Kultúra » Színház

Elhunyt Kallós Zoltán

A híres népzenegyűjtő és néprajzkutató 92 éves volt, otthonában, Válaszúton halt meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

KallosZoltan2
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. február 14., 16:17
0 hozzászólás. 

A Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas Kallós Zoltán minden idők egyik legnagyobb magyar népzenegyűjtője volt.

„Addig vagyunk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk" – e nagyívű kijelentés a szerdán elhunyt népzenetudóstól, énekestől származik – az 1926. március 26-án a mezőségi Válaszúton (Kolozs megye) született Kallós Zoltán életében nagyon sok hanghordozója, könyve, tanulmánya jelent meg.

Meghatározó szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncházmozgalom megszületésében és kibontakozásában, mai eredményeiben és megújulásában. Személyes kapcsolatrendszerén keresztül önzetlenül segítette hozzá a népzene, néptánc, népköltészet iránt érdeklődő teljes generációkat a Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg és Moldva népéletének megismeréséhez és megéléséhez.

Kallós Zoltánban Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtőjét tisztelhetjük. Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte.

1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, ennek keretében szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezik meg Válaszúton bentlakásos rendszerben, s ezen kívül foglalkozásokat tartanak számukra, megismertetik velük a hagyományos eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat. Az Alapítvány ma is hatékonyan működik, évente számos népzenei tábort szervez. Tavaly, az alapítvány fennállásának 25. évfordulóján avatták fel Válaszúton a Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot.

Tavaly a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban is bemutatták az „Indulj el egy úton..." Kallós Zoltán című kiállítást. A nyolcvanas években róla készült kétrészes dokumentumfilm itt és itt megtekinthető.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."