Kultúra » Irodalom

Így ünnepel a G. Café pénteken (videók)

Korbács, virgács, poroló, rossz gyereknek az való – szlemmelné a Mikulás, de most nem őt, hanem három nagyágyút és a fiatal udvarhelyieket hallgathatod.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Tofalvi Elod
Tófalvi Előd szlemmel a G. Caféban, fotó: Banga Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. január 03., 13:30
0 hozzászólás. 

Ünnepi slam poerty estet tartanak a G. Caféban január 6-án, pénteken 20 órától. A verseny egy egyfordulós open mic (nyitott mikrofon) lesz, amelynek lényege, hogy mindenki mikrofont ragadhat, akinek kedve támad.

„Ha már voltál slamen, biztos ott leszel. Ha még nem, gyere el és válj függővé! Sőt, fogj egy tollat, írj szöveget, hozd el, állj ki, mondd el, mutasd meg milyen jól bánsz a szavakkal! Hajrá!" – így bíztatja a Nest és a G. Café szervező csapata a potenciális szlemmereket.

A slam poetry egy előadó költészeti verseny, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés.

 

Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.

 

Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson!

A zsűriben három már ismert szlemmer foglal helyet, akik természetesen saját szövegeiket is előadják pénteken. Közülük egyik Tófalvi Előd, aki korábban sorra nyerte az Udvarhelyen szervezett slam poetry bajnokságokat, tavaly a Nest által szervezett erdélyi döntőn is megmérettette magát. A Nest összművészeti egyesület Experijam című videó-összeállításában Elődöt 7 perc 13 másodperctől hallgathatod.

Rajta kívül Vass Csaba és André Ferenc egészítik ki a meghívottak listáját. Utóbbi az első Erdélyi Slam Bajnokság nagydöntőjének győztese, de már a magyarországi országos bajnokság döntőjében is bemutatkozott.

Az öt tagú zsűri a közönségből kiválasztott két személlyel egészül majd ki.

A verseny egyfordulós lesz, tehát minden jelentkezőnek 1 szöveggel kell készülnie és 3 perc 15 másodperc áll a rendelkezésére, hogy előadja azt, időtúllépés esetén a zsűri minden megkezdett fél perc után 1 pont levonással büntet.

Ha kipróbálnád magad, a Nest Facebook oldalán vagy a helyszínen jelentkezhetsz. Az eseményre a belépés díjtalan.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."