Kultúra » Zene

5+1 dal arra, amikor esik az eső

Itt van az ősz, s lassan esni is kezd. Az esős délutánok unalmasnak tűnhetnek. De van néhány dal, amitől talán nem azok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

singingrain
singingrain
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. október 03., 08:37
0 hozzászólás. 

Habár száraz nyarat tudunk magunk mögött, amin nem ártott volna néha egy-egy kiadós zápor vagy akár napokig tartó szemerkélő eső, az őszi napok velejárói a falakon, ablakon, szélvédőn vagy kopasz fejeken kopogó esőcseppek.

Sok-sok dalszerzőt megihlettek ezek a néha jóleső, néha pedig idegesítő vízcseppek. Lajkó Félix Esett az eső (A bokorból, 2009) című szerzeményét nem találtuk a videómegosztón, de azon kívül is rengeteg olyan szép dal van, ami az esőről szól, vagy csak esőben jólesik hallgatni.

5. Gene Kelly: Singing in the Rain

Talán a leghíresebb esődal – az Ének az esőben egy klasszikus filmmusical, illetve annak a betétdala. A pocsolyataposó jelenet is klasszikussá nemesült, esős nyári fesztiválokon fel-feltűnik. Persze Kellyt nehéz utánozni.

4. Kozma Orsi: Az eső és én

 

A dal eredetileg egy Locomotiv GT-szerzemény, de Kozma Orsi előadásában is szenzációs. A szövegét Adamis Anna szerezte, ez a felvétel pedig a Budapest Jazz Clubban készült, a közepén van egy szenzációs basszusszóló Hárs Viktor jóvoltából.

3. Kern András: Esik

A színész Kern András 1985-ben jelentette meg első nagylemezét, rajta több nagy klasszikussal (Lövölde tér, Pincér-rock), de az egyik legismertebb mégis az Esik. Ez a dal jellegzetesen esőcseppek hangjaival kezdődik, majd csak esik, esik, esik, piszkosul, lököttül, mocskosul.

2. Anima Sound System: Esődal

A szombathelyi Anima Sound Systemnek 2003-ban jelent meg az Aquanistan című lemeze, ezen még Németh Juci énekel – nagyon laza, édes kis dal, ami megédesíthet egy esős vasárnap délelőttöt is. Amikor nem kell felkelni.

1. The Doors: Riders on the Storm

Az egyik legismertebb Doors-dal, a zenekar utolsó stúdióalbumáról, az 1970-ben megjelent L.A. Womanről. Jim Morrison szövege és éneke sötét, borongós, de a hatvanas évek végének egyik legalternatívabb rockzenekarához nagyon talált ez az attitűd. Rengeteg feldolgozást megért a szám, szerintem az egyik legjobb a brit hegedűs Nigel Kennedy klasszikus feldolgozása.

+1 Kovács Kati: Add már, Uram az esőt!

Egy Szenes Iván-Koncz Tibor szerzeményt ad elő Kovács Kati, ez egy néhány évvel ezelőtti koncertfelvétel, de úgy csap, mint egy hirtelen jött, hatalmas zivatar. Ehhez olyanok teszik hozzá a magukét, mint Póka Egon basszusgitáros, ifj. Tornoczky Ferenc gitáros, illetve billentyűkön maga a zeneszerző. Ez a dal is sok-sok feldolgozást megért, egyik legérdekesebb a Palya Bea-féle verzió

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted ezt alább kommentben. Te milyen dalokat szeretsz hallgatni, amikor esik az eső?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."