Kultúra » Kiállítás

Két művészet egy embere

Mestere volt a festőecsetnek és a tollnak is, 75. születésnapját már az égiekkel ünnepli. Az egy éve elhunyt Páll Lajosra emlékeztünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

stúdió-kiállítás_Páll Lajos
Páll Lajos stúdió-kiállítással vár a Kortárs Galéria.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. november 11., 14:08
0 hozzászólás. 

Egy éve, 2012. november 9-én hunyt el Páll Lajos, a korondi táj festője és lírikusa. Az egyéves évforduló másnapján a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház Kortárs Galériájában stúdió-kiállítás nyílt.

A teltházas megnyitón a levegő is szinte kiszorult a térből: jó volt látni, hogy sokan eljöttek az eseményre – őket Elekes Gyula igazgató köszöntötte.

A „szilaj legénykét", az „elemi tehetségű, kultúrára szomjas, jó humorú fiatalembert", az orosz dolgozatát magyar nyelven író, egyenes és szókimondó, „javíthatatlanul rossz diákot" is felidézte méltatásában Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész. Beszélt a művész életútjának meghatározó állomásairól, felemlegette a marosvásárhelyi, kolozsvári éveket, amelyeknek Nagy Pál festőművész-tanár pártfogását, Zsögödi Nagy Imre, Illyés Gyula, Nagy László és Szilágyi Domokos barátságát köszönhette.

Páll Lajos, stúdió-kiállítás, megnyitóSzólt az 1956-1962 közötti börtönévekről, és az azt követő hazatalálásról. Páll Lajos lelkében mindig nyugtalan vándor maradt, Korondról indult útnak, hogy végül ott is lelje meg örök hazáját. Szülőfalujában készültek „felfokozott színvilágú, mesteri kompozíciójú' festményei, és ott írta az azokkal hangulatban rímelő, néhol pedig perelő, de képi világukban szintén erőteljesen expresszív verseit.

Ecset és toll

„A költő tartja el a festőt" – mondta Páll Lajos, akinek kezében egyformán jól állt az ecset és a toll, s bár verseit bevallottan értékesebbnek tartotta festményeinél, a képzőművészt a lírikustól elválasztani nem lehet. Ezt erősítette meg az a két postumus verseskötet is, amit a tárlatnyitón mutattak be.

A Kolozsvári Stúdium Kiadónál szeptemberben megjelent Szivárványrend című kötetet a szerkesztő, Hantz Lám Irén író ismertette: a 20 oldalas kiadvány Páll Lajos kolozsvári barátainak munkája, ők válogatták a verseket és illusztrálták azokkal a reprodukciókkal, amelyeket a 2013. áprilisában megrendezett emlékkiállításon mutattak be a kincses városban.

A megyei tanács és a Hargita Kiadó közös, 100 kötetesre tervezett, a székelyföldi kultúrát és annak jeles személyiségeit népszerűsíteni hivatott Székely Könyvtár-sorozat huszadik kötetét, a Páll Lajos: Válogatott versek címűt a szerkesztő, Ferenczes István költő, a művész jó barátja ajánlotta a közönség figyelmébe.

Ferenczes a kötet előszavaként jegyzett írását olvasta fel: az egyszerűségében is megható, személyes hangvételű vallomás Ferenczes frappáns felelete, de üzenete is mindazoknak, akik Páll Lajos életműve kapcsán a „festő avagy költő-e az előbbre valóbb?" kérdésre keresik a választ.

Páll Lajos csak egy van

A költőbarát szerint „oktondiságok oktondisága" már a kérdésfeltevés is, mert „nincsen két Páll Lajos! Egy van, egyetlen, a totalitást kísértő, az egyetemes felé törekvő elementáris erejű alkotó. Páll Lajosnál a látvány, a vizualitás a lírai dallammal szervesülve lényegül megismételhetetlen egyetlenné, szinte álombéli egésszé, múlhatatlanul nyugtalanító gondolattá. (...) Páll Lajos immár lezárult életművében a festészet és a költészet a sziámi-iker szindróma megtestesüléseként működik, épp oly csodásan, akár az Úr."

A 14, a család birtokában levő, eddig még soha vagy csak ritkán kiállított, illetve verseskötetekből ismerős olajfestményt felvonultató tárlat nem törekszik a teljes életmű bemutatására, csak felvillantja azt a gazdag örökséget, amellyel Páll Lajos visszavonhatatlanul bejegyezte nevét a 20. századi erdélyi és magyar képzőművészet nagykönyvébe.

A tárlatlátogatóknak ajánljuk, hogy figyelő szemüket ne csak a falakon levő festményekre, de a terem szegletében elhelyezett képernyőre is vessék, a művész vázlatfüzetéből származó 60 digitalizált tollrajz is megérdemli, hogy elidőzzünk felettük.

Páll Lajos, stúdió-kiállításA stúdió-kiállítás az emlékidézésre épp úgy alkalmat ad, mint a Páll Lajos-i vibráló színekkel megfogalmazott látvány-, gondolat- és érzelemvilággal való találkozásra, vagy a viszontlátásra. Ugyanakkor egyfajta ráhangolódás és bevezetés is arra a szintén a művelődési házban szervezendő nagy volumenű Páll-kiállításnak, amelynek megnyitóját március 15-ére tervezik.

A mostani kiállítás három hétig látgatható.

A tárlatnyitón bemutatott Szivárványrend című verseskötet online megrendelhető a Stúdium Kiadó honlapján.

A Székely Könyvtár sorozatot, vagy ennek egyes köteteit a kiadótól lehet megrendelni, de a könyveket, így a Páll Lajos válogatott versek címűt szabadeladásban is meg lehet vásárolni Székelyudvarhelyen a Corvina és az Árnika könyvesboltban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."