Kultúra » Tánc

Te mennyit kaparsz össze magadnak?

Nyolcan szimbolizálják a közösséget. Azt, amiben létezel, lavírozol. Amiben tapsolsz, sírsz vagy nevetsz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

akoz1
Fotók: Erdély Bálint Előd
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. március 21., 11:20
1 hozzászólás. 

Nehéz időket élt meg az elmúlt egy-két évben az Udvarhely Néptáncműhely – igazgatóját elmozdították a helyéről, több táncos elhagyta az intézményt, alig-alig születtek előadások.

Antal József, a műhely táncos-koreográfusa egyetemi szaktanulmányai után visszatért, és idén februárban előrukkolt egy vadonatúj előadással. Négy táncosnőt leszámítva fiatal vendégtáncosokkal egészült ki a csapat, Antal velük készítette el A köz című táncjátékot – a bemutatót február 8-án tartották, ezen a héten négyszer játszotta-játssza a csapat az előadást.

akoz2A színen nyolc táncos térdel, fejjel a földnek, közöttük egy homokból kihúzott nyolcszög – a felébredő alakok csoportos, összehangolt mozdulatokkal jönnek bele az életbe – közben átdolgozott, az autentikustól kissé elütő, de felismerhető népzene szól. Nemcsak a tánc, a mozdulatok, hanem szereplők arca, mimikája is nagyon sokatmondó.

Ha már emberek, akkor kell a konfliktus is – kell a lány feletti harc, a dominancia, a szarvasagancsok összeakasztása. Ezt botozóssal mutatják meg, a közösség gyökérvesztését, a hatalomnak való behódolását pedig azzal a jelenettel, amelyben egyenzubbonyok kerülnek a táncosokra, és olyan táncot járnak, amit a „vezető" mutat nekik. Tapsolnak, de egy idő után úgy tapsolnak, ahogy a „követendő" mutatja nekik.

akoz3Szimbólumokkal játszik nagyon sokat a rendező-koreográfus, hiszen a botok fegyvereket, harcot is szimbolizálnak, a szétnyomott nyolcszög pedig a közösség bomlását is jelképezheti.

A legmeghatóbb talán a vége, amikor a szétnyomott, széttúrt homokból mind a nyolcan maguknak sepernek, húznak össze minél többet – és ez a lényeg. Hogy az atomjaira bomlott, széthullott közösségben ki mennyit kapar össze magának, és ezeken a jelképes (szemét)dombokon mutatkozik meg, hogy ki a kakas. Sok-sok kakas van, amelyik nem lát tovább a saját halmánál – és valljuk be, hogy ilyenek (is) vagyunk, szerencsétlen kakasok a kis szemétdombokon.

Ezt mutatja meg A köz című előadás: hogyan alakulunk, hogyan lavírozunk, hogyan élünk, hogyan igazodunk. Azt, hogy milyenek vagyunk.

A táncműhely feléledése, újjászületése még mindig kérdéses, A köz az első reménysugár, hogy fel tud, ha hagyják.

További előadásaok: 22-én (szombaton), 23-án (vasárnap), 25-én (kedden) és 26-án (szerdán), 19 órától.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sunloverdj
2014-10-10 13:19:39
Congratulations
WOW.YUMMY.Esta Bailando show muy tanto bello.Vva Libertad,Viva Independency&VIVA AMOR E SENSUALIDAD.Nagyon szép&érzéki táncos előadásuk volt,köszönjük...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."