Kultúra » Tánc

Tánckar nélkül járja a táncműhely

A tánckar elsorvadt, akarat és pénz is van a folytatáshoz. Hogyan tovább, Táncműhely?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Antal József, Elekes Gyula
A tánckar elsorvadt, abból járják, ami van. Fotó: Lőrincz Csaba
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 03., 10:58
0 hozzászólás. 

Az 1998-ban a Művelődési Ház intézményeként létrehozott, 2005-ben önállósult, a polgármesteri hivatal fenntartásába tartozó kulturális intézmény, az Udvarhely Néptáncműhely tavaly holtpontra jutott.

Mi volt?

Az intézmény kulturális menedzserének, Miklós Leventének tavaly decemberben lejárt a mandátuma, akkor a fenntartó által kinevezett bizottság górcső alá vette az igazgató három éves tevékenységét. Első körben elbuktatták, a fellebbezést követően viszont lehetőséget kapott az újrázásra. Miklós nem kívánt ezzel élni, visszavonult, a betöltetlenül maradt vezetői állásra a hivatal ideiglenesen Elekes Gyulát, a Művelődési Ház igazgatóját nevezte ki, majd tavasszal újabb pályázatot hirdetett. A kultúrmenedzseri állás betöltésére ketten, köztük a táncműhely tagja, Antal József jelentkeztek. A pályázatokat elbíráló bizottság tagjai ezúttal a leadott iratcsomóban nem találtak hibát, viszont akkor Antalnak még nem volt meg a szükséges szakmai végzettsége. Az Udvarhely Néptáncműhely meghatározatlan időszakra ideiglenesen kinevezett igazgatója továbbra is Elekes Gyula maradt.

Mi maradt?

Az adminisztratív személyzet felmondott, a tánckar elszivárgott, a korábban igen sikeres Tánc Tavasza Fesztivál pedig elmaradt. Az is kiderült, hogy a néptáncról a kortárs modern táncszínházra áthangoló és azt több-kevesebb sikerrel művelő kulturális intézmény neve sem Udvarhely Táncműhely (ahogy az a Kubanek László tervezte logón szerepel), hanem Udvarhely Néptáncműhely – a korábbi vezetőség elodázta és elmulasztotta tanácsi határozattal hivatalosan is szentesíteni a „keresztelőt".

Miklós Levente távozását követően sokan úgy vélekedtek (és a táncműhely körüli csend, a tevékenység szünetelése is arra vallott), hogy az idén 15 éves kulturális intézménynek befellegzett.

Tündér törte meg a csendet

Az első jel, ami igazolta, hogy mégis van élet a táncműhelynél, a Tündér Erzsébet című, tavaly májusban bemutatott táncos mesejáték volt, amit a táncműhellyel szerződésben levő koreográfus-táncos, Antal József rendezett, és amit azóta többször is sikerrel mutattak be. A második és biztos jel a létezésre az október 2-i sajtótájékoztató volt, amelyen Elekes Gyula ideiglenesen kinevezett igazgatóként először nyilatkozott hivatalosan arról, hogy mi történik táncos berkekben. A tájékoztatón jelen volt Antal József, az Udvarhely Néptáncműhely szerződött koreográfusa is.

Elekes – aki több ízben is hangoztatta, hogy a táncos utánpótlás kinevelését elmulasztotta a táncműhely korábbi vezetése, ezért nehéz egy újabb tánckart összeverbuválni – leginkább a pozitívumokról beszélt.

Elekes Gyula. Fotó:Lőrincz CsabaElindult a népzenész képzés, több mint húszan jelentkeztek már a táncos utánpótlást is szolgáló Műhelymunkára, két új előadásra másfélmillió forintot pályáztak a Bethlen Gábor Alapnál. A Tündér Erzsébetet tájolják, azaz 11 állomásos turnéra viszik, és bemutatják az október 3 és 6. között Marosvásárhelyen zajló Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján is. Tervben van Magyarországon is vendégszerepelni és visszahonosítani a 15 évvel ezelőtt még sikerrel működő, szórványban való fellépéssorozatot, és lesznek gyermek- és felnőtt táncházak is.

Lesz Össztánc ősszel

Az autentikus néptánc jegyében megrendezett őszi fesztivál nem jutott idén a Tánc Tavasza sorsára. Az ötödik kiadást november 22-24. közötti időszakra tervezték. Elekes nem akart részleteket közölni, csak annyit, hogy egyelőre még a meghívott táncegyüttesekkel egyeztetnek, és ahogy a korábbi években, most is az a cél, hogy a fesztivál ideje alatt az udvarhelyi közönség színvonalas produkciókat lásson, és megnézhesse a hazai hivatásos táncegyüttesek legjobb produkcióit.

Nincs, akit táncba vinni

„Abból gazdálkodunk, amink van"- fogalmazott egyszerűen Antal József koreográfus, aki nem titkolta, hogy később indult az évad, és azt sem rejtette véka alá, hogy tervek ide vagy oda, ahhoz, hogy a táncműhely működjön, tánckarra van szükség.

A tánckar elsorvadt, öt tagja van. Egy férfi (Györfi Csaba) és négy női táncossal (Antal Katalin, Faluvégi Erzsébet, Ozsváth Ildikó, Sipos Réka) ez az intézmény szinte működésképtelen"- mondta Antal. Hozzátette, hogy ezzel a létszámmal még színre lehet vinni egy mesejátékot, mint a Tündér Erzsébet, ahol szerepcserékkel meg lehet oldani a hiányt, de egy nagyobb lélegzetű előadáshoz ez édeskevés.

Antal József. Fotó: Lőrincz Csaba„A tánckar köré épül minden, ez a lényeg"– mondta Antal, aki szerint az áldatlan helyzet orvoslására alternatíva a Műhelymunkában résztvevők, a helyi színvonalas amatőr táncegyüttesek vagy külsősök bevonása a produkciókba, de az ideális megoldás a saját utánpótlás kinevelése lenne.

„Ez a táncműhely egy kamaraegyüttes volt mindig, most még ezt a szintet sem üti. Nehéz úgy táncosokat idehozni, itt tartani, hogy nem biztosítunk számukra megfelelő anyagi feltételeket, biztos megélhetést. Ha nincs motiváltság, pénz, akkor táncos sincs. Vonzóvá kell tenni a táncos pályát, kell a lehetőség a szakmai fejlődésre, kell a sikerélmény" – vélekedett Antal, aki szerint jelenleg még az sem tisztázott, hogy a fenntartó a kamaraegyüttest akarja-e működtetni, vagy azt felfejlesztené egy nagy együttessé.

Táncolni csak örömmel

Az évadterv minden nehézség ellenére összeállt. Színpadon marad a Tündér Erzsébet, amit legközelebb október 11-én és 28-án láthat az udvarhelyi közönség. Decemberben mutatják be az új házi produkciót, amelyet szintén Antal rendez, címe a jelenleg (ön)ironikusnak ható A tánc öröme. A Bethlen Gábor Alaptól megpályázott pénzből két táncelőadást finanszíroznak. Január-februárban készül el a magyarországi neves koreográfus, Furik Rita rendezésében az egyelőre a Mese nőkről, férfiakról munkacímet viselő interaktív táncelőadás, áprilisban pedig Baczó Tünde táncos-koreográfus előadását mutatják be – sorolta Antal József a terveket.

Mit akar a fenntartó?

A „mi a konkrét szándéka a Néptáncműhellyel a fenntartónak?" kérdésre Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője válaszolt. Elmondta, hogy hamarosan újabb pályázatot írnak ki, amelynek időpontját a következő hetekben közlik. A sajtószóvivő megerősítette: szó sincs arról, hogy a táncműhelyt megszűntetnék. Antal József hozzátette: bár az első körben elutasították, második alkalommal is megpályázza a menedzseri állást. „A végzettségem most már megfelel, és konkrét terveim, elképzeléseim vannak arról, hogyan lehet talpra állítani a táncműhelyt".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."