Kultúra » Zene

Életre kel a nép zenéje

Nem kell vendégzenész, nem kell gépzene a helyi néptáncosoknak. Népzenész képzés indul, tanoncok kerestetnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

A Kaszaj zenekar egy udvarhelyi táncházban
A cél: udvarhelyi banda húzza a táncházban
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. augusztus 05., 18:24
2 hozzászólás. 

Táncosok bőven vannak Székelyudvarhelyen, csupán egy helyi zenekar hiányzik, aki muzsikál nekik. Ennek létrehívását vállalta fel a Művelődési Ház és az Orendi István vezette Kaszaj együttes.

Plakátok hirdetik már városszerte, hogy lehet jelentkezni négy hangszeren (hegedű, brácsa, nagybőgő és parasztfurulya) zajló képzésre, ami októberben indul, és a jelentkezők toborzása javában zajlik. Az újdonságnak számító oktatásról az ötletgazdákkal, Elekes Gyula igazgatóval és Orendi Istvánnal beszélgettünk.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, ejtsünk pár szót arról, hogy kik szervezik, és mi tette ezt szükségessé a képzést, illetve mi szól mellette.

Elekes Gyula: Régi tervem volt, hogy legyen egy saját, igazi népzenét játszó zenekara a városnak. Az utolsó, jól működő zenekar a Venyige volt: Tárkányi Jánosnak, Szép Gyulának és Fodor Jánosnak annak idején sikerült maguk köré vonzaniuk a táncházat szerető fiatalokat, nagyobb is volt az érdeklődés a mozgalom iránt.

A zenekar feloszlása után legtöbbször meghívott zenészek muzsikáltak. Volt kezdeményezés a néptánc- és a népzenész-oktatásra is a Kossuth utcai népiskolában, de rövid időn belül az is befulladt. Később ugyan létrejött az Udvarhely Néptáncműhely, mint önálló kulturális intézmény, de ott nem volt ilyen oktatás, sőt, a társulat saját zenekara is megszűnt.

Egy saját zenekar létrehívása már régen szükségessé vált, csupán egy megfelelő partnert kellett találni az ötlet megvalósításához, ami végül Orendi István és az általa vezetett Kaszaj zenekar lett. Biztató, hogy a polgármesteri hivatal és a megyei tanács is felkarolta a képzés elindítását és anyagilag is támogatnak.

Orendi István: Amikor 2006-ban idekerültem Udvarhelyre, nagyon hányaveti volt a táncház, a helyszín hol a Mokka, hol az alsó G, hol pedig a Táncműhely próbaterme volt. Én is csak be-bejártam, zenélgettem. Tavaly nyáron történt egy munkahelyváltás, ami lehetővé tette, hogy elvállaljam a táncházak szervezését.

A táncműhely volt igazgatójával, Miklós Leventével jó és sikeres is volt az együttműködés. Sokan jöttek, de akkor szembesültem azzal, hogy itt pont fordított a helyzet, mint például Sepsiszentgyörgyön, vagy más erdélyi városokban. Azaz sok a táncházas, de zenészek nincsenek.

A Kaszaj együttes csupán egy kis szeletét játssza a táncház muzsikának, mi moldvai és gyimesi zenét játszunk.

tanchaz1

Kell egy helyi vonósbanda, amelynek sokkal nagyobb a repertoárja. Levente leköszönése után, tavaly ősszel megkerestem az ideiglenesen kinevezett igazgatót, Elekes Gyulát, hogy lehet-e folyatatni a táncházat a próbateremben, és akkor került szóba az, hogy jó lenne egy saját zenekar, amely kiszolgálja a táncházat annak rendje és módja szerint.

A terv szép, de a megvalósítás nem egyszerű: szervezők és anyagiak is kellenek. Úgy tűnik, ez sikerült.

O. I.: Létrehoztuk a Kaszaj Egyesületet, és pályáztunk, tehát a minimális kezdőtőke megvan. A pályázati sikerben nagy szerepe van annak, hogy a hátunk mögött ott van egy intézmény, a Művelődési Ház. Ennek köszönhetően sikerült hozzájutni olyan pénzforrásokhoz, amivel ugyan nem biztos, hogy végig tudjuk vinni a projektet, de a lényeg, hogy az induláshoz a minimális összeg megvan.

Kiknek szól ez a képzés és mi a célja?

E. Gy.: Azt mindenek előtt jó tisztázni, hogy hagyományos, eredeti népzenét játszó muzsikusok képzéséről van szó és nem a lakodalmas zenét játszókról: a kettő merőben más, bár az emberek hajlamosak a kettőt összekavarni. Az iskolába egyelőre a jelentkezőket várjuk Udvarhelyről és a környékről. Csíkszeredaiak is jöhetnek, de ennek esélye kevés, hiszen ott van ilyen oktatás.

Korhatár, elvárások, zenei előképzettség, minimális hangszerismeret - mit kell tudniuk a jelentkezőknek?

O. I.: Nyitottak vagyunk, elvileg bárki jelentkezhet, aki szereti ezt a műfajt, és elhivatottságot érez arra, hogy megtanuljon a négy hangszer egyikén játszani. Felső korhatár nincs, alsó van: óvodás korúakra nem, de a tanulásra fogékony elemi iskolásokra mindenképpen számítunk. Hangszertudás nem szükséges.

E. Gy.: Azt  is kell tudni, hogy ez nem zeneiskola, ahol előadóművészeket képezünk és nem is arról szól, hogy vendéglői zenészeket nevelünk. A fő cél, hogy a székelyudvarhelyi táncháznak és a műkedvelő táncegyütteseknek egyaránt legyen egy saját, nívós zenekara, hogy ne gépzenére járják a táncot.

Hogyan, hol, miként zajlik majd a képzés?

O. I.: A foglalkozások a Művelődési Házban lesznek, a délutáni órákban. Mindenkivel egyénileg foglalkozunk, heti rendszerességgel, csütörtökönként tervezzük, októbertől júniusig, ez körülbelül 33-34 hét lesz. A tandíjat zsebre szabjuk, megfizethető lesz.

zeneszek

A kiadások nagyobb hányadát a Művelődési Ház állja és a pályázati pénzekből fedezzük. Pontos összeget egyelőre nem tudok mondani, csak annyit, hogy a csíkszeredaihoz hasonló. A hangszereket is megpróbáljuk beszerezni. Ami biztos, hogy lesz elméleti és gyakorlati képzés is és mindez hivatásos oktatókkal.

Nevesítené?

O. I.: Ahogy a zenekarban a prímás, az oktatásban a hegedűtanítás lesz a legfontosabb. Ezt Román Hunor tanítja, aki Csíkszeredában is oktat. Ha kevés lesz a jelentkező, akkor ő tanítja majd a brácsásokat és a nagybőgősöket is, ha nem, akkor szintén Csíkszeredából fog átjárni Kedves Botond és Biró Imre, a parasztfurulyát pedig jómagam fogom tanítani. Mind a Kaszaj zenekar tagjai, úgy gondolom, egy év alatt már bizonyították az udvarhelyieknek, hogy hitelesek, megbízhatóak.

Pár napja zajlik a jelentkezők toborzása, van már érdeklődő és mennyire záros az augusztusi határidő?

E. Gy.: Érdeklődtek már helyből, de Szentegyházáról, Agyagfalváról, Máréfalváról, Farkaslakáról is. Reméljük, betelnek a helyek. A határidő, augusztus 30, de ez nincs kőbe vésve, rugalmasan kezeljük, az érdeklődés mértékétől függően akár meg is hosszabbítjuk szeptember végéig.

O. I.: Annyi még hozzátennék, hogy a hangszeres oktatás is nagyon fontos, de az is, hogy az udvarhelyi táncházban is legyen egy-két olyan táncos egyéniség, aki bevonzza a fiatalokat, tanítja őket, azaz példaértékű minta. Így együtt, egymást kiegészítve tud élni és lesz színvonalas a táncház és a muzsikáló zenekar is. Az akarat és jó szándék, a támogatók megvannak.


Orendi István


Csíkszeredában született, Kolozsváron szerzett gépészmérnöki egyetemi diplomát.  Régizenélt, majd áttért a népzenére. Parasztfurulyán játszik, rendszeresen vesz részt táborokban és tanul adatközlőktől, moldvai, de főként gyimesi zenét.

Tagja volt az Ördögtérgye együttest és egyesületet létrehívó csapatnak. Az udvarhelyi táncházban egy esztendeje muzsikáló Kaszaj együttes vezetője. Zenekarával legközelebb augusztus 17-én muzsikálnak a Városháza téren este 7 órától kezdődő, a Székelyudvarhelyi nyári esték rendezvénysorozat keretében szervezett szabadtéri táncházban.

 



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lbojthe
2013-08-06 11:42:25
Jelentkezés
Nem találtam meg a cikkben, hogy hol, mikor, kinél lehet jelentkezni.
avatar
lemese
2013-08-06 11:58:14
re: Jelentkezés
avatar
lbojthe
Nem találtam meg a cikkben, hogy hol, mikor, kinél lehet jelentkezni.


Köszönöm az észrevételt.
A képzéssel kapcsolatosan személyesen jelentkezni a Művelődési Házban, a titkárságon lehet. Bővebb információk http://www.muvelodesihaz.ro/ honlapon vagy a plakátokon is feltüntetett 0266 218147, illetve 0744 142615-ös telefonszámon.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."