Kultúra » Kiállítás

Emlékezzünk: 125 éves a székely gőzös

Rendhagyó kiállítással tiszteleg a Haáz Rezső Múzeum és a polgármesteri hivatal a székelyudvarhelyi vasútállomás 125 éves múltja előtt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

vasút, korabeli képeslap
125 éve avatták fel és adák át az udvarhelyi vasútállomást.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. március 14., 18:59
0 hozzászólás. 

Pillanatok a Héjjasfalva–Székelyudvarhely vasútvonal és a székelyudvarhelyi állomás 125 éves múltjából címmel rendez időszakos kiállítást a múzeum március 15-én, pénteken. A délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepi megemlékezést a vasútállomás előtti téren tartják. Megnyitó beszédet mond és a vasútvonal történetét ismerteti Gidó Csaba történész.

A várost a Kárpát-medencei vasúti hálózatba bekapcsoló, Székelyudvarhely - Héjjasfalva útvonalon közlekedő székely gőzös ifj. Daniel Gábor és Ugron Gábor Udvarhely megyei országgyűlési képviselők hathatós közreműködésével valósult meg. Az 1888. március 15-én felavatott helyi érdekeltségű vasútvonalat forgalmi szempontból a MÁV segesvári

osztálymérnökségének irányítása alá sorolták be, később, 1932-ben a román állam

411.000 svájci frankért kisajátította.

A szárnyvonal és helyi vasútállomás jelenlegi tulajdonosa nem járult hozzá a szervezők előzetes tervéhez, így meghiúsult a Berze Imre képzőművész által tervezett emléktábla elhelyezése - közölte az évfordulós ünnepi megemlékezést szervező Haáz Rezső Múzeum és Polgármesteri Hivatal.

Az időszakos kiállításon a Kováts Fényképészet, Ozsváth Pál, Szabó Károly, Farkas Csilla és Gidó Csaba által kölcsönzött fotográfiákon elevenedik meg a székely gőzös 125 éves múltja, amelynek apropóján egy háromnyelvű információs táblát helyeznek el az állomáson.


címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."