Kultúra » Tánc

Nem őszbe, táncba fordul a Néptáncműhely

A táncos menü már elkészült, a néptáncot kedvelők csemegézhetnek is az Össztánc Ősszel fesztivál kínálatából. Tálaljuk, újdonságokkal körítve.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

tunder-erzsebet
A házigazdák a Tündér Erzsébettel lépnek fel. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. november 12., 17:05
3 hozzászólás. 

Az Udvarhely Néptáncműhely túlélte a válságot, amibe az igazgató-váltást követő bonyodalmak miatt sodródott. Kinevezett kultúrmenedzsere ugyan még nincs és a tánckar is gyengélkedik, de van kinevezett igazgatója, Elekes Gyula személyében és van lelkes koreográfusa is, Antal József, aki a semmiből próbál szép, új táncos világot teremteni.

A csütörtöki táncház is reneszánszát éli, alig lehet mozdulni a teremben, akkora a zsúfoltság. Volt jelentkező a Műhelymunkára is, aminek célja a táncos utánpótlás kinevelése és a terv az, hogy januárban néptáncos képzést indítsanak útjára.

Tündér turnéra indulnak

A régi előadásokat a szétrebbent tánckarral már nem lehet színre vinni, de Antal József koreografálásában, rendezésében sikerült egy hangulatos gyermekelőadást, a Tündér Erzsébetet színpadra állítani.

A hangulatos, mesés táncjátékot már többször is bemutatták itthon, ebben a hónapban pedig hétállomásos turnén „táncol, táncol Tündér Erzsébet". Az előadást Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron, Szenterzsébeten, Korondon, Kápolnáson és Lövétén is bemutatják.

Közeleg az Össztánc Ősszel fesztivál

Az ötödik kiadás programja elkészült. A november 22-24. között zajló háromnapos minifesztivál hű marad folklór-jellegéhez, de az előadások többsége ezúttal gyermekeknek szól.

Ez nem jelenti azt, hogy a felnőttekre nem gondoltak, a Maros Művészegyüttes néptánc-színházi produkciója, a Fekete Piros kimondottan nekik szól, amint a fesztivált záró sorsjáték, A Tékozló fiú is, amit a Háromszék Néptáncegyüttes hoz el az udvarhelyi színpadra.

maros-muvegyuttes fekete-pirosA

fesztivál meghívottja a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is, akik a János Vitéz - táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor műve nyomán című előadással nyitják az Össztáncot, november 22-én, pénteken.

November 23-án, szombaton a házigazdák előadásában újra meg lehet nézni a Tündér Erzsébetet – a gyermekeknek szóló, de szülőknek is élményt jelentő előadás délelőtt 11 órától lesz, így jegyezhetjük is a családi programba a mesés délelőttöt.

Szombat estére gyermekfelvigyázó után érdemes nézni, mert kizárólag felnőtteknek szól a Maros Művészegyüttes 18 órától kezdődő, Kányádi-vers inspirálta Fekete Piros táncszínházi előadása.

jános-vitéz

Érdemes táncos gúnyát is ölteni, mert este 8 órától fergeteges táncházat ígérnek a szervezők. A Művelődési Ház előcsarnokában járhatja bárki lába, muzsikálni a Heveder banda fog.

Vasárnap az egész család felkerekedhet, mert az Égvilági Zenekar interaktív koncertjét nem érdemes elszalasztani. A medve nem játék...így a cím, de az biztos, nem fog unatkozni senki, mert lesz közös ének- és tánctanulás, jó muzsika és hangulat.

Este a Háromszék Táncegyüttes Tékozló fiú sorsjátékával búcsúzik az Össztánc Ősszel ötödik felvonása. A koncertet a koncertteremben, az előadásokat a nagyszínpadon lehet megnézni. Fesztivál-bérlet nincs, a belépő ára gyermekeknek 5, felnőtteknek 10 lej.


5. Össztánc Ősszel -program


November 22., péntek

13 és 18 óra: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: János Vitéz - Táncos képek kicsiknek és nagyoknak Petőfi Sándor műve nyomán


November 23., szombat

11 óra: Udvarhely Néptáncműhely: Tündér Erzsébet – táncos mesejáték
18 óra: Maros Művészegyüttes: Fekete Piros – néptánc-színház
20 óra: Táncház a Heveder Bandával


November 24., vasárnap

17 óra, 18 óra: Égvilág Zenekar: A medve nem játék... – interaktív koncert gyerekeknek
19 óra: Háromszék Táncegyüttes: Tékozló Fiú – sorsjáték

 



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
goethe09
2013-11-12 23:05:22
"A csütörtöki táncház is reneszánszát éli, alig lehet mozdulni a teremben, akkora a zsúfoltság." Nem értem, hogy miért szerepel ez a mondat ebben a cikkben!
Az Udvarhelyi Táncháznak semmi köze nincs se a Néptáncműhelyhez, sem az Össztánc Ősszel című rendezvényhez. A közös csak annyi, hogy mindhárom a Művelődési Házban zajlik.
Kedves Emese, milyen alapon kevered össze a dolgokat? Kapott már meghívást nem is egyszer az uh.ro, hogy jöjjön be az Udvarhelyi Táncházba és írjon cikket, beszámolót. Ez soha nem történt meg. Ahányszor megjelenik egy cikk az Udvarhelyi táncházról abban mindig van valami elírás. Jelen esetben épp összevonod egy más rendezvénnyel. Az Udvarhelyi Táncházat kizárólag a Kaszaj egyesület szervezi, szervezői partnere a Művelődési Ház (biztosítja a termet).
avatar
lemese
2013-11-13 07:14:16
re:
Tisztelt goethe09!
Köszönöm, hogy álnév mögé bújik és tegez.
Megértem elégedetlenségét és felháborodását, illetve azt, hogy a Kaszaj Egyesület nevében kikéri magának a leírtakat. A keveredés nyilvánvalóan abból fakad, hogy leírtam, ami a sajtótájékoztatón elhangzott, ergo az egyes események, rendezvények összevonása nem az én "érdemem".
Amennyiben elégedetlen azzal, hogy az intézményvezető pozitívumokat mondott az udvarhelyi táncházról, úgy a megfelelő helyen, az illetékesnél kérem reklamálni. Az pedig, hogy a megjelent cikkekben "mindig van elírás" kétlem, de ha mégis, valószínű annak köszönhető, hogy az uh.ro-nak címzett táncházas hírük sem hibátlan.
Tisztelettel.
avatar
goethe09
2013-11-13 09:07:08
Elnézést, nem szándékosan bújtam álnév alá, ez a felhasználói nevem az oldalon. Kinda Botond vagyok a Kaszaj Egyesület tagja.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."