Kultúra » Tánc

Milyen szerepet tölt be életünkben a néptánc?

Erre a kérdésre ad majd választ az egy héten át tartó Össztánc Ősszel idei kiadása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

AKoz
A köz nyitja az Össztánc Ősszelt
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. november 11., 11:09
0 hozzászólás. 

November 17. és 23. között szervezi meg az Udvarhely Néptáncműhely a Művelődési Házban a hatodik Össztánc Ősszel táncfesztivált.

„Azt szeretnénk megmutatni, hogy ma a népzene és a néptánc hol van jelen. A gyerek-, felnőtt táncháztól kezdve, az autentikus előadásokon át a különböző feldolgozásokig, amatőr, profi mozgalmak, adatközlők szintjén hol van jelen a népzene és a néptánc" – fogalmazott az idei előadásokról Orendi István, a Néptáncműhely igazgatója.

Szűkösebb keretből néptáncolnak

Mivel a kiírt pályázatok jelentős része év elején volt, és az igazgató csak év közepétől állt a Néptáncműhely élére, így sok pénzforrástól elesett a társulat. Másrészt a táncműhely idei költségvetését is megörökölte és nem ő állította össze, ezért voltak bizonyos megkötések az idei fesztivál megszervezésekor. A meglévő pénzkeretet úgy próbálták felhasználni, hogy „jusson is, maradjon is és a nézőknek adjanak is valamit" – tette hozzá az igazgató.

„A Duna Művészegyüttesnek például volt pályázata turnékra, és jó kapcsolatom lévén velük, felhasználtuk azokat. A művészegyüttes megpályázta, hogy valahol felléphetnek, én pedig meggyőztem őket, hogy az a valahol nálunk legyen" – magyarázta Orendi.

Nem volt közömbös A köz

Az Antal József rendezte A köz című előadással startol az Össztánc Ősszel hétfőn november 17-én. Erről az igazgató elmondta, hogy az idei Csíkszeredában megszervezett erdélyi hivatásos táncegyüttesek találkozóján majdnem teltház előtt adták elő a darabot, melyre a szakma krémje is kíváncsi volt, így az udvarhelyiek ezúttal nagyszínpadon és nem stúdiótérben láthatják a tavalyi, közösségről szóló előadást.

A kedden, 19 órától kezdődő Néptáncelőadást a három székelyudvarhelyi tánccsoport, a Gereben, a Boróka és Kékiringó adja elő.

Nem véletlenül esett a választás a Maros Művészegyüttes Imádság a háború után című szerdai előadására sem, hiszen idén van az első világháború kitörésének századik évfordulója. A darabot a magyarországi Varga János „Bokszos" rendezi. Ezt az előadást mutatták be az erdélyi hivatásos táncegyüttesek találkozóján is.

Táncházzal háromszor jelentkeznek az Össztánc Ősszel ideje alatt: kedden 16 órától a gyerekeket, csütörtökön 20 órától a felnőtteket várják, illetve szombaton csángótáncházban lehet ropni.

Népzenével és néptánccal találkozhatnak az érdeklődők a Szerelemkertben is, melyet a Nagyváradi Táncegyüttes ad elő, rendezője pedig Orza Călin. Az előadás pénteken 19 órától lesz.

Gyimest viszik a színpadra szombaton

Szombaton ismét az Udvarhely Néptáncműhely lép színpadra, 10 órától a gyerekeket várják a Művelődési Házba a Furik Rita rendezte Mese és játék kicsiknek és nagyoknak című előadással. A hétvége első napjára kijut a jóból, hiszen a gyerekelőadás után az Ördögtérgye szerepel, Sára Ferenc készítette a Gondolatok a régiekről című előadást. Később pedig táncházba várja az érdeklődőket a Zerkula emlékzenekar, akik Jani bácsi tanítványai, a prímás pedig Jani bácsi hegedűjén játszik majd.

A hatodik Össztánc Ősszelt barokk és népzene keverékével zárja a Duna Művészegyüttes. A Barocco Rustico rendezője Juhász Zsolt, a koreográfiájába pedig Orza Călin is besegített.

Jegyeket, bérleteket

is lehet váltani, ha viszont utóbbi mellett döntünk, akkor egy előadás árát spórolhatjuk meg. Beugrókért a Művelődési Ház jegypénztárában érdemes érdeklődni.

A részletes programra, előadókra a későbbiekben, az előadások napján visszatérünk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."