Kultúra » Irodalom

Térey János: Ami éjfél körül jónak tűnik, az másnap délelőtt kiábrándító

Mintegy húsz érdeklődő előtt mutatták be Térey János legújabb kötetét. Júniusban Röhrig Géza is eljön a G. Caféba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

terey2
Fotók: Szabó Károly
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. április 15., 13:13
0 hozzászólás. 

A fiatfalvi vulkánnál járt csütörtökön délelőtt Térey János író, költő – többek között ez is elhangzott az aznap esti beszélgetésen a G. Caféban. Murányi Sándor Olivér azonban azt is elmondta beszélgetőtársáról, hogy ez nem véletlen, hiszen az író nagyon rég vonzódik a vulkánok iránt, legújabb műve, A Legkisebb Jégkorszak is egy képzeletbeli izlandi vulkánkitörésről szól. A beszélgetésen Térey elmondta, hogy a vulkáni eredetű kőzet, a bazalt színe és állaga, és maga az anyag is foglalkoztatta.

A verses regény 2015 egyik legnagyobb könyvsikere volt a sokféle műfajban alkotó írónak. Mint elmondta, húsz évesen ő is a füzete hátlapjára meg A4-es lapokra kézzel kezdett verseket írni és mai napig költőként közelít a prózához is.

terey1A beszélgetésen szó esett többek között a kritikáról is, az említett kötetről, ugyanis jelent meg nem feltétlenül pozitív hangvételű kritika. Térey szerint semmi sem szentírás, az is egy vélemény, ugyanakkor neki nagyon jólesik, ha olvassák, ha veszik a könyveit. „Ha nem szereti, ne szeresse, annyi minden van a világon." – mondta az író, aki azt is elmesélte, hogy ő csak pesti lakásában tud igazából alkotni.

Volt abban része, hogy ösztöndíjjal egy németországi kastélyban tartózkodhatott sok ideig, de nem ment az írás – többek között azért, mert nem lehetett mögötte az otthoni könyvtára. Beszélt az írás „mindennapjairól", folyamatáról is, más költőkhöz, írókhoz hasonlóan azt vallja, hogy "ami éjfél körül jónak tűnt, az másnap délelőtt kiábrándító."

Térey nem először járt Udvarhelyen, hiszen Csaplár Vilmossal együtt volt már író-olvasó találkozón, de a 2014-ben bemutatott Oidipusz király című előadást is látta. Annak új szövegét ő fordította Karsai Györggyel együtt. Nem sikerült eljutnia a bemutatóra, hanem az egyik későbbi előadást látta a színházban, amit kocsmázás követett, így a „felső Géből lemenni az alsó Gébe" folyamat sem ismeretlen előtte...

Térey két részletet olvasott fel A Legkisebb Jégkorszakból, ami alatt egy marosvásárhelyi DJ speciálisan erre a szövegre készített zenéje ment – ez jól is jött ki, Térey előadónak is nagyon jó. Kár, hogy csak kb. húsz érdeklődő volt az est iránt, érdekes élmény volt.

Murányi a találkozó végén elmondta, hogy május 9-én Gábor Tamás Indiana és más slammerek lépnek fel a G. Caféban, június elején pedig Röhrig Géza költővel, a Saul fia című film főszereplőjével lesz beszélgetés a kultúrkocsmában. Térey Jánossal pénteken délelőtt a Tamási Áron Gimnáziumban is volt egy beszélgetés egy nyílt irodalomórán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."