Kultúra » Kiállítás

Kallós Zoltán életművéből rendeznek kiállítást

Vasárnap délután nyílik a kiállítás a múzeumban, több mint két hónapig látogatható lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

KallosZoltan
www.kallos.org.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. január 18., 13:18
0 hozzászólás. 

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum egy néprajzi kiállítást tart. Az „Indulj el egy úton..." Kallós Zoltán című kiállítást január 22-én, vasárnap délután 4 órától a múzeum székhelyén, a Haberstumpf-villában nyitják meg.

A vendégeket Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere köszönti, majd ünnepi beszédet mond Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a kiállítást dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár nyitja meg. Az életmű-kiállítást dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese mutatja be, közreműködik a székelyudvarhelyi Kaszaj zenekar. A kiállítás március 30-ig látogatható.

Kallós Zoltán 1926. március 26-án a mezőségi Válaszúton (Kolozs megye) született, és jelenleg is ott él. Meghatározó szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncházmozgalom megszületésében és kibontakozásában, mai eredményeiben és megújulásában. Személyes kapcsolatrendszerén keresztül önzetlenül segítette hozzá a népzene, néptánc, népköltészet iránt érdeklődő teljes generációkat a Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg és Moldva népéletének megismeréséhez és megéléséhez.

Kallós Zoltánban Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtőjét tisztelhetjük. Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."