Kultúra » Színház

Oscar-díjas a magyar film

Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az elismerést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Saul fia, Nemes Jeles László
Nemes Jeles László átveszi az Oscart a Saul fiáért
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. február 29., 07:11
0 hozzászólás. 

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjkiosztó gáláján. A War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, a Theeb (Farkas) című jordániai és a Mustang című francia filmmel volt versenyben.

A rangos elismerést, magyar idő szerint ma hajnalban, nem sokkal öt óra után vehette át a film rendezője, Nemes Jeles László a Los Angeles-i Dolby Színházban. A most már Oscar, - Golden Globe- és cannes-i nagydíjas holokausztdrámáért 2016. január 14. óta izgult az egész ország, akkor jelentették be ugyanis, hogy bekerült a végső ötbe, a kilenc alkotásra szűkített előzetes listáról.

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - fogalmazott.

Magyar film eddig egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat (Szabó István: Mephisto) ebben a kategóriában. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak a legjobb idegen nyelvű filmek között.

A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét.

A Magyar Filmkritikusok Díjának január végi átadásán tarolt a film. A stábból Röhrig Géza lett a legjobb férfi főszereplő, Zányi Tamás a legjobb hangmérnök, Erdély Mátyást az operatőrök, Nemes Jeles Lászlót a rendezők között találta a legjobbnak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztálya. Szombaton pedig elnyerte az Independent Spirit Awards elismerését is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."