Kultúra » Színház

Megölte az apját, feleségül vette az anyját

Mindez Udvarhelyen, a színházban történik. Mégpedig napjainkban. Mezei Gabi visszatért!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Oidipusz, Tomcsa Sándor Színház
Mindenki meg van döbbenve | fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. április 15., 06:51
0 hozzászólás. 

Demeter Kata és Sorin Militaru különös története ez, melyben a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összes színésze, az Udvarhely Táncműhely összes táncosa, és még négy, a dzsungelből összeszedett amatőr táncos is cinkos. Az egészet egy román rendezte, Sorin Militaru személyében. A sztorit már meg is zenésítették, Ovidiu Iloc követte el, a táncjeleneteket A dzsungel könyvét is koreografáló Bezsán Noéminek köszönhetjük.

Oidipusz Tomcsa Sándor Színház

Elérkezett a várva várt pillanat, amikor jólesően, mindenki szeme láttára elmerülhetünk a bűnben, az emberi nyomorban: a fent említett elkövetők bemutatják a Szophoklész Oidipusz király című drámájának adaptációját, az Oidipuszt. Saját szemeinkkel láthatjuk, hogy mi pusztította az emberiséget 2500 éve, és mivel küszködik ma is.

A találkozás örömei

Ez alkalomból sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen elhangzott, hogy mindenki örül, hogy mindenkivel dolgozhatott. Kicsi a színpad, több intézmény is osztozik a helyen, kevés a színész stb., számtalan nehézséget kellett leküzdenie az alkotóknak – közölte Csurulya Csongor, művészeti igazgató, hogy nem teljesen a nullából indultak, hanem jelentős mínuszból.

Oidipusz Tomcsa Sándor Színház

Ráadásul ebben a formában még sohasem működött együtt a Demeter-Militaru-Bezsán-Iloc kvartett, nehézségeik is akadtak bőven, de valahogy mégiscsak sikerült összeállítaniuk az előadást. A kilincset már megszerelték (de ez titok, psszt!), lassan a főszereplő nadrágja is meglesz, a díszlet teljesen elkészül, és csütörtök este 7 órától mi magunk is tapsolhatunk a végeredménynek.

Sorin Militaru még azt is mondta, hogy a Sirály és az Elektra után, melyeket szintén ő vitt színre kicsiny színpadunkon, kezdi megszokni a körülményeket, szeret itt lenni. Ovidiu Ilocnak is tetszik minden, Bezsán Noéminek pedig eleinte nehéz volt úgy koreografálnia az előadást, hogy a mozgás egyszerű mozdulatokból álljon össze, mégis erőteljes legyen.

„A színház nem múzeum"

– magyarázza Csurulya, hogy miért ültették a 2500 éves görög tragédia női főszereplőjét, akit Mezei Gabriella alakít a babát váró Bekő-Fóri Zenkő helyett, minimál stílusú műbőr kanapéra.

A közönséget, ha megkérdezzük, azt válaszolja, olyasmit szeretne látni a színpadon, amit már ismer. De ha valami újat mutatunk neki, akkor azt is szereti – teszi hozzá Sorin Militaru.

Megegyeznek, hogy az udvarhelyi közönség elég nyitott az újdonságokra ahhoz képest, amit más városokban tapasztaltak, és korántsem a minőséggel, sokkal inkább a nézők mennyiségével van baj.

Szophoklész drámája jelentős átalakuláson esett át i. e. 430 óta, a szövegmódosulásokon kívül a jelmez, díszlet, a zene és valószínűleg, a tánc is nagyon modern. Oidipusz király és Théba lakóinak tragédiája ettől még látványosabban aktuális.

Noha két előadás bemutatójának időpontja felcserélődött, a Rendes feltámadás megelőzte az Oidipuszt, a bérletek rendszere nem változott. Csütörtökön a Tomcsa Sándor bemutatóbérletesek, jövő szerdán a Fekete István, jövő csütörtökön a Haáz Rezső, jövő pénteken (április 23, 24, 25.) pedig a Nyirő József bérlettel rendelkezők tekinthetik meg a másfél órás, egyfelvonásos előadást.

Szereposztás:

OIDIPUSZ – Barabás Árpád

IOKASZTÉ – Mezei Gabriella m.v.

KREÓN – Nagy Csongor Zsolt

TEIRESZIASZ – P. Fincziski Andrea

KORINTHOSZI – Dunkler Róbert

SZOLGA – Tóth Árpád

SZFINX - Jakab Orsolya

KARVEZETŐ – László Kata

LAIOSZ – Antal József

FIÚ – Kacsó Balázs m.v.

KAR – Antal Csaba, Antal Katalin, Dénes Gergely, Faluvégi Erzsébet, Hajdó Lóránt, Joó Renáta, Kányádi György, Kiss-Ferenczi Sára, Ozsváth Ildikó, Pap Ildikó, Sipos Réka, Varga Márta, Varga László

Fordította: Karsai György és Térey János

Díszlet: Bianca-Imelda Jeremias m.v., Szűcs-Olcsváry Gellért

Jelmez: Bianca-Imelda Jeremias m.v., Márton Rita m.v.

Zene: Ovidiu Iloc m.v.

Koreográfia: Bezsán Noémi m.v.

Dramaturg: Demeter Kata

Rendező: Sorin Militaru m.v.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."