Kultúra » Tánc

Parasztbarokkal zárják az Össztánc Ősszelt

Kalotaszeg és a Gyimesek elevenednek meg a színpadon, majd nép- és barokk zene ötvözete, illetve mesejáték is lesz hétvégén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Barocco rustico39
Barocco Rustico
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 21., 10:59
1 hozzászólás. 

Pénteken szerelemes néptáncot láthatsz, szombaton három programon vehetsz részt, vasárnap pedig az Össztánc ősszel utolsó előadását nézheted meg a Művelődési Házban.

Szerelemkert, a vigyázó látomás

Páratlan népi kultúrájával, festői tájaival, mozgalmas történelmével Kalotaszeg mindig is ihletforrása volt az íróknak, költőknek, festőknek, képzőművészeknek. A vidék virtuóz táncai, pompás viselete, gazdag hagyománya és tájba szerkesztett építészeti emlékeinek - templomok, harangtornyok, kúriák - harmonikus összhatása mellett magunk sem mehetünk el szótlanul.

Szerelemkert

Meggyőződésünk, hogy a néprajzi adatok pontosságával és az emberi lélek valamint szellem mindent magába ölelő élményeivel és reflexióival együtt tehetjük gazdagabbá a Kalotaszegről kialakult képet – olvasható a Nagyváradi Táncegyüttes tájékoztatójában. A Szerelemkert című előadást pénteken 19 órától játsszák.

Szerelemkert – Nagyváradi Táncegyüttes

Tánckar: Brugós Anikó, Kerekes Dalma, Mihucz Kinga, Pelbát Ilona, Szabó E. Ágnes, Timár Tímea, Tolnai Tímea, Zaha Enikő Kitty, Brugós Sándor, Kádár Elemér, Kacsó Bálint, Forgács Zsombor, Forgács-Popp Jácint, Rácz Lajos, Szőnyi József, Schmith Nándor, Gnädig Kornélia m. v.

Zenekar: nagybőgő Kelemen M. János, hegedű Szabó Lóránd, hegedű: Szilágyi Antal, cimbalom Bartalis Botond, brácsa Szukits Éva,

Rendező, koreográfus: Orza Călin, Díszlettervező: André Csongor m. v., Jelmeztervező: Juhász Szép Anna m. v., Zenei szerkesztés: Kelemen László m. v., Zenei munkatárs: Nyitrai Mariann m. v.

Kicsiknek és nagyoknak mesélnek

Az Udvarhely Néptáncműhely a Mese és játek, kicsiknek és nagyoknak – interaktív gyerekelőadásával a magyarság hagyományos ünnepköreibe avatja be a nézőket karácsonytól húsvétig.

Mese

A gyerekeknek szánt foglalkozás oktató, szórakoztató és ismeretterjesztő jelleggel bír. Az előadás interaktív jellegéből adódóan mindezt észrevétlenül nyújtja a jelenlévő gyerekeknek szombaton 10 órától.

Mese és játék, kicsiknek és nagyoknak – Udvarhely Néptáncműhely

Előadók: Antal Katalin, Faluvégi Erzsébet, Hajdó Loránt, Joó Renáta, Osváth Ildikó, Sipos Réka.

Zene: Orbán Ferenc, Fény: Toásó István, Hang: Zilincki Károly, Jelmez: Simó Júlia, Rendező-koreográfus: Furik Rita

Gondolatok Gyimesről

"De harcolni nem akarok. Csak üzenetet írok. Az üzenet sem az enyém, hanem régen elporladt apáinké, akik az én szájammal beszélnek hozzátok" - írta Kós Károly a Kalotaszegi krónikában, a gondolat időtől és tértől függetlenül érvényes.

Gondolatok a regiekrol

Tegyük fel, soha az életben nem találkoztál gyimesi tánccal, életvitellel, viszont érdekel. Az lenne az első szavam, hogy gyere ide. Megmutatom. Kezedbe adom a kést, lehet borjút vágni, nyúzni, az öreggel le lehet állni, inni vele, fel lehet kérni, táncolni. Nem mondom, hogy mindenkinek ide kell költözni, de igazán ezt az egészet csak itt lehet átérezni. Persze nem fenékig tejfel, mert itt is változott a világ. De itt még vannak olyan dolgok, amelyeket csak helyben élhetsz meg – vallja Sára Ferenc, rendező-koreográfus

Szombaton 19 órától Gondolatok a régiekről címmel a kolozsvári Ördögtérgye lép színpadra, az előadást Sára Ferenc rendezte.

Parasztbarokkal zárnak vasárnap

A Barocco Rusticóban – akárcsak a Duna Művészegyüttes korábbi előadásaiban – a „holt" hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekedtek.

Barocco rustico

Az előadásban azonban nem csupán múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák alkotnak elválaszthatatlan egységet, hanem a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa is.

A Vivaldi műve által ihletett előadás zenei anyagában A négy évszak és a barokk hatására formálódó erdélyi népzene fonódik össze. E parasztbarokknak is nevezett zenei stílust Vivaldi emelte be az udvari zenébe, ugyanakkor Fabio Biondi A négy évszak-interpretációja olyan nyers erőt, dinamikát és puritánságot áraszt, amely hangulatában és sodrásában a népzenéhez hasonlítható.

Barocco Rustico – Duna Művészegyüttes

Tánckar: Abonyi Rebeka, Antonopoulos Georgios, Bíró Márton, Bódi Dávid, Bonifert Katalin, Fehértóy Zsanett, Horváth Eszter, Kálmán Lilla, Kanozsai Ákos, Kaszásné Halmi Ildikó, Kenéz Enikő, Kolumbán Norbert, Kriston Fruzsina, Kuzma Péter, Mezei Balázs, Reszneki Virág, Sebestény Barbara, Soós Gyula András, Szabó Csaba, Szabó Tamás, Vámos László, Végh-Pozsár Kitti, Végh Tamás

Göncöl zenekar: Dulai Zoltán, Gáspár Álmos, Mohácsy Albert, Rónai Zoltán, Szabó András

Zene: Antonio Vivaldi, Ökrös Csaba, Koreográfusok: Orza Calin, Juhász Zsolt, Díszlet - jelmez: Túri Erzsébet, Fény: Lendvai Károly, Asszisztensek: Bonifert Katalin, Vámos László, Rendező: Juhász Zsolt



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sunloverdj
2014-11-21 19:56:05
Congratulations
WOW&So great.Congratulations.Szívből gratulálunk;csodás összeállításokhoz.VIVA LIBERTAD E PASSIONES CON SENSUALIDAD.JUST BE YOURSELF&FEEL FREE...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."