és mennyire kell adnia az imidzsépítésre. Darvasi nagyon frappánsan felelt: az író legtöbbet emlegetett szerve nem az agya vagy a keze, hanem a feneke – ugyanis az íráshoz, mint tevékenységhez, elsősorban erre van szükség. Sok-sok türelemre és gyakorlásra, de tagadhatatlan az is, hogy becsvágy, türelem és kitartás is szükségeltetik hozzá.

darvasigrecso2

Grecsó és Darvasi is a közeljövőben új kötettel jelentkezik a Magvető kiadónál, mindketten novelláskötettel rukkolnak elő – Grecsó ugyanis a számára a nagy sikert meghozó, 2001-ben megjelent Pletykaanyu óta csak regényekkel jelentkezett. Darvasi már más ebből a szempontból, de mindketten felolvastak két-két novellát az est folyamán.

Grecsó érdekes történetet mondott el egy hajdani író indulásáról: Sinka István népi költő gyerekkorában bárányokra vigyázott, fizetsége egyetlen bárány volt, de azt elcserélte egy Petőfi-összesre. A példánál maradva Grecsó Krisztián is elmesélte, hogy a középiskola befejezése után ő is megtört egy meglehetősen merev hagyományt: az arany nyaklánc és a kereszt helyett egy írógépet kért és kapott is, de nagynénje ezt mai napig is furcsállja, a kötetei megjelenése ellenére.

darvasigrecso3

Ahogy lenni szokott, a két szerzőtől több könyvet is kedvező áron vásárolhattak meg az érdeklődők, az írók dedikálták is azokat, majd a kávézó vendégei között elvegyülve beszélgettek.

Grecsó Krisztiánnal készült interjúnkat ezen a héten olvashatják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."