Kultúra » Irodalom

Megnőtt az érdeklődés Nyirő művei iránt

Mind a könyvesboltokban, mind pedig a könyvtárban azt tudtuk meg: jelentősen megnőtt Nyirő József művei iránt a kereslet az utóbbi hetekben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Nyirő József könyvei a polcon
Nyirő József könyvei a polcon
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. május 30., 13:27
1 hozzászólás. 

„Akik eddig nem olvasták, azok is vásároltak, illetve kicsengetésre is vettek ajándékba – habár utóbbi már nem annyira jellemző, mint régebb” – mondja megkeresésünkre Miklós Levente, az Árnika könyvesbolt vezetője. Miklós hozzátette, hogy régebb index alatt voltak Nyirő művei, s akik nem ismerték, most kezdtek érdeklődni utána, amióta szó van az újratemetésről. A kereslet jelentősen megnőtt, a legjobban az Uz Bencét, a Jézusfaragó embert és az Isten igájában című könyvek iránt érdeklődtek a vásárlók.

A Bagolyvár könyvesboltban éppen Nyirőt keresnek, amikor Szilágyi Enikő üzletvezetőtől érdeklődünk. Náluk annyira megnőtt a kereslet, hogy szerdán délelőtt

egyetlen példányuk sem volt,

éppen a rendeléssel vannak elfoglalva. „Hetek, hónapok is elteltek úgy, hogy senki sem kereste, most pedig mindennap van valaki, aki megkérdezi, hogy van-e Nyirő” – mondta Enikő. Az Uz Bence, A madéfalvi veszedelem, az Isten igájában, valamint Az én népem voltak a legkelendőbb kötetek.

A városi könyvtárba betérve egy diáklány éppen az Uz Bencét kölcsönzi ki – a polcokon most van néhány Nyirő-kötet, de

pénteken délelőtt egy sem volt,

tudjuk meg az egyik könyvtárostól. Szabó Károly, a könyvtár igazgatója még a saját könyvtárából is behozta a Nyirő-könyveit, hogy tudjanak eleget tenni a kétségkívül megnövekedett érdeklődésnek. A könyvtárban minden Nyirő-mű megvan legalább egy példányban, összesen kb. harminc kötet van a székely írótól, az Uz Bencéből például 6-7 példány is, különböző kiadásokban. Általában az idősebbek kölcsönöztek több Nyirőt az utóbbi hetekben, az író műveit nem ismerőknek az Uz Bencét és a Jézusfaragó embert ajánlották a könyvtárosok, de volt olyan, aki a Havasok könyvéért jött.

nyirokonyvei2

A kölcsönző pultján egyébként egy kis szórólap is található az író életrajzi adataival és műveinek listájával. Szabó szerint most is indokolt lenne, hogy adjanak ki Nyirő-köteteket a könyvkiadók – a könyvtár igazgatója tizenöt évvel ezelőtt egy 16 perces, két részben megtekinthető dokumentumfilmet készített Nyirő Józsefről (ezt az elmúlt napokban többször is leadta a Duna Televízió, illetve a Duna World), azt megelőzően a kilencvenes évek elején készült egy hosszabb, félórás film is az íróról, szintén a Duna Televízióban.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csz
2012-05-30 20:43:43
fejlődünk
A helyzetet elnézve nem lepne meg, ha egyenruhás emberek keresnék fel a könyvek kikölcsönzőit...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."