Kultúra » Irodalom

Az első ízig-vérig erdélyi magyar hangoskönyv

Erdélyi szerző művét erdélyi színész olvassa fel – egy regény az ötvenes évekből lemezről vagy fülhallgatóból. De mi is az a hangoskönyv?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

hangoskonyv2szavai
Lemezre került az írott regény - felolvasva
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 27., 11:27
0 hozzászólás. 

Hangoskönyvnek nincsen szaga – szól az ítélet a fanyalgóktól, akik nem szoktak könyvet hallgatni, csak forgatni és annak örülni, pedig néha a hangoskönyv kifejezetten hasznos – például autóvezetés, kerékpározás vagy csak egyszerűen várakozás közben, persze ezt is embere válogatja. Egyre kevesebben vannak azok is, akik rendes könyvet olvasnak.

A Harry Pottertől az Egri csillagokig – biciklizés közben is lehet „olvasni"

Ami a gyerekeknél régebb a meselemez és a mesekazetta volt, az lehet ma a hangoskönyv, hiszen könyvesboltokban ma már ízléses borítójú CD-ket lehet vásárolni, illetve ott vannak az internetes vásárlás vagy a letöltés lehetőségei is, nem beszélve a Youtuberól, ahol szintén rengeteg teljes hangoskönyvet meg lehet hallgatni.

hangoskonyv5

A hangoskönyvet ne tévesszük össze a rádiójátékkal – vannak ugyanis olyan művek, amit rádióra adaptálnak, átírnak, dramaturgiailag átalakítanak, stb., a rádiójátéknak és a -színháznak igen nagy hagyománya van magyar nyelvterületen. A hangoskönyvet általában egy vagy két színművész olvassa fel, de Magyarországon sok olyan szerző is van, akik a saját könyveiket olvassák fel. Ilyen például Esterházy Péter, Vámos Miklós vagy Spiró György is, hogy csak néhányat említsünk.

A legnagyobb magyar színészek, pl. Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Fenyő Iván, Molnár Piroska, Eszenyi Enikő, Mácsai Pál vagy Scherer Péter – utóbbitól nagy kedvenc lehet a Nézd ki van itt. Ugyancsak ő az egyik felolvasója Dragomán György világhírű regényének, A fehér királynak (Hajduk Károllyal közösen), igaz, ez már rádiószínház kategória – egyébként itt meghallgatható. Személyes nagy kedvencem Háy János novellái, ezek egy része a Youtube-on is meghallgatható Rátóti Zoltán előadásában.

Udvarhelyen is van keletje

Hangoskönyvet lehet letölteni is, így futás, kerékpározás, buszozás, autóvezetés vagy akár főzés közben is lehet hallgatni telefonról vagy más technikai eszközről. Nagyon kézenfekvő, a választék is bőséges. Az Árnika könyvesboltban érdeklődve Miklós Levente tulajdonos-üzletvezetőtől megtudtuk, hogy általában annyira nem reklámoznak egy hangoskönyvet, mint egy rendes kötetet, ezért nem nagy a piaca, de nagy a választék belőle. Sokat nem lehet eladni belőlük, de van egy olyan idős réteg, aki látási zavarok miatt szívesen hallgat ilyen kiadványokat.

hangoskonyv4

Ő személy szerint autóvezetés közben szokott hangoskönyvet hallgatni, jobban szereti a színművészek által előadott alkotásokat. „Jobban tudok a vezetésre is koncentrálni, mintha zenét vagy rádiót hallgatnék"- mondja Levente, hozzátéve, hogy például Bartis Attila Nyugalom című regénye szerinte csodálatos...

Egy erdélyi író és egy erdélyi színész

A Küsmödről származó Szávai Géza író regénye jó negyven évvel ezelőtt íródott, de az akkori cenzúra miatt nem ezen a címen (Progéria) és csak rövidítve, egy novelláskötetbe szorítva jelenhetett meg. Ez volt az első regénye az akkor még fiatal szerzőnek, akinek 1977-ben Isten nevét Zeusszal vagy Kronosszal kellett helyettesítenie. Saját kiadójánál, a Pont Kiadónál jelentette meg újra a kötetet 2014-ben.

hangoskönyv3

A regény idén megjelent hangoskönyv verziója az ismert színművész, Gáspárik Attila előadásában hallgatható, a zenei betétekkel is ellátott felvétel a Marosvásárhelyi Rádióban készült, majdnem öt óra hosszú. Nyilván nem feltétlenül kell egyből és egyben meghallgatni, de a felsorolt lehetőségeken kívül – ha az ember ideje és napi programja megengedni – meg lehet csinálni azt is, hogy egy zimankós, hideg délutánon az ember egy csésze teával leül egy lejátszó mellé és beleéli magát egy régi, már letűnt világba, ami mégis rejt magában varázslatot az írónak és a felolvasó színművésznek köszönhetően.

hangoskönyv2

A Kivégezzük nagyapádat című hangoskönyv hangminősége kiváló, Gáspárik Attila előadásmódja pedig szuggesztív, magával ragadó. A regény az ötvenes évekbe visz vissza, kegyetlen életképekben rajzolva meg az akkori kisvárosi, falusi emberek mindennapjait és a vívódásait.

A Kivégezzük nagyapádat című könyv budapesti bemutatójáról itt nézhetsz és hallgathatsz meg egy beszélgetést, a szerzővel portálunk két évvel ezelőtt készített interjúját pedig itt lehet elolvasni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."