Kultúra » Tánc

Táncba hív a Nagyvárad Táncegyüttes

Szombaton rendhagyó táncos történelem és földrajz órát tartanak, vasárnap a Nagyvárosi bújdosók című táncelőadást mutatják be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Nagyvárad Táncegyüttes, Nagyvárosi bujdosók
Nagyvárosi bujdosók. Fotó: Nagyvárad Táncegyüttes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 09., 12:09
0 hozzászólás. 

Többállomásos erdélyi turnéra indult október 3-13. között a Nagyvárad Táncegyüttes. A 2002-ben létrejött hivatásos táncegyüttes a Partium egyetlen, a Kárpát-medencei táncművészet egyik legfiatalabb, jelentős műhelye előadásaiban főleg a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát dolgozza fel, időtálló művészeti, társadalmi értékként.

A turné alkalmával összesen huszonegy előadást mutatnak be Marosvásárhelyen, Gyergószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.

A társulat október 12-én, szombaton délelőtt 10 és délután 1 órától Táncos történelem és földrajz órát tart a Siculus Ifjúsági Házban.

A Táncos történelem óra és Táncos földrajz óra, a társulat a 9000 kilométer a hagyományok szolgálatában címet viselő projektjének része, célja, hogy a népi kultúrának az igazi arcát játékos formában ismertessék meg a gyermekekkel, fiatalokkal.

Az előadás során a tánctörténeti korokat, a különböző korokban kialakult és aztán több száz éven keresztül fennmaradt táncokat, azok változatait, a népi hangszereket, az egyes tájegységekre jellemző hangszer együttesek összeállítását ismertetik. A Táncos földrajz óra a néptáncok néprajzi tájegységek szerinti, eloszlását mutatja be, szintén játékos formában.

Az előadássokkal kapcsolatban érdeklődni naponta 10 és 16 óra között a 0772 215 371-es telefonszámon lehet.

Október 13-án, vasárnap, a dráMA kortárs színházi találkozó hatodik kiadásának nulladik napján este 7 órától a táncegyüttes Nagyvárosi bujdosók című előadását láthatja az udvarhelyi közönség. A produkciót Novák Péter m.v. állította színpadra, a Vízöntő zenekar alapítójának Kiss Ferencnek az 1999-ben megjelent tematikus lemeze ihlette.

A nagyszínpadi előadásra a jegyeket 14 lejért a színház jegypénztárában lehet megvásárolni.


Nagyvárosi bujdosók - táncelőadás

 

Dramaturg, játékmester: Novák Péter m.v.

Zeneszerző: Kiss Ferenc m.v.

Zenei vezető: Horváth Károly m.v.

Zenei asszisztens: Brugós Anikó

Koreográfusok: Baczó Tünde m.v., Bordás Attila m.v.

Orza Călin m.v., polgár Emília m.v.

Jelmez: György Eszter m.v.

Játéktér, látványtervek: André Csongor m.v.

Vetített látvány: Ugron Réka m.v.

Tánckar: Brugós Anikó, Kerekes Dalma, Mihucz Kinga, Pelbát Ilona, Szabó E. Ágnes, Timár Tímea, Tolnai Tímea, Iván Enikő Kitty, Brugós Sándor, Forgács Zsombor, Forgács-Popp Jácint, Kacsó Bálint, Kádár Elemér, Miklós János, Rácz Lajos, Szőnyi József, Schmith Nándor

Zenekar: Szabó Lóránd Győző, Kelemen Molnár János, Bartalis Botond, Szakács Kristóf, Márkus Zoltán m.v., Székely István m.v., Marius Bulzan m.v.

Énekmondók: Pelbát Ilona, Novák Péter / Kiss Csaba / Csepei Róbert

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."