Kultúra » Kiállítás

Üzenet a halkonzerves dobozból

Tengeri sugallatok – a lírai címmel feleselnek Kolumbán-Antal József fémszobrai. Rozsdamarta üzenet mindenkinek. Nem a palackból.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

tengeri sugallatok
Láttál már Motorhalat?
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 24., 15:57
0 hozzászólás. 

A Holttest égnek meredő fémbordáiba botlik a látogató, de hiába fordul el, valami „szép"után kutatva a morbid látványtól, tekintetét a sarokban rozsdálló Kádhajóban fürösztheti meg.

Vonzzák és taszítják, elűzik és visszahívják, percig nem kímélik a nézelődőt a fiatal székelyudvarhelyi szobrászművész, Kolumbán-Antal Józsefnek a Képtárban látható fémszobrai.

Borzasztó, de szép

A múzeum idei első kiállítása izgalmas, érdekes és meghökkentően újszerű. Nem csoda, ha Kolumbán alkotásainak nem mindennapi látványa vegyes érzelmeket váltott ki, a január 23-i, szerda esti megnyitó tisztes számú közönségéből.

A három térben kiállított, fémdarabokból összefoldozott szobrokat a fiatalok vagánynak tartották, a művészek szemmel láthatóan értékelték. A modern művészetet kevésbé kedvelők arcára a „mi a fene ez?" tanácstalanságát ültette a látvány, de közömbös senki nem maradt. Tény, hogy a tenger inspirálta, számunkra itt-ott a fekete humort is megvillantó művek nem klasszikus értelembe véve szépek.

kiallitas-7826Látványuk egyfajta hideg-meleg játék a szemnek: a fény tompán csillan a rideg fémen és megnyugszik a meleg, rozsdás barna felületeken. Cseppnyi tengerkék, sárga és vörös- színek a fémen. Egyszerre hátborzongató, meghökkentő. Itt nincs pardon: az élet és elmúlás elborzasztóan szép valóságával szembesülünk.

Tenger(ny) i üzenet

A különleges tárgyak furcsa üzenetet hordoznak és, ahogy a megnyitón Veres Péter muzeológustól hallottuk: asszociációk egész sorát indítják el a nézőben. Ahány szobor, annyi történet: a művész a sajátját, mi a magunk tenger-meséjét fűzhetjük mindegyikhez.

A kiállítás másik, nekünk nagyon tetsző Kolumbán-varázslata, hogy az alapanyagként használt acél, súlya ellenére sem drabális, nehéz szobrokat láthatunk, hanem légiesen könnyedeket.

Szinte súlytalan a fura Motorhal és az állványon megfeneklett, cirill betűs, vörös-lobogós-halkonzerves dobozból formált Hajó, vagy a szelet a vászon nélküli vitorlájába kifogó Coca-Cola-s doboz. Kelet és Nyugat, két különböző arcú civilizáció bizarr relikviái, amelyek egy térben, egy utazáson találkoznak.

A múlt és a jelen, a változás és örökös változatlanság, a semmi sem örök érzést együtt találjuk meg Kolumbán-Antal József szobraiban. A volt pallós diák, aki jelenleg a bukaresti Képzőművészeti Egyetem, szobrász szakának mesterképzőse egy portugáliai tanulmányút során beleszerelmesedett a tengerbe. Ennek a találkozásnak, és az ebből született, azóta is tartó kapcsolatnak a tárgyiasított vallomása a Tengeri sugallatok címet viselő tárlat.

kiallitas-7815

Nem tudjuk, hogy lesz-e még folytatása a képzőművész tenger-történetének, vagy ezzel a kiállítással be- és kiteljesedett ez a furcsa, de izgalmas és merész love story. De addig is, amíg a következő Kolumbán- tárlatot várjuk, a jelenlegit  ajánljuk minden, az új és modern kortárs művészetet kedvelő, vagy azzal barátkozni akaró figyelmébe.

Kolumbán-Antal József Tengeri sugallatok című szoborkiállítását március 3-ig lehet megnézni a Haáz Rezső Múzeum Képtárában.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."